An de an, primăria Berceni a încasat un impozit pe locuință mai mare decât ar fi trebuit. Câțiva localnici și-au dat seama de eroare și au dat primăria în judecată pentru a-și recupera banii. 

Funcționarii au completat, oamenii au semnat

Problema a fost cauzată de completarea incorectă a declarațiilor de impunere: a fost bifată căsuța în care scrie “cu instalații de canalizare”. Oamenii spun că funcționarii din primărie au completat-o și ei doar au semnat.

Primăria invocă diverse motive pentru a-și acoperi greșeala și pentru a nu înapoia banii încasați în plus. 

Unul dintre motive este că toate locuințele au instalații de canalizare, deci ei spun că au interpretat corect legea, deși locuințele nu sunt conectate.

Chiar normele de aplicare ale Codului Fiscal spun clar că o locuință se consideră că are instalație de canalizare dacă aceasta este conectată la rețeaua publică. Comuna Berceni nu are rețea publică de canalizare.

Un funcționar din primărie ar fi completat în căsuța greșită

“În 2018, s-a auzit așa, printre oameni, că primăria a calculat impozitele acestea ca și când comuna ar avea canalizare, deși nu are și toți suferim din cauza asta”, explică Mihaela Paneș, avocată în cadrul Baroului București.

Paneș locuiește din 2006 împreună cu soțul și copiii într-o casă din comuna Berceni. Casa lor se află într-o complex privat de locuințe, dotat cu stație de epurare proprie. În fiecare an a plătit impozitul calculat în baza declarației de impunere pe care a depus-o când a cumpărat casa.

Avocata Mihaela Paneș
Avocata Mihaela Paneș

Declarația de impunere conține un tabel în care trebuie trecute suprafețele imobilelor deținute de cetățean, la secțiunea “clădiri”, într-una dintre cele două coloane: “cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire” și “fără instalații”.

Suprafața casei sale a fost trecută în prima căsuță.

“Declarația mea de impunere nu este completată de mine, ci de un funcționar din primărie. Acolo este bifat spațiul unde apare canalizare”, acuză avocata.

Cum se calculează impozitul pe locuințe

Conform Codului Fiscal, impozitul pe locuință se plătește în baza unei declarații de impunere care se depune la primărie o singură dată, la momentul în care cetățeanul a dobândit imobilul. 

Impozitul este determinat după o formulă de calcul: suprafața construită a casei înmulțită cu valoarea impozabilă prevăzută de lege, cu coeficientul de corecție corespunzător și cu cota de impozitare stabilită anual de Consiliul Local și care variază între 0,08% și 0,2%.

Valoarea impozabilă prevăzută în Codul Fiscal este mai mare dacă locuința are, cumulativ, instalații de canalizare, de apă, electrice și de încălzire: 1.000 de lei pe metru pătrat, comparativ cu 600 de lei pe metru pătrat dacă locuința nu are aceste instalații.

Concret, localnicii spun că, impozitul pe imobile ar fi trebuit raportat la valoarea de 600 de lei pe metru pătrat. Locuințele au instalații de canalizare, însă acestea sunt conectate fie la stații de epurare proprii, fie la fose septice, pentru care cetățenii plătesc deja o taxă.

De exemplu, Mihaela Paneș a plătit în 2018 un impozit pe casă de 120 de lei, iar în 2019, după recalculare, doar 72 de lei, conform chitanțelor puse la dispoziție ziarului.

A dat în judecată primăria după ce aceasta a refuzat să-i returneze banii

Când a aflat de greșeala din documente, Mihaela Paneș a făcut mai multe cereri la primărie, cerând recalcularea impozitului și returnarea banilor plătiți în plus din 2006 până în 2018. Primăria a recalculat impozitul, astfel că pe anii 2019 și 2020, a plătit după calculul corect, atât ea, cât și vecinii săi, care au sesizat și ei primăria.

Declarația de impunere depusă la primărie de Mihaela Paneș și soțul său în 2006
Declarația de impunere depusă la primărie de Mihaela Paneș și soțul său în 2006

Deși pentru ultimii doi ani problema impozitului a fost remediată, primăria refuză să returneze banii. După mai multe insistențe și adrese la care a primit același răspuns evaziv, Mihaela Paneș a dat primăria în judecată.

Motivele principale pentru care Primăria Berceni refuză să returneze banii, potrivit propriei explicații:

1. Nu există un Consiliu Local care să dea o hotărâre în acest sens.

Consiliul Local al comunei Berceni a fost dizolvat de drept în 2018 după ce șase consilieri PSD și-au dat demisia, iar alți doi au fost dați afară din partid. Astfel, consiliul nu a mai avut cvorum.

Primăria susține că pentru a returna banii, Consiliul Local trebuie să dea o hotărâre.

“Dacă domnul primar ar fi decis să dea acești bani înapoi sub formă de compensații sau efectiv, Curtea de Conturi ar fi considerat asta un abuz. Asta hotărăște Consiliul Local. Nu e rea intenție. Curtea de Conturi privește ca un abuz din partea primarului dacă dă banii înapoi fără să aibă o hotărâre de Consiliu”, susține Georgeta Stoica, contabilul-șef al Primăriei Berceni.

