„Scopul final este (…) să facem aşa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a declarat Kim Jong-un, potrivit agenției oficiale de la Phenian. , Acesta a părut să ignore comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza, care a condamat „ferm” cel mai recent tir de rachetă nord coreean.

Mai exact, Consiliul s-a reunit de urgență după ce țara comunistă a efectuat un nou test balistic, iar o rachetă a survolat din nou teritoriul Japoniei.
Întâlnirea a avut loc cu ușile închise, însă comunicatul dat publicității la final denunță „actele scandaloase” și „extrem de provocatoare”, cerând Phenianului să le „oprească imediat”.

„Aceste acţiuni nu sunt doar o ameninţare la adresa regiunii, ci a tuturor tuturor statelor membre ONU”, continuă Consiliul, referindu-se la acest ultim tir de rachetă, dar şi la al şaselea test nuclear efectuat pe 3 septembrie.

Kim Jong-un are însă alte planuri. Liderul de la Phenian a exclus varianta de a opri programele balistic și nuclear. În plus, el a afirmat că cel mai recent test balistic a fost un succes și a promis să sporească „capacităţile nucleare militare” ale ţării sale izolate.

„Nordul transmite următorul mesaj: ‘nu tremurăm în faţa niciunei sancţiuni, iar ameninţările noastre nu sunt goale’”, a declarat Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, pentru agenția France Presse.

„Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară)”, a afirmat Kim Jong-un. „Ar trebui să le arărăm clar acestor mari puteri naţionaliste cum şi-a atins ţara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în ciuda sancţiunilor lor nelimitate şi blocadei lor”, a continuat el.

În urma ultimului test nuclear de la 3 septembrie – o bombă cu hidrogen suficient de miniaturizată cât să fie pusă într-o rachetă potrivit Phenianului -, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, luni, a opta serie de sancţiuni economice impuse Coreei de Nord.

În ultimele luni, tensiunile între comunitatea internațională și Coreea de Nord au atins mai multe puncte culminante. Acum, președinții Vladimir Putin și Emmanuel Macron au îndemnat la „negocieri directe” cu Phenianul. Cei doi lideri s-au pus de acord, într-o convorbire la telefon, asupra „necesității de a rezolva această situație extrem de complicată exclusiv prin mijloace politice și diplomatice”.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron au îndemnat vineri la ”negocieri directe” cu Phenianul, pentru a pune capăt supralicitărilor. Discuţiile între Phenian şi cele cinci mari puteri – Statele Unite, China, Japonia, Rusia şi Coreea de Sud – lansate în 2003 sunt blocate din 2008.


Citește și: