De Mihai Niculescu,

Dăncilă: „Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligaţie a Guvernului României”

UPDATE. Premierul demis Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că desemnarea comisarului european din partea României reprezintă o obligaţie a Guvernului, după ce şeful statului a afirmat că Dăncilă nu are nicio legitimitate de a propune un candidat pentru această poziţie.

„Am văzut ieşirea furibundă a preşedintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor ţării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligaţie a Guvernului României şi este ferm şi explicit solicitată în scrisoarea preşedintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află şi în atenţia dumnealui, dar alege să dezinformeze o ţară întreagă în scop electoral. Este ruşinos şi este riscant pentru interesul şi imaginea României. Aşadar, fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc şi corect pe care ţara noastră trebuie să îl urmeze. Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept „comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene şi fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârşit, cu o vastă experienţă de lucru în instituţiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României”, a precizat Viorica Dăncilă pe Facebook.

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Recomandări

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale

 

Premierul desemnat a postat scrisoarea primită luni, pe 28 octombrie, de la Ursula von der Leyen, în care președintele ales al Comisiei Europene îi cere premierului României să prezinte noua propunere „fără nicio amânare”, să fie o persoană de sex feminin și să nu fi fost implicată în procesul de selecție de până acum sau să fi fost respinsă de Parlament.

Iohannis: „Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României”

Președintele Iohannis a explicat, într-un comunicat, că Viorica Dăncilă și guvernul său demis în urma moțiunii de cenzură nu mai au prerogativele legale și constituționale să facă asemenea propuneri, care nu pot fi înaintate decât de un guvern investit de Parlament.

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”
Recomandări

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”

 

Informația privind desemnarea lui Negrescu, a fost confirmată de acesta pentru Agerpres.

„Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, a mai declarat Klaus Iohannis.

În același comunicat, el a avertizat-o pe Dăncilă „să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat și să nu trimită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene”.

Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni.

Klaus Iohannis:

Președintele României a explicat că o propunere din partea României pentru funcția de comisar european urmează a fi trimisă după investirea noului Guvern.

„Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esențial ca un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă”, a încheiat Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Recomandările culturale ale săptămânii. Vechiul dispreț față de săraci, în “Parasite”, film care a luat anul acesta Palme dʼOr la Cannes

Cum s-au fraudat, în toamna lui 2019, examenele prin care ajungi pilot! Cursanții au făcut un grup de WhatsApp și au păcălit testele la 18 materii. Unii nu știau nici cum se oprește motorul avionului!

Piața NATO: un postament pentru steaguri de 34.000 de euro și un copac tăiat ilegal. Primăria: «Nu au avut aviz de defrișare». Armata: «O să plantăm 15 pomi»

Larisa Iordache, trimisă în stradă: „M-au pus să îmbrac uniforma Poliției din lipsă de personal”
GSP.RO

Larisa Iordache, trimisă în stradă: „M-au pus să îmbrac uniforma Poliției din lipsă de personal”

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi
HOROSCOP

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi