Mergi direct la conținut »
Kelemen Hunor, reacție la retragerea distincției ”Steaua României”: Maghiarii trebuie să-şi asume fără teamă opiniile
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Kelemen Hunor, reacție la retragerea distincției ”Steaua României”: Maghiarii trebuie să-şi asume fără teamă opiniile

Kelemen Hunor, reacție la retragerea distincției ”Steaua României”: Maghiarii trebuie să-şi asume fără teamă opiniile

Kelemen Hunor, reacție la retragerea distincției ”Steaua României”: ”Maghiarii trebuie să-şi asume fără teamă opiniile, chiar dacă le sunt retrase toate distincţiile”, a spus liderul UDMR, într-un mesaj pe site-ul oficial. 

De Valentina Postelnicu,

„Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar și dacă ne sunt retrase toate distincțiile primite. Obiectivul nostru, al maghiarilor din România, trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor noastre, să gândim și să lucrăm împreună cu toți românii care sunt deschiși dialogului”, a declarat președintele Kelemen Hunor, după ce Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” a decis retragerea distincției care i-a fost acordată în anul 2000.
Decizia Consiliului va fi înaintată președintelui statului, care va hotărî printr-un decret prezidențial dacă va retrage sau nu această distincție.

Deși Consiliul își motivează decizia prin faptul că declarațiile președintelui UDMR nu respectă ziua națională a majorității, președintele UDMR, Kelemen Hunor, în interviul la care se face referire a spus foarte clar: „Cu toate că maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului, ei respectă ziua de 1 Decembrie”.

„Printre principiile de bază ale democrației se află  și libertatea persoanelor de a acționa în conformitate cu propria lor conștiință și de a alege modul de acțiune propriu. Astfel, cetățeanul are dreptul de a sărbători atunci când consideră că trebuie să sărbătorească și are libertatea de a-și exprima gândurile, opiniile și dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea  distincției, este că, astăzi, în România se îngrădește libertatea de exprimare”, a subliniat președintele UDMR.

Liderul Uniunii consideră că este oarecum o ironie a sorții faptul că cei care în anul 2000 i-au acordat distincția pentru eforturile depuse în interesul promovării cooperării culturale româno-maghiare, în 2017 i-au retras acest merit pentru un interviu prin care a intenționat să inițieze un dialog și o dezbatere, în vederea restabilirii unei noi baze ale conviețuirii pașnice româno-maghiare.

În contextul actual, în care este tot mai des și virulent enunțată retorica antimaghiară, trebuie să ne exprimăm deschis și clar, la fel și în 2018 și întotdeauna. Trebuie să spunem cine suntem și care sunt dezideratele noastre în secolul al XXI-lea. Intenția noastră nu a fost niciodată de a ofensa națiunea majoritară și nu va exista o astfel de intenție nici de acum înainte”, a subliniat președintele Kelemen Hunor, adăugând că își menține în continuare toate punctele de vedere exprimate în interviul apărut în cotidianul de limbă maghiară, Szabadság.

”Dacă se schimbă ceva, voi anunța”, a mai subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și: Momente grele pentru tatăl Gabrielei Cristea. A fost internat pentru a șasea oară într-o lună! „Zilele mele sunt numărate”

Close
Închide
  Close