Pe 16 martie, ÎCCJ a decis „încetarea procesul penal faţă de inculpata Burlan Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”.
În octombrie 2018, când a fost trimisă în judecată, Elena Burlan Puşcaş a fost suspendată de CSM din funcţia de judecător.
Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor prevede că, dacă se dispune încetarea procesului penal față de un magistrat, suspendarea sa din funcție încetează, iar magistratul e repus în situația anterioară. I se plătesc drepturile bănești de care a fost lipsit pe perioada suspendării, „majorate, indexate și reactualizate”, spune legea, şi i se recunoaște vechimea în magistratură pe această perioadă.
Judecătoarea Burlan Puşcaş a împlinit deja 25 de ani de când a fost numită judecător. Ea va putea cere pensionarea din magistratură şi va beneficia de pensie specială.
DNA: Mituită prin cea care îi ghicea în cărţi
Potrivit acuzațiilor DNA, în toamna lui 2009, Elena Burlan, judecătoare la Tribunalul București, a primit 50.000 de euro mită, în două dosare pe care le judeca.
În primul dosar, erau acuzaţi de şantaj membrii clanului Vică din Chitila: Florică N., zis „Superman”, Mihai N., zis „Gilbert”, Florin N., zis „Filozof” și Ion N., zis „Amar”. „Superman” şi „Gilbert” erau acuzați şi de tentativă de omor calificat, fiind suspectați că au vrut să-i taie capul cu o sabie unui bărbat care împrumutase de la ei 300 de euro şi nu mai reușea să-și plătească datoria, din cauza dobânzilor uriaşe percepute de cămătari.
După ce cei din clanul Vică au fost trimiși în judecată, familia lor a luat legătura cu o vecină, prezicătoarea Silvia B., cu care judecătoarea Burlan avea o relaţie foarte apropiată. Ea o vizita pe judecătoare, „fie și numai pentru prestarea serviciului de ghicit, nu doar în locuințele sale, dar chiar și la locul de muncă (sediul Tribunalului București), în timpul serviciului”, notează completul de la Curtea de Apel Bucureşti care a judecat cauza.
Prezicătoarea este cea care a intermediat șpaga dintre cămătari și magistrat, conform anchetatorilor.
Avansul, pentru judecarea în libertate
În perioada septembrie – octombrie 2009, conform DNA, judecătoarea Burlan a primit 10.000 euro, pentru ca „Superman” şi „Gilbert” să iasă din arestul preventiv.
În februarie 2010, aceeaşi judecătoare, spun procurorii anticorupţie, a încasat 30.000 euro, iar în schimbul banilor, ea a decis ca toţi inculpații din acel dosar să primească pedepse cu suspendare. Ulterior, Curtea de Apel București a desfiinţat sentinţa şi i-a trimis la închisoare.
În acest caz a fost implicată şi Antonela Anemary Cristea (fostă Costache), care era președinta Secției a II-a Penală a Tribunalului București. Într-un dosar disjuns, ea a fost acuzată de DNA că a primit de la cei din clanului Vică 6.000 de euro, pentru a-i repartiza dosarul judecătoarei Burlan. Mita i-a fost dată, în două tranșe, de prezicătoarea cu care preşedinta Secției Penale s-a întâlnit în cimitirul Ghencea și, apoi, în Piața Amzei din Capitală.
23.000 de euro, de la o grupare interlopă
În al doilea dosar, potrivit DNA, judecătoarea Burlan a primit, în vara anului 2009, 8.000 de euro mită de la membrii unei grupări interlope din Bucureşti, care voiau să scape de arestul preventiv.
Vasile D., zis „Miky al lui Vasiloi”, Marian D., zis „Expres”, Silviu T., zis „Pasăre”, Valentin Z., zis „Câmpi” și Sermin D. erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare interlopă rivală.
Cea care a intermediat relaţia dintre familiile celor cercetaţi şi Elena Burlan, care judeca dosarul, a fost tot prezicătoarea. La sfârşitul anului 2009, spun procurorii DNA, Silvia B. i-a dat Elenei Burlan încă 15.000 euro, pentru ca să pronunțe pedepse cu suspendare în acel dosar. Ca şi în primul caz, Curtea de Apel București a schimbat ulterior sentinţa şi a dat pedepse cu închisoarea.
Faptele judecătoarei Burlan au ajuns la cunoștința DNA în decembrie 2016, după ce prezicătoarea Silvia B. a fost acuzată de evaziune fiscală şi a făcut un denunț, pentru a beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei.
