Raportul a constatat că 9,6% dintre locurile de muncă tradițional ocupate de femei vor fi transformate, comparativ cu 3,5% dintre cele ocupate de bărbați, pe măsură ce AI-ul preia din ce în ce mai multe sarcini administrative și transformă locurile de muncă de birou, cum ar fi secretariatul.

Implicarea umană va fi în continuare necesară pentru multe sarcini, iar rolurile vor fi mai degrabă schimbate radical decât eliminate, se arată în raport.

Locurile de muncă din mass-media, software și finanțe se află, de asemenea, în prima linie a schimbărilor, pe măsură ce inteligența artificială generativă își extinde capacitățile de învățare.

În schimb, bărbații lucrează în domenii mai greu de automatizat, precum energie, utilități sau tehnologie.

Nu dispar profesii întregi

„Subliniem că această expunere nu implică automatizarea imediată a unei întregi profesii, ci mai degrabă potențialul ca o mare parte din sarcinile sale actuale să fie îndeplinite cu ajutorul acestei tehnologii”, se arată în raport.

Acesta a solicitat guvernelor și organizațiilor patronale și sindicale să reflecteze asupra modului în care AI poate fi utilizată pentru a spori productivitatea și calitatea locurilor de muncă.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Șeful Nvidia are altă părere

Jensen Huang, șeful Nvidia – cel mai mare producător de cipuri pentru inteligență artificială din lume – a declarat recent că oamenii nu vor fi înlocuiți de AI, ci de alți oameni care știu să folosească inteligența artificială.

Google: Automatizarea va afecta 300.000 de locuri de muncă în România

Inteligența artificială va duce la automatizarea a peste 300.000 de locuri de muncă din România și va aduce îmbunătățiri de productivitate pentru 4,2 milioane de joburi, arăta anul trecut un studiu realizat de Implement Consulting Group și comandat de către Google.

Spre deosebire de automatizările anterioare, cum ar fi roboții, inteligența artificială generativă are capacitatea de a spori productivitatea în sectorul de servicii.

În România, cele mai mari creșteri de productivitate sunt așteptate în serviciile de afaceri bazate pe cunoaștere și domeniul public, conform Google.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.