MENIU CAUTĂ

Iohannis l-a felicitat pe Vladimir Putin după alegerile din Rusia. Ce mesaj i-a transmis liderul român

Distribuie

La patru zile după scrutinul din Rusia, în urma căruia Vladimir Putin a obținut al patrulea mandat de președinte, Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare omologului său de la Moscova.

Potrivit unui răspuns trimis de Administrația Prezidențială în urma unei solicitări a ziarului Libertatea, Klaus Iohannis i-a transmis astăzi lui Putin ,,un mesaj de felicitare pentru realegerea în funcția de Președinte”.

Pe această cale, țin să vă asigur că rămân încrezător cu privire la beneficiile dezvoltării relațiilor dintre statele noastre pe baze pragmatice și predictibile, prin dialog constructiv și în conformitate cu principiile și normele de drept internațional”, arată în mesajul Președintelui României.

Săptămâna aceasta, Kremlinul a publicat liste actualizate cu liderii mondiali care l-au sunat pe Vladimir Putin pentru a-l felicita. Printre aceștia se numără președintele Bulgariei, al Cehiei, premierul Ungariei, dar și cancelarul Angela Merkel.

Voci din societatea civilă și de pe scena politică critică decizia premierilor și președinților de a-l felicita pe Putin, întrucât, și de data aceasta, scrutinul din Rusia a fost marcat de acuzații de fraudă, iar cursa electorală a fost considerată incorectă.

Unul dintre cei mai influenți lideri ai lumii care l-au sunat pe Vladimir Putin după alegeri a fost președintele francez Emmanuel Macron. Acesta a evitat să-l felicite, dar și-a exprimat încrederea că va putea moderniza Rusia și a deschis subiecte sensibile precum Ucraina și Siria.

Trump l-a felicitat pe Putin, sfidându-și consilierii

Vladimir Putin a primit felicitări de la Donald Trump, președintele american, deși acesta din urmă a fost sfătuit de către consilierii săi să nu facă un asemenea gest. Telefonul lui Trump a venit în mijlocul scandalului despre otrăvirea spionului rus Sergei Skripal în Marea Britanie și la scurt timp după ce Statele Unite au impus noi sancțiuni economice față de Moscova.

În 2014, când Klaus Iohannis câștiga alegerile în România, Vladimir Putin îi transmitea noului președinte român că așteaptă o schimbare în relațiile ruso-române.

”Sperăm că se va ajunge la o schimbare majoră și se va depăși pauza provocată de atitudinea pe care au avut-o autoritățile române, criticând poziția Rusiei nu numai în contextul crizei ucrainene, dar și al altor probleme internaționale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici.

Diplomatul rus a subliniat că noul președinte al României, Klaus Iohannis, a obținut peste 54% din voturi, ceea ce, a adăugat el, demonstrează că acesta se bucură de un sprijin destul de mare din partea electoratului. ”Respectăm această alegere și sperăm foarte mult că noul președinte și noua componență a guvernului vor promova o politică menită să asigure dezvoltarea în continuare a cooperării noastre bilaterale într-o serie de domenii”, a mai declarat Aleksandr Lukașevici.

Citește și: Premierul britanic Theresa May le va cere tuturor liderilor UE să expulzeze spionii ruși

Citește mai multe despre Klaus Iohannis, Vladimir Putin, Alegeri și Alegeri prezidențiale pe Libertatea.

Comentarii