Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 716

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

„Orașul nostru s-a dus”. Peste 8.000 de oameni au fost uciși în timpul asediului asupra portului Mariupol, potrivit Human Rights Watch

Organizaţia care militează pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a estimat că cel puţin 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza luptelor şi din alte motive legate de război în timpul asediului din 2022 al forţelor ruse asupra oraşului ucrainean Mariupol, din regiunea Donețk, scrie joi, 8 februarie, agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Asediul asupra portului strategic de la Marea Azov a durat trei luni, din martie până în mai, iar civilii rămaşi blocaţi în oraş au ajuns să îşi îngroape morţii pe marginea drumului. HRW îşi bazează estimarea – una din puţinele din surse independente – pe imagini din satelit şi alte materiale în care se văd mormintele. Organizaţia arată că numărul de morţi ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece se ştie că în unele gropi se află mai multe trupuri neînsufleţite şi este posibil să mai existe şi alte morminte, încă nedescoperite.

Mai multe detalii: „Orașul nostru s-a dus”. Peste 8.000 de oameni au fost uciși în timpul asediului asupra portului Mariupol, potrivit Human Rights Watch

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia

O sută de prizonieri de război ucraineni au fost aduşi acasă din captivitatea rusă, a declarat președintele Zelenski joi, conform The Kyiv Independent.

„Gărzile naționale, polițiștii de frontieră, forțele armate. Majoritatea (celor eliberați) sunt apărători ai orașului Mariupol”, a declarat Zelenski.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Moscova a primit înapoi 100 de soldați.

„În timpul întoarcerii militarilor ruși din captivitate, Emiratele Arabe Unite au asigurat o mediere umanitară”, a precizat ministerul rus într-un comunicat.

Oficialii ucraineni au declarat în decembrie că Rusia deținea cel puțin 3.500 de prizonieri de război ucraineni, deși se credea că numărul acestora este mai mare.

De atunci, au avut loc trei schimburi de prizonieri, cel mai recent fiind anunțat astăzi.

Precedentul schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia a avut loc la 31 ianuarie, când 207 prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Zelenski l-a demis pe generalul Valeri Zalujnîi din fruntea armatei ucrainene

Generalul Valeri Zalujnîi a fost demis joi, 8 februarie, din funcția de comandant al armatei ucrainene de către președintele Volodimir Zelenski, informează Politico, în timp ce presa ucraineană anunţă că liderul ucrainean i-a propus generalului să rămână în echipă. Noul comandant al armatei ucrainene este generalul Oleksandr Sîrski.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, iar în fruntea soldaţilor ucraineni l-a numit pe generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei. „El are o experiență de succes în domeniul apărării – a condus operațiunea de apărare a Kievului. De asemenea, are o experiență ofensivă de succes – operațiunea de eliberare a Harkovului”, a spus Zelenski despre generalul Sirski.

Mai multe detalii: Zelenski l-a demis pe generalul Valeri Zalujnîi din fruntea armatei ucrainene. „I-am mulțumit pentru cei doi ani în care a apărat Ucraina”. Cine îl înlocuiește

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Atac masiv al rușilor în orașul devastat Avdiivka, unde lupta sângeroasă a atins punctul culminant. „Situația e critică”, admit ucrainenii

Cucerirea orașului estic ucrainean ar reprezenta o victorie strategică și morală pentru Moscova, într-un moment crucial al războiului, în care Kievul se confruntă cu o criză de militari și de muniție, scriu Reuters, Forbes și Deutsche Welle.

Trupele Moscovei atacă în masă orașul estic ucrainean Avdiivka, aflat pe linia frontului, a anunțat joi dimineață primarul local, semnalând o intensificare efortului depus de forțele ruse care încearcă de luni de zile să cucerească localitatea strategică. „Din păcate, inamicul presează din toate direcțiile. Nu există nicio parte a orașului nostru care să fie mai mult sau mai puțin calmă”, a declarat Vitali Barabaș pentru presa de stat, potrivit Deutsche Welle. Barabaș a spus că luptele sunt „foarte dificile”. „Situația în unele direcții este pur și simplu ireală”, a adăugat el.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Mai multe detalii: Atac masiv al rușilor în orașul devastat Avdiivka, unde lupta sângeroasă a atins punctul culminant. „Situația e critică”, admit ucrainenii

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Ucraina a doborât un elicopter de atac rusesc

Forțele ucrainene au afirmat că au doborât un elicopter de atac rusesc în estul Ucrainei, în apropiere de orașul Avdiivka, relatează Sky News.

Soldații ucraineni au folosit o rachetă antiaeriană portabilă pentru a doborî elicopterul de atac Ka-52 Alligator, potrivit lui Oleksandr Tarnavskyi, comandantul unităților ucrainene care luptă pe linia frontului din sud-estul țării.

Elicopterul este una dintre cele mai letale arme ale forțelor aeriene rusești și este proiectat să distrugă ținte terestre blindate și neblindate, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal.

Avdivvka, situată în estul țării, este considerată o poartă de acces către orașul Donețk și este considerată zona cheie pentru ca Rusia să preia controlul deplin asupra orașelor Donețk și Luhansk.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Finanțarea UE pentru Ucraina este insuficientă

Johan Van Overtveldt, președintele Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, susține că ajutorul de 50 de miliarde de euro acordat recent de UE Kievului este insuficient, transmite The Guardian.

„Primul lucru care trebuie remarcat este că estimarea conservatoare pentru nevoile non-militare ale Ucrainei este de 3 miliarde de euro pe lună.

