Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cu liderii coaliţiei de guvernare, adică preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Marţi, preşedintele României va avea consultări la Cotroceni cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de învăţământ, iar miercuri cu partenerii de dialog social din zona educaţiei.
Calendarul consultărilor:
- 6 iulie, de la ora 16:00 – întrevedere cu conducerea Parlamentului și cu membri ai Comisiilor de Învățământ din cele două camere
- 7 iulie 2021, de la ora 16:00 – întrevedere cu partenerii de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în Proiectul „România Educată”.
Ce este proiectul „România Educată”
Proiectul „România Educată” a fost iniţiat de șeful statului și cuprinde şapte rapoarte identificate ca fiind prioritare: Cariera didactică, Echitatea sistemului educaţional, Profesionalizarea managementului educaţional, Un învăţământ profesional şi tehnic de calitate, Autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior, Educaţie timpurie accesibilă tuturor și Evaluarea elevilor şi studenţilor.
Printre ţintele propuse pentru anul 2030 se numără: clasarea în primele 30 de state de pe mapamond în cadrul testelor PISA şi 75% rata de promovare a examenului de Bacalaureat.
În 2021, rata de promovabilitate la Bacalaureat, la nivel național, a fost de 67,8%.
Proiectul „România Educată” are ca scop „să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, potrivit site-ului dedicat.