Cu toate acestea, unii localnici recunosc că și-au primit deja o parte din bani înapoi, sub formă de compensații, fără să fie nevoie de o hotărâre de Consiliu Local.

2. Faptele s-au prescris.

Dreptul de a cere banii înapoi se prescrie în termen de cinci ani, spune primăria, indicând Codul de Procedură Fiscală. Astfel, locuitorii din comuna Berceni nu își mai pot vedea banii dați primăriei în plus până în 2016, “chiar dacă s-ar constata că au dreptul să le fie returnați”.

“Problema este că, pe măsură ce trece fiecare an, se prescriu sumele. În 2020 s-a prescris suma din 2015. Cu cât trece mai mult, cu atât ne apropiem de 2018 și nu vom mai avea niciun ban de recuperat, pentru că intervine prescripția”, atrage atenția avocata Mihaela Paneș.

3. Sunt impozite calculate legal, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Primăria încasează în funcție de ce declară cetățeanul, chiar dacă acesta greșește sau minte în declarație sau nu.

“Normal ar fi trebuit, și așa scrie la lege, ca inspectorul de la biroul taxe și impozite să verifice fiecare declarație, să vadă dacă este bine completată, să nu fie vreo greșeală”, spune Constantin Lupescu.

Plângere penală pentru abuz în serviciu

Constantin Lupescu a fost consilier local din partea PNL și deține un restaurant în comuna Berceni. El a fost cel care a descoperit eroarea din declarațiile de impunere, dintr-o întâmplare, când a fost nevoit să refacă niște documente. 

La fel ca în cazul Mihaelei Paneș, și declarația sa a fost completată, spune Lupescu, de către un funcționar.

Constantin Lupescu, fost consilier local al comunei Berceni
Constantin Lupescu, fost consilier local al comunei Berceni

“Ducându-mă la primărie să le spun că au greșit, mi-au spus că nu, că așa e declarația de impunere completată, ei s-au uitat la bifă. Le-am spus că noi nu avem canalizare și inspectorul era obligat să verifice declarațiile. M-au pus să fac o cerere, am făcut cerere, ce mi-au spus verbal, mi-au dat și în scris. Am făcut vreo șapte cereri în decurs de opt luni la care mi s-a dat același răspuns”, spune Lupescu.

Bărbatul a ridicat problema și într-una dintre ședințele Consiliului Local, când încă exista, dar răspunsul conducerii a fost același: s-a calculat corect.

Au încercat să ne convingă de faptul că instalația de canalizare din casă este aceeași cu canalizarea din comună. Comuna are canalizare de 15 ani. Pe hârtie.

Constantin Lupescu, locuitor al comunei Berceni:

Constantin Lupescu a depus plângere penală împotriva primarului comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Contabilul-șef din primărie: “Este greșeala cetățeanului că nu s-a sesizat”

Pe primarul Gheorghe Covrigea nu l-am găsit la birou vineri, la ora prânzului, însă am vorbit, în final, cu contabila-șefă a primăriei, Georgeta Stoica. Ea susține apăsat că impozitarea s-a făcut corect, după cum au declarat oamenii – că au sau nu instalații de canalizare la casă. Recunoaște că într-adevăr comuna Berceni nu are canalizare publică, dar nu este treaba primăriei să constate o eventuală greșeală a contribuabilului în completarea declarației pe propria răspundere.

Georgeta Stoica, contabil șef al Primăriei Berceni
Georgeta Stoica, contabil-șef al Primăriei Berceni

“Vin și fac afirmații că ei nu au completat, ci doar au semnat. Și nu au văzut ce au semnat sau cum? Este treaba mea ca și cetățean să verific, pentru că eu vin și dau o declarație și sunt banii pe care îi plătesc eu”, spune Stoica.

Este greșeala dumneavoastră. De ce ați mers în continuare? Ați plătit an de an și nu v-ați sesizat.

Georgeta Stoica, contabil-șef al Primăriei Berceni:

În 2018, după ce tot mai mulți localnici au făcut solicitări de restituire a sumelor, primăria a verificat toate declarațiile de impunere și a returnat banii celor care completaseră de la început că nu au instalații de canalizare la casă.

“S-au constatat câteva declarații în care oamenii au bifat că nu au instalații, dar au fost impozitați că au instalații. Aceia și-au primit banii înapoi, pentru că au avut declarațiile completate cu Nu de la început”, spune contabila.

Până la urmă, banii se duc la buget tot pentru investiții în comună.

Georgeta Stoica, contabil-șef al Primăriei Berceni:
Mihaela Paneș a dat în judecată Primăria Berceni pentru a-și recupera măcar o parte din banii plătiți în plus la impozitIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10
FOTO Alice Peneacă, complet dezbrăcată! Imaginea necenzurată a fost scăpată pe net
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Alice Peneacă, complet dezbrăcată! Imaginea necenzurată a fost scăpată pe net
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinşi în iadul din Grecia: "Plouă cu foc. E grav! Un fel de Apocalipsă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinşi în iadul din Grecia: "Plouă cu foc. E grav! Un fel de Apocalipsă"
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
Vizita la un mecanic auto a devenit o loterie. Ce a pățit un român a cărui mașină pierdea ulei
Știrileprotv.ro
Vizita la un mecanic auto a devenit o loterie. Ce a pățit un român a cărui mașină pierdea ulei
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!