Libertatea a încercat să afle de unde a apărut documentul, postat iniţial pe site-ul România Curată, sub titlul “Pe tura lui Vela, Jandarmeria vrea o nouă lege a adunărilor publice care lasă loc interpretărilor și abuzurilor”.

Proiectul ar permite autorităţilor locale să respingă cu uşurinţă autorizarea manifestărilor, pe diverse motive care nu sunt clar explicate, precum încălcarea “bunelor moravuri”, şi interzice manifestanţilor să îşi acopere faţa.

Libertatea a descoperit că proiectul iniţial este al unui grup de ONG-uri, care încearcă de câteva luni să modifice legea adunărilor publice, venind cu o serie de principii pe care le-a discutat cu parlamentari şi cu Jandarmeria Română.

Oficialii Jandarmeriei au încercat, cu ocazia asta, să-şi impună propriul proiect, însă au renunţat în faţa criticilor. Proiectul a fost apoi “scăpat” în presă, deşi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) renunţase la el.

Libertatea a încercat să afle cum a apărut acest proiect în spaţiul public şi cine l-a iniţiat. Deşi Jandarmeria nu îl recunoaşte, el a fost creat în instituţie, însă abandonat după mai multe discuţii.

Ziarul l-a contactat pe Marcel Vela, însă acesta nu a răspuns solicitărilor de a comenta cazul. Nici Jandarmeria nu a venit până în acest moment cu un punct de vedere.

Descoperire șocantă a Curții de Conturi: peste jumătate din combinezoane și din măștile speciale pentru medici stau în depozite de luni bune și nu au ajuns în spitale!
Recomandări
Descoperire șocantă a Curții de Conturi: peste jumătate din combinezoane și din măștile speciale pentru medici stau în depozite de luni bune și nu au ajuns în spitale!
 

Un proiect deturnat

Înainte de debutul pandemiei, un grup de ONG-uri, din care face parte şi Active Watch, a dorit să iniţieze o dezbatere privind modificarea legii adunărilor publice.

“Este veche, depăşită, nu face faţă realităţilor şi se vede că poate fi abuzată masiv de primării”, a explicat preşedintele Active Watch, Mircea Toma.

Ad placeholder

ONG-urile, în “bucătăria lor internă”, cum a afirmat Mircea Toma, au elaborat un set de principii, precum eliminarea puterii primăriilor de a refuza discreţionar organizarea de manifestaţii. Următorul pas a fost discutarea acestor principii cu partidele.

“Discuţiile cu partidele au fost acum vreo 3 luni, înainte de pandemie. Am găsit susţinători cam la toate culorile politice”, spune Mircea Toma.

În cele din urmă a fost chemată şi Jandarmeria, pentru a vedea punctul ei de vedere.

Când Selly ajunge să vorbească precum un polițist pensionat prea devreme. Ce e neregulă cu învățăturile celebrului vlogger despre BAC
Recomandări
Când Selly ajunge să vorbească precum un polițist pensionat prea devreme. Ce e neregulă cu învățăturile celebrului vlogger despre BAC
 

“E justificat, că pe trotuar cu cine te întâlneşti? Se întâlneşte cetăţeanul cu jandarmul, ăştia suntem actorii. Şi decât să se trezească ministerul că are obiecţii într-o fază mai avansată, mai bine să vezi cam ce gândesc de acum”, explică preşedintele Active Watch.

La întâlnirile cu Jandarmeria însă, surpriză: ONG-urile văd că instituţia avea deja un proiect scris, pe care dorea să se lucreze.

“Un accident intern”

Jandarmeria a fost reprezentată de Bogdan Enescu, şeful Inspectoratului General. Întâlnirea a avut loc la sediul instituţiei, participând parlamentari, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

“Ei au venit cu un document pe care scria «Versiune finală». După care s-a adeverit că documentul cu pricina era o versiune finală a unui draft. Au spus că ei, istoric, aveau intenţia să lucreze la o modificare a legii, că ei s-au gândit că legea trebuie schimbată din rărunchi, nu doar să faci amendamente”, spune Mircea Toma.

Ad placeholder
Județul în care s-a înregistrat cea mai mare creștere de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
Recomandări
Județul în care s-a înregistrat cea mai mare creștere de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
 

Jandarmeria a explicat că este “un text în care vrem să vă arătăm cum gândim noi”, potrivit preşedintelui Active Watch. Practic, Jandarmeria a vrut să valorifice un document intern, care le reflecta punctul de vedere.

Atât politicienii, cât şi ONG-urile s-au opus. În faţa criticilor, şi Jandarmeria a dat înapoi. În cele din urmă, a transmis doar puncte de vedere pe textul ONG-urilor, renunţând la proiectul intern.

“Textul acela e un accident al lor intern, de parcurs, pe care cineva, din punctul meu de vedere, incorect, l-a pus în circulaţie”, susţine Mircea Toma.

“Nu trebuie să strângem cureaua”

Cronologia şi sursa documentului au fost verificate şi confirmate de Libertatea şi din surse politice participante la întâlnire.

“Este un proiect-reacţie la cel al ONG-urilor. Jandarmeria este la o distanţă atât de mare de realităţile cetăţenilor încât chiar crede că a făcut un proiect bun. Dar el nu există în realitate. Atât timp cât un document nu este semnat, ştampilat, asumat, oficial nu există. De asta Jandarmeria contraatacă acum şi spune că nu există”, a explicat o sursă participantă la discuţii, sub protecţia anonimatului.

Parlamentarii, ONG-urile şi Jandarmeria urmează să mai aibă o discuţie joi, pentru a veni cu un document final care să poată fi apoi asumat de politicieni.

Ad placeholder

Potrivit surselor citate, se caută un echilibru între nevoia de a oferi forţelor de ordine instrumente pentru asigurarea ordinii publice şi păstrarea libertăţilor cetăţeneşti.

“Legea nu e doar pentru protestele de tip #rezist, e şi pentru când protestează Noua Dreaptă. Dar, în acelaşi timp, nu avem o Românie cu proteste violente, deci nu văd de ce am strânge cureaua”, au explicat surse participante.

Citeşte şi:

Efectele COVID-19 asupra locurilor de muncă: o treime dintre angajații în servicii au fost concediați, domeniile tehnice, aproape neafectate

Studiu uriaș cu 20.000 de bolnavi de COVID-19: bolile cardiace sunt un factor de risc mai mare chiar decât bolile de plămâni

În plin scandal al concedierilor la Ministerul Dezvoltării, doi miniștri refuză să dea explicații în Parlament. Pe Ion Ștefan îl doare spatele, Violeta Alexandru nu are timp

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
RECOMANDĂRI