Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se află joi în vizită în România, ocazie în care a susţinut un discurs în plenul Parlamentului şi s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu. Oficialul european a avut un gest extrem de familiar, în plenul Parlamentului. El l-a pupat pe fostul președinte Traian Băsescu pe frunte, în momentul în care s-au întâlnit, la ședința solemnă. Mesajul lui Juncker către români a fost unul extrem de clar: România își merită locul în Schengen și nu va primi condiții noi în privința monitorizării MCV.
UPDATE ora 15.00 Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sosit la Palatul Victoria, unde a avut o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu.
Pregătirile demarate de România în perspectiva preluării primului mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019, și ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în acest orizont de timp, aderarea la Schengen și adoptarea euro au fost principalele subiecte abordate în cursul întrevederii de la Palatul Victoria.
Legat de perspectiva ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare, premierul Sorin Grindeanu s-a declarat convins că dialogul purtat pe această temă cu experți ai Comisiei Europene a adus clarificările necesare pentru ca România să-și poată îndeplini angajamentele asumate. ”În cei zece ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a avut o abordare predictibilă, constructivă și pro-europeană și suntem hotărâți să facem tot ceea ce ne-am angajat”, a declarat șeful Executivului, adăugând că aderarea la Uniunea Europeană a adus foarte multe beneficii României.
Premierul Sorin Grindeanu a menționat, totodată, faptul că România este pregătită deja de câțiva ani, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la Schengen, a prezentat progresele făcute în ultimele două luni în privința subvențiilor pentru fermieri și a pledat pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), intenția României de a-și depune candidatura în acest sens fiind deja exprimată oficial printr-un memorandum aprobat de Guvern. La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a dat asigurări în privința determinării Guvernului de a menține ținta de deficit de 3% din PIB.
UPDATE ora 14.00 Președintele Comisiei Europene s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis și a susținut un discurs în cadrul recepției oficiale organizată de șeful statului cu ocazia Zilei Europei. Jean-Claude Juncker şi-a exprimat convingerea că până la momentul în care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi va fi parte a Spaţiului Schengen.
În discursul susţinut în cadrul recepţiei organizate de preşedintele Klaus Iohannis în Grădina Palatului Cotroceni, Juncker a subliniat că o ţară nu poate prezida Uniunea Europeană „sub impresia” că este controlată de celelalte state membre.
UPDATE ora 12.00 Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este primul oficial european care, în Parlamentul României, vorbeşte cu respect despre români şi ţara noastră, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
„În declaraţia de la Roma din 25 martie 2017 se vorbeşte de o Uniune unică, cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii, a libertăţii, a democraţiei, a dreptului omului şi a statului de drept, o forţă economică majoră cu niveluri neegalate ale protecţiei sociale şi bunăstării. Aşa trebuie să fie UE, aceasta trebuie să fie descrierea pe care trebuie să o avem în vedere când se vor decide schimbările care trebuie făcute în funcţionarea. (..) Eu cred că scopul Uniunii, aşa cum a fost văzut şi de părinţii care au pus bazele acestei construcţii supranaţionale, este de a reduce decalajele, de a diminua diferenţele, astfel încât, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, Uniunea să meargă cu acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate”, a mai spus Dragnea, în plenul comun al Parlamentului.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a început discursul cu un citat din istoricul grec Tucidide: ”Pentru oamenii politici, speranţa e un prost sfătuitor”. Preşedintele Senatului a adăugat că speranţele pe care le-au avut statele fondatoare ale Uniunii Europene au reuşit să infirme dictonul istoricului.
”Tratatul şi politicile publice puse în mişcare la fondarea UE au fost întruchiparea politică a unor spernaţe pe care Tucidide le considera amăgitoare, în numele unei raţionalităţi pragmatice. Fondatorii nu aveau cum să prevadă cât de eliberator este proiectul pe care l-au gândit”, a mai afirmat Tăriceanu.
