De Ana Hațeg,

Ea a vorbit despre atacurile la care a fost supusă de-a lungul ultimilor ani, dar și despre funcția pe care urmează să o ocupe la Bruxelles și activitatea de la DNA.

În interviul acordat pentru AP, fosta șefă a DNA spune că numirea sa în funcția de procuror șef al Parchetului European este un vot de încredere pentru toți procurorii și judecătorii din țara sa. „Cred că este o apreciere a modului în care sistemul nostru de justiție a luptat împotriva corupției, dar, mai important, o apreciere a tuturor românilor care au susținut statul de drept și valorile europene în ultimii câțiva ani”, a spus Koveși.

Jurnaliștii amintesc că fosta șefă a DNA, în vârstă de 46 de ani, a devenit cel mai tânăr procuror general din România în 2006 și a stat timp de șase ani în această funcție, înainte de numirea sa la DNA. Acum, va conduce Parchetul European sau EPPO, instituție care va fi însărcinată cu investigarea fraudelor legate de utilizarea fondurilor UE și a altor infracțiuni financiare. „Există discuții pentru a extinde domeniul de aplicare al EPPO la terorism, dar deocamdată infracționalitatea financiară este obiectivul nostru”, a explicat Koveși.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

Un raport publicat în ianuarie de Curtea de Conturi Europeană arată că UE a pierdut 9 miliarde de euro în perioada 2002 – 2017, din cauza fraudei, dintre care doar 2,6 miliarde de euro au fost recuperate pe baza investigațiilor efectuate de OLAF, Biroul European Anti-Fraudă.

Până în prezent, 22 din cele 28 de state membre ale UE au decis să facă parte din EPPO și Suedia pe punctul de a adera la rândul său.

„Cred că toate statele europene și-au dat seama că este vorba despre un fenomen la nivel european – utilizarea ilegală a fondurilor europene – și că este nevoie de o abordare comună în privința investigării acestora”, explică procurorul european.

Jurnaliștii AP amintesc că în timp ce reputația și realizările lui Koveși în calitate de șef al Direcției naționale Anticorupție au fost bine primite în Europa de Vest, România făcut tot posibilul prin intermediul guvernului să împiedice numirea sa la conducerea EPPO.

Gestul făcut de misterioasa ”fată din cort”, după ce a fost găsită de polițiștii din Brașov. VIDEO
Recomandări

Gestul făcut de misterioasa ”fată din cort”, după ce a fost găsită de polițiștii din Brașov. VIDEO

„Considerentul final asupra candidaturii mele, cred, este un semnal pentru sistemul nostru de justiție. Dacă îți faci treaba într-o manieră profesionistă, vei reuși”, mai spune Koveși în interviu.

Jurnaliștii amintesc de protestele masive anticorupție din România și spun că Imaginea lui Kovesi și inițialele LCK au apărut pe afișe și tricouri și au transformat-o pe aceasta într-un simbol al luptei țării împotriva mitei.

În ciuda popularității sale, Koveși a respins vehement o eventuală candidatură la președinție și spune că a fost întrebată de foarte multe ori de acest lucru: „De fiecare dată am spus Nu! Nu! Nu!  Nimeni nu m-a crezut . Voi fi foarte clară: vreau să rămân în sistemul de justiție”.

Jurnaliștii spun, însă, că după plecarea sa din fruntea instituției, DNA nu a mai ținut prima pagină a presei așa cum se întâmpla înainte și concluzionează: ”Câștigul Europei poate fi pierderea României”.

Citeşte şi:

Societatea îi detestă, cum gândesc ei, de fapt: doi tineri condamnați pentru proxenetism vorbesc despre faptele pentru care au fost pedepsiți: „Nu credeam că ajung la pușcărie pentru așa ceva”

S-au scos limitatoarele de viteză de pe cea mai periculoasă străduță din București, cu 12 accidente în ultimii 3 ani! Poliția spune că e doar temporar, pentru că „sunt deteriorate”

Starea Libertății | Cum a văzut-o Dragoș Pătraru pe Elena Udrea la termenul din dosarul șpăgii de 3,8 milioane de dolari: „Cochetă și duhnind a opulență”

Englezii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au aflat numele vinovatului. El este omul care a dezgustat toată Anglia!
GSP.RO

Englezii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au aflat numele vinovatului. El este omul care a dezgustat toată Anglia!

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase
HOROSCOP

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase