UPDATE 3 noiembrie. Laura Codruţa Kovesi a fost decorată, joi, la Ambasada Suediei cu Ordinul Steaua Polară. Șefa DNA a precizat în discursul susţinut că toate presiunile îndreptate asupra procurorilor anticorupţie nu au succes şi că aceştia îşi vor continua investigaţiile.

„Când vorbim de instrumente în combaterea corupţiei, Suedia constituie pentru noi un model de urmat. Lipsa imunităţilor şi a privilegiilor speciale, transparenţa autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, principii care sunt stipulate de Constituţia Suediei de peste 200 de ani, sunt demne a de fi însuşite şi de ţara noastră. (…) Această decoraţie onorantă reprezintă pentru mine o recunoaştere a eforturilor constante făcute de colegii din DNA de a lucra cu profesionalism şi corectitudine în lupta cu corpuţia la nivel înalt. Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesionişti, oameni curajoşi care cred într-o Românie fără corupţie, într-o ţară în care onestitatea este un reflex iar competenţa este criteriul cel mai important. (…) Toate presiunile, toate încercările de intimidare şi hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Ne continuăm munca noastră la fel de consecvent şi hotărât. (…) Munca noastra îi nelinişteşte pe mulţi din cei ce se credeau de neatins şi îi deranjează pe cei care vor să folosească instituţiile statului în interes personal. Este evident că încă mai avem provocări de trecut dar noi vom continua investigaţiile”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la Ambasada Suediei, conform Mediafax.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

UPDATE 2 noiembrie. Ambasada Suediei a anunțat, miercuri, că Laura Codruța Kovesi a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către Regele Suediei.

Șefa DNA va primi, joi, titlul din partea ambasadorului Suediei în București, Anneli Lindahl Kenny.


Şefa DNA va primi acest titlul zilele următoare, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ambasada Suediei, în prezenţa mai multor ambasadori UE, a ministrului Justiţiei, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care lupta împotriva corupţiei. Titlul îi va fi înmânat şefei DNA de către Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei la Bucureşti, informează Revista 22.

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”
Recomandări

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”

 

Şefa DNA a primit de-a lungul timpului mai multe premii. La începutul acestui an ea a câştigat premiul „Europeanul anului 2016″, acordat de Reader’s Digest, pentru lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. În aprilie 2014, Kovesi a primit din partea Ambasadei SUA premiul „Femei curajoase din România”, pentru că a dovedit un curaj extraordinar în lupta contra corupţiei.

Franța a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Național al Meritului, în grad de ofițer.

La începutul acestei luni, Laura Codruța Kovesi a participat la summitul anticorupție de la Londra, unde a fost tratată „ca un star rock”, potrivit publicației The Economist.

Laura Codruța Kovesi este procuror șef DNA din anul 2013. Anul acesta, în luna aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acesteia în fruntea DNA pentru un mandat de încă trei ani. Anterior, ea a deținut din septembrie 2006 funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citește și:

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 4 aprilie 2020. Săgetătorii au șansa de a avea o zi frumoasă
HOROSCOP

Horoscop 4 aprilie 2020. Săgetătorii au șansa de a avea o zi frumoasă