Judecătoarea: „Am găsit microfoane în aerul condiționat”
După depunerea denunțului, cei de la anticorupţie au început să adune probe, dar în ianuarie 2017, judecătoarea Burlan a descoperit prin casă tehnica de interceptare, după cum rezultă din stenograma unei discuţii purtată, mai târziu, cu prezicătoarea:
Judecătoarea: Da eu aveam microfoane în casă.
Silvia B.: De unde știi?
Judecătoarea: Am verificat. Da! (…) Am verificat atunci, după ce-ai fost tu…
Silvia B.: Şi unde le-ai găsit?
Judecătoarea: În aerul condiționat!
Abia după un an de zile, judecătoarea a lăsat garda jos şi a picat în plasa anchetatorilor, fiind înregistrată chiar de cea care îi prezicea viitorul.
Prezicătoarea: „Să nu iei o sumă mare de bani de la nimenea”
În denunţul de la DNA, Silvia B. a declarat că judecătoarea Burlan i-a mărturisit că luase bani şi în alte dosare. Pe 5 februarie 2018, când i-a înşirat cărţile de ghicit, prezicătoarea a înregistrat cum judecătoarea îi mărturisea că renunţase, de câțiva ani, la mită:
Silvia B.: Ă… să nu iei o sumă mare de bani de la nimenea. Mai ales de la o…
Judecătoarea: Nu. (…)
Silvia B.: Ce-ți dă Dumnezeu. Ce… uite, probleme cu legea.
Judecătoarea: Ce pana mea, lasă-mă că mor! (…)
Silvia B.: Nu te băga cu un bărbat de ghindă.
Judecătoarea: Nu, mă, nu, cu nimeni. Tu știi ce-i aia cu nimeni? Cu nimeni!
Silvia B.: Treaba ta. Bine.
Judecătoarea: Dacă-ți spun.
Silvia B.: Treaba ta.
Judecătoarea: Mă, nu mă mai enerva.
Silvia B.: Deși…
Judecătoarea: Deci, n-am văzut, n-am auzit de 4 ani de nimic.
În 2013, DNA a trimis în judecată două judecătoare de la Tribunalul București, colege cu Elena Burlan, acuzate că luau mită în dosare.
Judecătoarea: „Poate ai ceva prin geantă, băga-mi-aș picioarele!”
Pe 16 februarie 2018, Silvia B. a dus-o cu maşina ei pe judecătoarea Burlan la o ghicitoare din județul Argeș. Discuţia lor de pe drum a fost înregistrată:
Judecătoarea: Şi, vezi că s-ar putea să te înregistreze și pe tine, când zici că… Eu nu știu ce le-ai zis tu. Tu ce le-ai zis de mine, că am vreo treabă?
Silvia B.: Când?
Judecătoarea: Când te-ai mai întâlnit cu ei (cei din clanul Vică – n.r.).
Silvia B.: Păi, la început atunci.
Judecătoarea: A!
Silvia B.: Nu știa că veneam și îți aduceam… ți-am adus atunci banii, în seara aia? Atât știu, decât în noaptea aia. Înainte să fie pronunțarea…
Judecătoarea: Eu zic: știu? Nu știu.
Silvia B.: Ştiu că ți-am adus banii.
Judecătoarea: Nu mai vorbi, că poate ai ceva prin geantă, băga-mi-aș picioarele! (…)
Silvia B.: N-am… N-am nimic. Vino încoace!
Judecătoarea: Dă-i dracului! Ne arestează pentru porcăriile tale! (…)
Silvia B.: (…) Ei, singurul lucru care îl știu…știu atâta: că ne-am întâlnit în noaptea aia în benzinărie, mi-a dat M. (concubina lui „Filozof” – n.r.) banii și am venit și ți i-am adus ție. Atât. Asta a fost singura chestie care știu.
Judecătoarea: Da.
Silvia B.: Ai înțeles?! Şi, după aceea, că s-a dat soluția cu suspendare… (…) Ar fi cuvântul meu contra cuvântului ei.
Judecătoarea: Exact!
Silvia B.: Că ea n-a venit cu mine atuncea, la tine acasă. Ai înțeles?
Judecătoarea: Deci, nu știu… Astea…, Doamne, mi-e și… (…)
Judecătoarea Burlan „nu a contrazis primirea banilor aduși de martora B. Silvia la ea acasă (ci, dimpotrivă, a confirmat-o implicit)”, notează instanţa care a condamnat-o pe fond, în motivarea deciziei.
