Șeful statului s-a întâlnit pentru a doua oară, la Accademia di Romania, cu studenți români şi cadre didactice române din Italia, prima întâlnire având loc în 2015. Șeful statului a participat, la Roma, la summit-ul aniversar al Uniunii Europene.
”Apreciez faptul că ați constatat că doresc să vin aici. Așa este, a fost o solicitare expresă de-a mea, când s-a pregătit această vizită la Roma, fiindcă acum doi ani, în 2015, am fost aici. Nu știu dacă cineva dintre dumneavoastră a participat, dar eu da, și mi-a plăcut. De aceea am vrut să fac poate deja o serie de întâlniri aici, la Accademia di Romania. Este un spațiu care, după părerea mea, e foarte potrivit pentru întâlniri, pe care să le fac eu cu românii care studiază sau predau la Roma”, a spus șeful statului.
Președintele le-a transmis că apreciază foarte mult faptul că cei care studiază peste hotare au rămas conectaţi la evoluţiile din ţară şi sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă cu viitorul Uniunii Europene.
”După cum ştiţi, aniversăm în aceste zile 60 de ani de la semnarea Tratatelor care au pus bazele Uniunii Europene. Acest moment festiv, marcat prin Summitul la care am participat ieri, vine într-o perioadă fără precedent în istoria construcţiei europene. O perioadă plină de provocări şi ameninţări tot mai pronunțate, atât pe plan intern, cât și extern. Ele pun la încercare, într-un mod din ce în ce mai serios, unitatea noastră, comunitatea de valori și principii, realizările de până în prezent și șansele unui viitor cel puțin la fel de pașnic și prosper pentru generațiile care vin”, a afirmat șeful statului.
Potrivit lui Klaus Iohannis, orice provocare poate fi în acelaşi timp şi o oportunitate. ”Transformarea crizelor în oportunităţi nu este un simplu slogan. Este o realitate, demonstrată inclusiv de modul în care a avansat procesul de integrare europeană în ultimele 6 decenii. Ne aflăm, fără îndoială, în fața unui moment de cotitură în istoria Uniunii Europene. Un moment în care proiectul european are nevoie, mai mult decât oricând, de unitate și viziune pentru a rezista şi pentru a se consolida”, a afirmat președintele.
Klaus Iohannis le-a transmis tinerilor că are încredere în capacitatea de reinventare, de reformare a proiectului european şi privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene.
”Sunt convins că vom găsi înțelepciunea de a-l recredibiliza cu toții, ca întreg – state membre şi instituții europene – și nu pe părți, sau pe grupuri şi cercuri restrânse sau concentrice. O Uniune divizată, cu bariere de demarcaţie artificiale, cu zone periferice şi alte zone profund integrate, nu poate fi pe termen mediu şi lung un actor credibil, nici în raport cu proprii cetăţeni, cu cetățenii europeni, nici în plan extern. Dacă ar trebui să rezum, în câteva cuvinte, viziunea României cu privire la viitorul proiectului european, aș spune că obiectivul nostru major este acela al unei Uniuni puternice și coezive”, a afirmat Klaus Iohannis.
Președintele a mai afirmat că o Uniune puternică înseamnă şi o Uniune transparentă în proceduri şi decizii, mai aproape de cetăţenii săi. Pentru România, nu există altă opţiune decât aceea a dezvoltării sale în continuare în cadrul unei Uniuni solidare și puternice.
”De aceea, cred că trebuie să comunicăm mai bine şi mai des despre ce înseamnă pentru oameni Uniunea Europeană, să readucem în prim-plan avantajele, adesea ignorate pentru că sunt de la sine înţelese, ale faptului că facem parte din această mare familie europeană. Spre exemplu, printre cele mai importante beneficii ale aderării se numără şi accesul tinerilor la educaţia de nivel înalt, în centrele universitare de prestigiu din întreaga lume. Vă propun un scurt exerciţiu – imaginaţi-vă cum ar fi arătat astăzi România dacă nu ar fi fost membră a Uniunii Europene şi ce impact ar fi avut acest lucru asupra vieţii dumneavoastră”, a spus el.
Klaus Iohannis a amintit și faptul că mai sunt doi ani până la debutul Președinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, prilej care ne va oferi oportunitatea de a consolida o viziune politică românească asupra viitorului Europei, lucru nemaiîntâlnit până acum, o viziune românească asupra viitorului Europei, și, implicit, a locului României în această Uniune. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să lucrăm intens şi să ne pregătim foarte bine.
”Astăzi, viitorul Uniunii Europene depinde nu numai de responsabilitatea și capacitatea noastră, a liderilor și a instituțiilor, ci şi de implicarea cetăţenilor europeni. Vă invit, aşadar, să avem un dialog în care să-mi spuneți cum vedeţi dumneavoastră viitorul Uniunii Europene, pentru că sunt ferm convins că numai împreună putem identifica acele soluții ambițioase care să asigure în continuare sustenabilitatea proiectului european”, a mai afirmat președintele, la Roma.