MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 15:50

LIVE VIDEO/ Libertatea lansează ”Biroul de pensii”. Radu Craciun, președintele APAPR, răspunde întrebărilor cititorilor despre Pilonul II

Distribuie

Libertatea lansează ”Biroul de pensii”, un proiect care își propune ca românii să conștientizeze că sunt proprietarii sumelor depuse în conturile lor de pensii administrate privat. Radu Crăciun, președintele APAPR – asociația fondurilor private de pensii – răspunde întrebărilor cititorilor despre Pilonul II de pensii joi, în direct pe Facebook Live, YouTube și Libertatea.ro.

Reamintim, Pilonul II de pensii a fost înființat în anul 2008, iar participarea a fost obligatorie pentru toți cei care la acel moment aveau sub 35 de ani.

Între timp, în conturile acestor fonduri s-au strâns 42 de miliarde de lei, bani pe care Guvernul a pus ochii.

Autoritățile vor ca românii să opteze între Pilonul I și Pilonul II, însă momentan nu există un proiect de act normativ în acest sens, ci doar declarații ale oficialilor.

Președintele Klaus Iohannis s-a referit miercuri la dezbaterea privind Pilonul II într-un discurs de la Biblioteca Centrală Universitară. Iată ce a spus:

'Educația economică, ca să vorbesc de o dimensiune relativ marginalizată a educației, este absolut necesară pentru a sprijini asumarea valorilor specifice economiei capitaliste de piață, dar și pentru a ne apăra tinerii de falsele promisiuni ale populismului. Voi da ca exemplu dezbaterea pe marginea sistemului de pensii administrat privat, dezbatere care acum este în curs, o dezbatere cu o dinamică foarte interesantă la nivel guvernamental.

Iese cineva și spune «Nicio problemă, uitați!». Iese altcineva și zice «Nu desființăm!». Iese altcineva și zice «Dar îl transformăm în opțional!».

Eu știu ce să înțeleg de aici și în consecință avertizez, dar cei care sunt direct vizați de multe ori, nu aș zice că nu înțeleg, nici nu-i interesează dezbaterea, fiindcă sunt preocupați de alte și alte chestiuni, ori aici cred că și sistemul educațional are vina lui, și sistemul are rezultatele lui, le vedem zilnic la televizor.

Este clar că într-o țară cu natalitate redusă și cu migrație negativă, un sistem de pensii gestionat preponderent de stat pur și simplu nu este sustenabil.

Orice promisiune că se poate continua așa este doar o tentativă de amăgire a populației, sacrificând bunăstarea viitorilor pensionari'

Proprietar de pensie

Cu toate acestea, APAPR a lansat site-ul www.proprietardepensie.ro, unde românii pot afla mai multe despre pensiile lor.

Cei care doresc să adreseze întrebări le pot transmite pe pagina de Facebook a ziarului Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii