Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX”, Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că se aștepta ca asociațiile de elevi și părinți să conteste proiectul de lege.

„Mă așteptam, nu e vreo surpiză că vor contesta legea. În continuare, elevii sunt într-o gravă eroare. N-au citit proiectul!. Prin acest act normativ nu se întâmplă decât mărirea pedepselor cu o tremie, dacă se înfăptuiește o agresiune împotriva unui cadru didactic. Nu are nicio legătură statutul de autoritate publică, cu proiectul. Așteptam de patru ani legea asta, pentru că de prea multe ori cadre didactice au fost victime”, a declarat Hancescu.

„După cum, spune și în lege, va trebui să existe martori, pentru că sunt convins că un profesor nu va merge, din oficiu, să declare că a fost victima unei agresiuni. Totuși, cele mai multe acte de violență împotriva cadrelor didactice sunt făcute de părinți.

Cred că violența este venită și de acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care și familiile sunt neputincvioase. Totuși, eu sunt și împotriva dascălilor care agresează, dar nu mai acceptăm ca dascălii să fie umiliți de către părinți. Este nevoie de un respect reciproc. Mininsterul Educației trebuia să constate unde sunt proibleme, iar dascălii care nu-și fac datoria să fie dați afară!

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Eu sunt ferm convins că, într-o clasă cu 30 de copii, în care un elev este violent, se vor găsi 3-4 copii care să aibă calitatea de martori”, a declarant Simion Hancescu”, a mai spus reprezentantul FSLI.

De ce vor profesorii această lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), face apel la președintele Klaus Iohannis, să promulge Legea de protecție a cadrelor didactice, care a primit ieri votul senatorilor.

Sindicatele din Învățământ consideră că legea reprezintă o necesitate pentru sistemul educațional românesc, după ce în ultimii ani sistemul educational s-a confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri în care cadre didactice au fost bătute, agresate, scuipate, înjurate sau umilite în cadrul unităților de învățământ.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului de lege,
“Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică.
Art. 2. În aplicarea prevederilor art. 1, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control se bucură de:
a) respect și considerație față de persoana sa şi față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalți salariați ai unității;
b) un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale;
c) autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare;
d) susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educaţional;
e) dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;
f) protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor;
g) sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului, consideraţiei şi respectului cuvenit funcției, în raport cu importanța socială și sarcinile specifice;
h) beneficiul campaniilor desfăşurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea consideraţiei și prestigiului social.”

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”
Recomandări

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”

 

Totodată, legea majorează pedepsele cu o treime, în cazul tuturor formelor de amenințări sau de agresiune la adresa unui cadru didactic.

Art.5.- (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.”

Cei din FSLI susțin că această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, așa cum s-ar putea crede în spațiul public. Personalul didactic care nu respectă legea, care nu își desfășoară activitatea potrivit normelor legale și morale, va răspunde în fața comisiei de disciplină și acolo unde este cazul, în fața autorităților.

“Vrem să îi asigurăm pe elevi și pe părinți că noi suntem partenerii lor și că vrem să avem un sistem educațional în care respectul și angajamentul este reciproc”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției Libertatea.

„Violența la adresa cadrelor didactice este un atac la adresa întregului sistem de învățământ. Această lege nu își dorește să formeze tabere sau să dea naștere adversităților între elevi, profesori și părinți. Ne dorim școli în care nici profesorii nu vor mai fi victime și nici elevii nu vor avea de suferit. Nimeni nu este mai presus de lege și de aceea considerăm că prin această reglementare nu se face altceva decât dreptate personalului didactic care a fost umilit de-a lungul anilor, fără ca cineva să poată interveni”, mai spun cei din FSLI.

Citeşte şi:

Profesorii au căpătat statut de autoritate publică. Ce pedepse riscă agresorii lor

Adriana Nedelea LA FIX | Elevii și părinții contestă decizia prin care profesorii au căpătat statut de autoritate publică: „Vor avea loc abuzuri”

Schimbare drastică a modului în care vor fi înscriși copiii la clasa pregătitoare! Cum încearcă Inspectoratul Școlar să elimine „listele” învățătoarelor

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare
HOROSCOP

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare