Citește și: Darea în plată: pașii pentru a stinge datoria față de bancă
„În cer guvernatorului Băncii Naționale a României să oprescă intoxicarea, să înceteze presiunile publice pe care le face, să îi lase pe români să decidă ei cum vor să își trăiască viața de acum încolo. Dacă vor o viață nouă, fără povara ratelor la bancă, este dreptul lor, e viața lor, domnule guvernator”, a declarat deputatul Daniel Zamfir, de la tribuna din Plenul Camerei Deputaților, imediat dupa adoptarea legii dării în plată.
Legea dării în plată a fost adoptată, în forma în care ea a trecut de Comisia Juridică, cu 207 voturi „pentru”, o abținere și un vot „contra”. Imediat după ce votul a fost dat, ropote de aplauze s-au auzit de la balcoanele Camerei Deputaților și asta pentru că acolo erau o parte din reprezentanții clienților băncilor din România.
Victorie împotriva băncilor
„Astăzi, clienții au obținut o victorie contra băncilor care îi abuzeaza de ani de zile, care fac un business toxic, în favoarea lor exclusiv. Poate că acum vor înțelege că trebuie să corecteze trecutul, să renunțe la tot ce este rău în acele contracte și să creeze un echilibru contractual”, a declarat Beatrice Aldea, reprezentanta clienților băncilor.
Deși oficialii băncilor au luat în calcul că debitorii vor da buzna în bănci să dea casele înapoi, se pare că acest lucru nu se va întâmpla. Potrivit BNR, circa 97.500 de ipoteci s-au devalorizat accentuat în perioada de criză, astfel că diferența dintre valoarea de acum a imobilului și cea a creditului luat în urmă cu câțiva ani se ridică la 8,2 miliarde de lei. Aceste mai puțin 100.000 de imobile ar fi cele care ar putea face obiectul legii dării în plată.
„Oamenii nu vor năvăli să dea casele așa cum își imaginează bancherii, oamenii vor să își renegocieze contractele și să ajungă la niște contracte curate cu clauze curate și cu costuri corecte”, a mai spus Aldea.
Citește și: EXCLUSIV / Controversata Lege a Dării în Plată. Interesele financiare şi populismul, față în față