Răspunsul Kremlinului la propunerea lui Zelenski

Kremlinul a respins însă această idee miercuri, potrivit AFP. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că o astfel de întâlnire ar trebui să fie „rezultatul unor acorduri concrete între delegațiile” ucraineană și rusă.

Aceasta vine după ce primele negocieri directe de pace din ultimii trei ani, desfășurate la Istanbul la începutul acestei luni, nu au dus la niciun progres.

Propunerea lui Zelenski

„Dacă Putin nu se simte confortabil cu o întâlnire bilaterală sau dacă toată lumea vrea să fie o întâlnire trilaterală, nu am nimic împotrivă. Sunt gata pentru orice format”, a declarat Zelenski marți, potrivit AFP. El a adăugat că este „gata” pentru o întâlnire „Trump-Putin-eu”.

Zelenski a făcut aceste comentarii în contextul în care Ucraina caută să forțeze Moscova să oprească invazia. Putin a respins anterior apelurile de a se întâlni cu Zelenski în Turcia, considerându-l pe acesta din urmă un lider nelegitim.

Reacția SUA și sancțiuni

Președintele american Trump și-a exprimat frustrarea față de ambii lideri pentru că nu au ajuns încă la un acord pentru încheierea războiului. El l-a numit pe Putin „nebun” după un atac masiv rusesc care a ucis cel puțin 13 persoane în Ucraina.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

Zelenski a îndemnat Washingtonul să impună sancțiuni dure asupra sectoarelor bancar și energetic ale Moscovei.

„Trump a confirmat că dacă Rusia nu se oprește, vor fi impuse sancțiuni. Am discutat două aspecte principale cu el – energia și sistemul bancar”, a spus liderul ucrainean.

Escaladarea conflictului din Ucraina

În ultimele săptămâni, cele două părți au schimbat valuri de atacuri aeriene masive. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că Ucraina a lansat aproape 300 de drone asupra Rusiei peste noapte.

Ucraina a acuzat Rusia că tergiversează procesul de pace și că nu dorește să oprească invazia. Kievul nu a primit încă un „memorandum” promis de Rusia cu privire la cerințele sale pentru un acord de pace.

Situația pe frontul din Ucraina

Zelenski a declarat că Rusia „adună” peste 50.000 de soldați pe linia frontului din jurul regiunii de frontieră nord-estice Sumî, unde armata Moscovei a capturat mai multe așezări în încercarea de a stabili ceea ce Putin a numit o „zonă tampon” pe teritoriul ucrainean.

Armata rusă a anunțat miercuri că a capturat un alt sat din regiunea Sumî.

Între timp, Zelenski se afla în Germania pentru discuții cu cancelarul Friedrich Merz, care a promis sprijin ferm pentru Kiev în lupta împotriva Rusiei.

Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului
Recomandări
Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului

Concluzii după propunerea lui Zelenski

Propunerea lui Zelenski pentru o întâlnire la nivel înalt cu Donald Trump și Vladimir Putin arată dorința Ucrainei de a găsi o soluție diplomatică la conflict. Cu toate acestea, respingerea promptă a Kremlinului sugerează că un astfel de summit este puțin probabil în viitorul apropiat.

În timp ce luptele continuă și ambele părți lansează atacuri masive, perspectivele pentru negocieri de pace semnificative rămân incerte. Sprijinul continuu al SUA și al aliaților occidentali pentru Ucraina, precum și amenințarea cu sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei vor fi probabil factori- cheie în evoluția viitoare a conflictului.

Sursa AFP subliniază că, în ciuda lunilor de diplomație condusă de SUA, cele două părți nu par mai aproape de încheierea unui acord pentru a pune capăt războiului de trei ani, declanșat de invazia Rusiei din februarie 2022.

Zeci de mii de oameni au fost uciși, o mare parte din estul și sudul Ucrainei a fost distrusă, iar armata Moscovei controlează acum aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.