UPDATE ora 10.50: ”România a făcut pași importanți în ultimii ani privind reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, a declarat Jean Claude Juncker, în Parlament. Potrivit oficialului european, mecanismul MCV nu înseamnă sfârșitul reformelor, ci mai multă cooperare.
”Solidaritatea europeană este o legătură de angajament reciproc între popoarele noastre. Această cooperare va continua. Știți că veți putea conta pe sprijnul Comiei, prin fondurile structurale, în principal”, a declarat Juncker.
Despre MCV, președintele Comisiei Europene a declarat că nu trebuie să ne imaginăm că se vor adăuga noi criterii și exigențe la acesta mecanism de verificare.
Despre aderarea la Schen, Jean Claude Juncker a spus că România trebuie să adere cât mai repede la acest spațiu, pentru că are un loc meritat în Schengen.
UPDATE ora 10.30 Președintele Comisiei Europene a ajuns în plenul Parlamentului, unde va susține un discurs. Jean Claude-Juncker este însoțit în vizita în România de comisarul european pe politici regionale, Corina Crețu. Oficialul european s-a salutat cu foștii premieri Adrian Năstase și Victor Ponta și a avut un gest extrem de familiar la adresa fostului președinte Traian Băsescu: l-a sărutat pe frunte. La ședințasolemnă participă și premierul Sorin Grindeanu și miniștrii din Cabinetul său și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Ședința plenului reunit a început cu intonarea imnului Europei și a imnului național al României.
Președintele Comisiei Europene a fost primit cu aplauze de deputați și senatori. ”Sunt foarte fericit să revin la București, ultima oară am venit în 2003. Este o adevărată onoare să pot să vorbesc astăzi în Parlament”, a spus președintele Comisiei Europene, în discursul susținut de la tribuna Legislativului.
UPDATE ora 10.00 Președintele Comisiei Europene a ajuns la Palatul Parlamentului. Jean Claude-Juncker a fost întâmpinat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Șeful Comisiei Europene va avea o scurtă întrevedere cu șefii Legislativului, înainte de a susține discursul în fața deputaților și senatorilor. Tema discursului, viitorul Europei.
Foto: Senat.ro
„În 11 mai, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla în România, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu prim-ministrul Sorin-Mihai Grindeanu, dar şi pentru a se adresa Parlamentului României, în şedinţă plenară, cu privire la viitorul Europei”, conform Reprezentanţei Comisiei Europene.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc începând cu ora 10.30, ocazie cu care va avea loc alocuţiunea susţinută de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, pe tema “Viitorul Europei”.
Ulterior, în jurul orei 12.00, preşedintele Comisiei Europene va merge la Cotroceni, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis.
”Discuţiile vor viza subiecte prioritare de pe agenda următoarelor reuniuni ale Consiliului European, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene şi negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune. Vor fi abordate şi aspecte legate de priorităţile politice ale viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în primul semestru din 2019”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
Începând cu ora 15.00, Jean-Claude Juncker se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Sorin Grindeanu.
Preşedintele Comisiei Europene va susţine şi un dialog cu cetăţenii, împreună cu comisarul european Corina Creţu, despre viitorul Europei şi rolul României în proiectul european, la 10 ani de la aderare la Uniunea Europeană.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, în România: Poporul român va continua lupta anticorupţie
În luna aprilie, Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut o vizită oficială în România. Oficialul europeană s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu și cu președinții Camerelor, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
”Cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat în România”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în conferinţa de presă comună susţinută la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Totodată, în luna fabruarie, prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a avut, la Bruxelles, discuții cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a declarat că Bruxelles-ul sprijină România în rezolvarea problemelor din penitenciare. ”Am analizat problema supraaglomerării penitenciarelor și am propus să colaborăm de urgență la proiecte pentru a îmbunătăți condițiile din penitenciare. Vrem să sprijinim România în această direcție” a spus Frans Timmermans.
Citește și:
- Jean-Claude Juncker pledează pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze
- Juncker susține că UE nu e în pericol de dezintegrare după Brexit. Vrea o armată UE