Asta înseamnă că, anual, este nevoie de 36 de miliarde de euro. Cele 50 de miliarde de euro prevăzute în Facilitatea pentru Ucraina acoperă 4 ani, din 2024 până în 2027.

Prin urmare, în medie, 12,5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru Ucraina în fiecare an. Înțelegerea dintre UE și Statele Unite a fost că fiecare dintre ele va acoperi jumătate din nevoile Ucrainei, ceea ce înseamnă 18 miliarde de euro pentru UE și SUA fiecare.

Prin urmare, mecanismul pentru Ucraina va fi cu cel puțin 5,5 miliarde de euro mai puțin decât angajamentul UE. Pe întreaga perioadă 2024-27, deficitul este de 22 de miliarde de euro (4 x 5,5)”, a scris europarlamentarul pe blogul său.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Regiunea Zaporojie, bombardată de ruși de 176 de ori cu 67 de drone

În ultima zi, trupele ruse au lovit de 176 de ori în 20 de așezări din regiunea Zaporojie, a anunțat Administrația Militară Regională Zaporojie.

„Inamicul a lovit Orikhiv și Novodarivka din aer și a atacat, de asemenea, Novoandriivka, Novoandriivka, Huliaipole, Charivne, Chervone, Mala Tokmachka, Levadne, Stepove, Lobkove și Kamianske cu 67 de drone”, se arată în comunicat.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Un mort și șapte răniți în urma bombardamentelor ruse din Donețk

O persoană a fost ucisă și alte șapte au fost rănite, inclusiv un copil, în urma bombardării de peste noapte asupra Selydove în regiunea Donețk, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Vadym Filashkin, pe Facebook.

„Cel puțin o persoană a fost ucisă și șapte rănite în urma bombardării nocturne a lui Selydove. Printre răniți se numără un copil născut în 2017”, a spus acesta.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Trei răniți după 60 de atacuri rusești asupra regiunii Herson

Armata rusă a efectuat 60 de atacuri cu obuze asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei pe 7 februarie, rănind trei persoane, a ajunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat 60 de atacuri cu obuze și a tras 233 de obuze, folosind artilerie, mortare, MLRS, tancuri, UAV-uri și avioane”, a spus oficialul ucrainean pe Telegram.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Rusia a atacat Ucraina cu 17 drone, 11 au fost doborâte

Forțele de apărare aeriană au distrus 11 din cele 17 drone de atac Shahed pe care rușii le-au folosit pentru a ataca Ucraina în noaptea de 8 februarie.

„În noaptea de 8 februarie, inamicul a atacat cu 17 drone de atac de tip Shahed-136/131 din Capul Chauda – Crimeea. Ca urmare a operațiunii de luptă, 11 Shahed-uri au fost distruse în regiunile Mikolaiv, Odesa, Vinița și Dnipropetrovsk”, au transmis Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

08 feb. - Acum 10 luni
08-02-2024

Atac cu drone lansat de ruși asupra infrastructurii civile din Odesa

Forțele ruse au atacat noaptea trecută cu drone orașul Odesa, lovind un bloc neterminat cu mai multe etaje, precum și clădirea unei instituții de învățământ, a informat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper. Potrivit acestuia, nu au fost raportate victime în urma atacului.

Loviturile cu drone au dus la spargerea geamurilor la clădirea cu mai multe etaje neterminată, acoperișul a fost distrus, la fel și tavanele și ferestrele de la clădirea instituției de învățământ.

Lucrătorii de intervenție în caz de urgență și oficialii sunt la fața locului și documentează amploarea pagubelor. Nu s-au oferit alte detalii despre atac.

07 feb. - Acum 10 luni
07-02-2024

Sondaj: Tot mai puțini ucraineni cred că țara merge în direcția corectă

Ponderea ucrainenilor care cred că „evenimentele din țară se dezvoltă în direcția corectă” a scăzut treptat după ce a atins vârful în februarie-martie 2023, potrivit unui sondaj al Centrului Razumkov publicat pe 7 februarie, scrie The Kyiv Independent.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat recent că plănuiește o resetare pe scară largă a conducerii Ucrainei, pe fondul zvonurilor privind o posibilă demitere a comandantului-șef Valerii Zalujnîi, la care se pare că majoritatea ucrainenilor se opun.

Ministrul afacerilor veteranilor, Iuliia Laputina, și-a prezentat demisia la 5 februarie, ocazie cu care Zelenski a comentat că Ucraina are nevoie de „energie proaspătă”.

La începutul invaziei la scară largă, ucrainenii au devenit semnificativ mai mulțumiți de direcția în care se îndrepta Ucraina în comparație cu anul 2021, potrivit Centrului Razumkov. Cifra a atins vârful de 61% la începutul anului 2023, dar a scăzut de atunci.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

mica   •   09.02.2024, 22:29

Sa vedem ce poate sa faca acest leopard.

Alex.59   •   09.02.2024, 13:47

Război în Ucraina, ziua 715, acum cu "Leopardul Zăpezii" în fruntea armatei... 🙄

CititorLibertatea2023   •   09.02.2024, 12:24

@LIBERTATEA: ai uitat sa mentionezi un ELEMENT FOARTE IMPORTANT despre acest general:FAPTUL ca PARINTII LUI si FRATELE LUI inca locuiesc si sunt cetateni rusi in zona Vladimir din Rusia,lucru confirmat si de alte agentii de presa straine Rusiei...Si totusi...sunt cetateni rusi si Rusia nu le face nimic chiar daca fiul si fratele lor conduce armate sa ucida soldati rusi.ESTE FOARTE IMPORTANT ACEST ASPECT.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI