Mergi direct la conținut »
Județul Olt își schimbă denumirea în Olt-Romanați. Locuitorii, chemați la vot în luna octombrie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Județul Olt își schimbă denumirea în Olt-Romanați. Locuitorii, chemați la vot în luna octombrie

Județul Olt își schimbă denumirea în Olt-Romanați. Locuitorii, chemați la vot în luna octombrie

Județul Olt își schimbă denumirea în Olt-Romanați. Guvernul urmează să dea o Ordonanță, săptămâna viitoare, în care va stabili data referendumului local odată cu cel pentru familia tradițională.

De Valentina Postelnicu,

La nivel local, decizia a fost luată deja.

În luna august, consilierii judeţeni din Olt au adoptat un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum având ca temă schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi.

Potrivit deciziei de atunci, consultarea populaţiei urma să aibă loc în 15 octombrie, iar Consiliul Judeţean a alocat suma de 500.000 de lei necesară organizării scrutinului.

Anul trecut, un grup de iniţiativă, format din reprezentanţii unor asociaţii, ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi parlamentari din toate partidele, se reunea la Caracal pentru a propune adăugarea la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, ca şi reparaţie istorică.

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, declara, atunci, că doreşte să remedieze situaţia apărută prin contopirea fostelor judeţe istorice Olt şi Romanaţi.

„Actualul judeţ Olt este format din două judeţe istorice, este fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. Practic, actualul judeţ Olt, despărţit de linia râului Olt, este format din aceste două judeţe istorice. Prin acest referendum, încercăm să aducem o reparaţie morală, atribuind judeţului Olt denumirea de Olt-Romanaţi. Nu se schimbă nimic, niciun act de identitate, permis de conducere, certificat de naştere, paşaport, plăcuţe de înmatriculare ale maşinilor nu vor fi schimbate, decât la teremenul de expirare. Astfel, alte costuri suplimentare, în afară de cele prevăzute din bugetul Consiliului Judeţean pentru organizarea acestui referendum, nu vor fi”, declara în 2017 Marius Oprescu, citat de presa locala.

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!
Recomandări

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!

Ce spune Opoziția: „Un moft, o decizie eronată!”

Deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu a declarat pentru LIBERTATEA că decizia privind schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați este „eronată”.

„Pot să sesizez că acesta este cel mai mare proiect al PSD din județul Olt, pentru că a fost condus numai de cei de la PSD. Ei nu vorbesc despre investiții, autostrăzi, educație, ci doar despre schimbarea numelui județului”, a arătat Gigel Știrbu, precizând că decizia este pe modelul ”chelului căruia îi trebuie tichie de mărgăritar”.

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC
Recomandări

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC

„Este praf în ochi, pentru că va pune cetățeni pe drumuri pentru a-și schimba actele. L-aș întreba pe domnul Paul Stănescu ce se întâmplă dacă un cetățean al județului Olt, are pe actele copilului lui, nou-născut, județul Olt-Romanați și pe al părintelui, doar Olt. Sau dacă își schimbă buletinul cu Olt Romanați, și permisul de ocnducere în Olt. Cum explică el polițstului din Marea Britanie, de exemplu, neconscordanța în acte. Și nu este singurul exemplu. Mai avem acte de proprietate, alte acte schimbate pentru un moft al unei persoane sau a unor persoane, și iată că au de suferit atâția oameni”, a mai declarat Știrbu.

De ce se va numiți județul Olt și Romanați

Liderii din grupul de iniţiativă au luat drept exemplu experienţa înfiinţării unei episcopii noi în judeţul Olt, care a preluat denumirea de „Slatinei şi Romanaţilor”.

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu
Recomandări

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu

Episcopul Sebastian afirma că denumirea a venit ca urmare a unor solicitări din partea unor credincioşi din Caracal şi Corabia.

„Eu nu sunt nici oltean şi nici romanaţean, vin din Muntenia şi nu ştiam nimic despre ce se întâmplă aici. Venind însă am reperat această amărăciune, această mâhnire a dumneavoastră a celor din Romanaţi, faptul că va dispărut, într-un fel, istoria, cultura şi aţi fost nedreptăţiţi prin suprimarea numelui acestuia din administraţia publică. Lucrurile au căpătat un anumit contur atunci când am avut noi prima şedinţă a adunării noastre eparhiale, când au venit oameni din Caracal şi din Corabia şi mi-au adus la cunoştinţă despre această nedreptate şi mi-au cerut ca măcar noi ca Episcopie să salvăm numele de Romanaţi”, a afirmat Preasfinţitul Sebastian.

Potrivit ultimelor statistici ale Autorităţii Electorale Permanente, aferente alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, în judeţul Olt erau înscrişi pe listele electorale permanente 377.306 alegători.

Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să voteze 30 la sută dintre aceştia, iar pentru ca denumirea judeţului să fie schimbată, jumătate plus unu dintre cei prezenţi trebuie să răspundă cu „Da” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”

 

Close
Închide
  Close