În martie anul trecut, procurorii din Bergamo, din provincia Lombardia cel mai grav afectată în timpul primului val din 2020, i-au pus sub urmărie penală pe Conte și Speranza pentru suspiciunea de „epidemie culpabilă agravată” și omor din culpă în legătură cu răspunsul guvernului de la începutul pandemiei de coronavirus.
Inculparea a urmat unei anchete preliminare care a început la jumătatea anului 2020 și a fost cerută de rudele victimelor Covid-19.
Bergamo a înregistrat 6.000 de decese în exces în timpul primului val și, potrivit grupărilor pentru drepturile omului care reprezintă familiile victimelor, 4.000 ar fi putut fi prevenite dacă zonele ar fi fost imediat puse în carantină.
Italia a fost prima țară europeană care a fost lovită de un focar amplu, cu primul caz confirmat la Codogno, în sudul Lombardiei, pe 21 februarie 2020. Două zile mai târziu, a avut loc un focar la spitalul din Alzano Lombardo.
Cu toate acestea, spre deosebire de Codogno, care a fost imediat pus în carantină împreună cu alte nouă orașe din Lombardia și unul din Veneto, spitalul Alzano Lombardo a fost redeschis la câteva ore după focar, în timp ce Bergamo a intrat în izolare cu întreaga regiune Lombardia doar două săptămâni mai târziu.
Cu toate acestea, miercuri, tribunalul din Brescia a respins cazul, invocând faptul că „acuzațiile împotriva celor doi sunt fără temei”. „Nu există nicio dovadă a legăturii dintre morți și eșecul extinderii zonei roșii”, a spus instanța.
„Speranza a adoptat măsurile de sănătate propuse de experți – măsuri care, de altfel, la nivel european, au fost printre cele mai restrictive”, au spus judecătorii. „Infracțiunea de epidemie culpabilă pentru comportament omisiv impropriu este, prin urmare, nerealistă”.
„Sunt foarte uşurată de această decizie”, a spus fostul ministru al sănătății pe Facebook. „Am făcut cu adevărat tot ce era posibil în acele zile groaznice pentru a proteja sănătatea italienilor. În sfârșit, astăzi, adevărul a ieșit la iveală.”
Cu toate acestea, rudele victimelor Covid din provincia Bergamo au descris decizia drept „o palmă peste față” și au promis că vor continua cu procese în civil.