Mergi direct la conținut »
Intervenție chirurgicală stomatologică în premieră, făcută la Buzău Galerie foto
5imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Intervenție chirurgicală stomatologică în premieră, făcută la Buzău. Medicii au operat o fată de 12 ani cu paralizie cerebrală/ FOTO

De Cristina Sterian, . Ultimul update Luni, 18 iunie 2018, 19:06

Intervenție chirurgicală stomatologică în premieră la Buzău. Operația a fost făcută unei fete de 12 ani care suferă de paralizie cerebrală ataxică. Disperată, mama copilei a cerut ajutorul mai multor spitale de stat, însă a fost refuzată pe motiv că  în unitățile respective nu lucrează medici stomatologi. Pe de altă parte, intervenția trebuia făcută neapărat într-o unitate medicală cu paturi și terapie intensivă întrucât copila trebuia anesteziată general. În final, medicii buzoieni s-au încumetat să încerce operația, care a fost o reușită.

Ad placeholder

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, atrage atenția că mulți copii sunt în situații similare cu cea în care s-a aflat copila de 12 ani, însă nu pot fi ajutați din cauză că nu există specialiști stomatologi în spitalele de urgență, iar o astfel de operație într-o clinică privată i-ar costa pe părinți, și așa greu încercați, mii de lei.

Cazul fetiței de 12 ani, a cărei jumătate de creier practic nu mai funcționează, potrivit rudelor sale, din cauza unui vaccin făcut la 6 luni, a intrat în atenția medicilor din Spitalul Județean Buzău în luna mai, când mama fetei a ajuns disperată la unitatea medicală cerând ajutor pentru copila ei. Femeia le-a spus medicilor că fetița, care suferă de paralizie cerebrală ataxică, are mai mulți dinți cariați, însă nimeni nu se încumetă să-i trateze cariile din cauza stării în care se află. Femeia ar fi mers inclusiv în Capitală, însă nici acolo nu a găsit rezolvarea.

Cum Spitalul Județean Buzău, asemenea multor unități medicale din țară, nu are un medic stomatolog, prima reacție a conducerii spitalului a fost de a refuza cazul. Ulterior însă, s-a găsit soluția. Conducerea Spitalului Județean Buzău a încheiat un protocol cu un medic stomatolog, care a putut-o opera pe fetiță, beneficiind de secția de terapie intensivă, de un medic anestezist și de o echipă completă care să intervină în caz de nevoie. Fără acest protocol, copila care ajunsese să aibă dureri groaznice de dinți nu ar fi putut să-și găsească alinarea. În niciun cabinet stomatologic, în lipsa unei anestezii generale, ea nu ar fi putut fi tratată. Doctorul care a operat-o pe fată și cu care spitalul a încheiat contractul se numește Diana Radu.

Ad placeholder
În România, s-a ajuns ca un condamnat pentru crimă să iasă din închisoare după 5 ani! Victima lui a agonizat 3 zile
Recomandări
În România, s-a ajuns ca un condamnat pentru crimă să iasă din închisoare după 5 ani! Victima lui a agonizat 3 zile
 

”În data de 2 mai, pacienta însoțită de mama acesteia s-a prezentat la cabinetul BMF din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru a discuta cu medicul despre cazul fiicei sale. I s-a explicat mamei faptul că la Spitalul Judeţean de Urgentă Buzău nu se poate efectua tratament dentar cu anestezie generală deoarece spitalul nu are medic stomatolog. Am decis ca cea bună soluţie pentru rezolvarea acestui caz este ca spitalul să aibă o colaborare cu un medic stomatolog care să lucreze împreună cu medicul BMF Dr. Radu Doiniţa. La spitalele de stat unde mama pacientei a solicitat ajutor, aceasta a fost refuzată deoarece în cadrul spitalelor de stat nu există medic stomatolog. Acest caz se putea realiza doar în clinicile private din Capitală, dar costurile unei astfel de intervenţii depăşeau suma de 6.000 de lei, ceea ce familia nu putea să îşi permită”, a povestit managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Luni dimineață, o echipă de trei medici buzoieni inimoși au realizat operaţia în cazul fetiței de 12 ani, încadrată cu handicap grav. Mai întâi, s-a făcut pregătirea preoperatorie a pacientei prevenind în felul acesta posibilele complicaţii. După efectuarea acestei pregătiri, pacienta a fost introdusă în sala de operaţie. Intervenția a durat o oră şi jumătate şi a decurs fără probleme. Îa acest moment, pacienta se află internată în Secţia OR.L. pentru supraveghere medicală.

„Ne bucurăm că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se întâmplă astfel de evenimente şi dorim ca pacienţii care ajung la spital să aibă încredere că aici vor găsi medici care să le poată rezolva problemele şi nu în ultimul rând vor găsi calitate în actul medical”, a mai spus Damian.

Potrivit acestuia, protocolul pentru operații stomatologice în spital va fi menținut până la sfârșitul anului.

Ad placeholder

”Sunt foarte mulți copii cu probleme grave de sănătate care au nevoie de intervenții stomatologice. Pot fi simple carii, extracții, însă din cauza problemelor pe care le au nu pot sta pe un scaun într-un cabinet stomatologic, și nici nu ar sta liniștiți la o anestezie locală, și atunci vom menține acest protocol până la finele anului. Vor putea fi operați la Spitalul Județean Buzău toți copii cu handicap sever și suntem deschiși colaborării cu orice medic. Sunt mulți medici care spun că vin în cabinetele lor copii cu probleme, cu autism, dar cărora nu le pot face nimic, nu le pot face cariile, în lipsa unei anestezii generale pe care nu o pot face însă în cabinetul lor. E o problemă națională”, a conchis Claudiu Damian, manager al Spitalului Județean Buzău.

Citește și: REPORTAJ/ Trista istorie a Hipodromului din Ploiești. În căutarea gloriei de altădată și a timpului pierdut/ VIDEO&FOTO

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close