Din patru acuzaţii, una a convins instanţa
În timp procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, judecătoarea Elena Burlan Puşcaş a negat toate acuzațiile. Ea nu a contestat autenticitatea înregistrărilor realizate în mediul ambiental, însă a spus că ele aveau o altă semnificaţie.
Curtea de Apel București a decis că, din probele aflate la dosar rezultă, „în afara oricărui dubiu”, doar că judecătoarea inculpată a primit, prin Silvia B., suma de 10.000 de euro, în noaptea dinaintea pronunțării sentinței pe fond din dosarul „clanul Vică”.
În cazul mitei din al doilea dosar, existau două denunţuri. Ulterior, ele au fost retrase. În 2011, DNA a clasat cauza, apoi a redeschis-o, şapte ani mai târziu. Singurele probe rămase în dosar au fost declaraţiile Silvia B. – contradictorii, în opinia Curţii de Apel Bucureşti – şi câteva înregistrări ambientale ce n-au convins instanţa.
Iară ce discutau judecătoarea şi prezicătoarea pe 17 martie 2018:
Silvia B.: Dar (o avocată – n.r.) l-a înregistrat pe frate-tău, când i-a dus banii…
Judecătoarea: Îhî!
Silvia B.: …pentru „Expres” și l-a… Are înregistrarea cu frate-tău. Şi mi-a zis nașu ca să-ți transmit, să ai grijă, să nu mai vorbești cu ea.
Judecătoarea: Nu, nu vorbesc.
Prescrierea, după un proces care a durat mai mult de 4 ani
Procesul de la Curtea de Apel Bucureşti a durat 1 an şi 9 luni. În iulie 2020, judecătoarea Elena Burlan Puşcaş a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie.
Procurorii şi inculpata au atacat decizia. În octombrie 2020, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a rămas doi ani.
În octombrie anul acesta, Completul ÎCCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că, între iunie 2018 și mai 2022, nu a mai existat în lege nicio piedică ce ar fi putut întrerupe curgerea termenului de prescriere a faptelor. Sute de dosare de corupţie, dar şi de drept comun (evaziuni, furturi, tâlhării) s-au închis.
În apel, la ÎCCJ, și judecătoarea Burlan Puşcaş, dar şi procurorii au cerut instanţei încetarea procesului penal, pentru că faptele s-au prescris din 2019.
Judecătoare: „Eu ies la pensie și gata!”
Vara trecută, Elena Burlan Puşcaş a împlinit 25 de ani de când a fost numită judecător. Ea îşi dorea să iasă la pensie încă din 2018, potrivit stenogramelor din dosarul de corupție:
Judecătoarea: Deci, cum…? Adică, doar nu să-mi… și-mi risc toate ca… Că mai am un pic până la pensie, și acuma mă duc să …
Silvia B.: Şi doar pentru o chestie de acum ani de zile? Pentru ce?
Judecătoarea: Deci, încă o dată! Orice leu pe care l-ai da înapoi la țigani… Este egal cu pușcărie! (…) Vai, Doamne, Dumnezeule, nu mai scăpăm odată de probleme! Deci, eu vreau să scap de țara (n.r. urmează un cuvânt obscen), că m-am săturat de… !
Silvia B.: Băi, ești nebună la cap? Ieși, mânca-ți-aș gura ta, la pensie… Şi du-te-n Austria!
Judecătoarea: Dacă aș putea, mâine aș ieși! Şi gata! Am terminat! (…) Nu mai îmi trebuie… Ţi-am zis, nu-mi mai trebuie nimic! Vreau doar să scap odată (…) Eu ies la pensie și gata! ”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 20.03.2023, 19:40
Credeam cå doar masina de spålat rufe te curåtå de pete si mizerie...
Mihai21 • 20.03.2023, 19:35
Nu e zi in saptamana in care sa nu citim de asemenea *** corupte din randul judecatorilor romani ce beneficiaza de pensii speciale dar care favorizeaza infractorii!O sa se schimbe ceva vreodata in Romania?!Nimic!Cei ce puteti ,emigrati din tara aia!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
codo • 20.03.2023, 19:06
seaman651 • 20.03.2023, 18:01
Infractorii continua sa fie favorizati de "justitia" romana.
Ce sa ii favorizeze? Chiar SUNT justiția română, doamna nu e doar o infractoare, ci una repusa in drepturi. Oare csm nu a găsit ca încalcă vreuna din normele prin care au dat afara magistrați incomozi? Pentru Danilet au găsit repede incadrare, tanti asta e buna de reîntors in sala de judecată.