Mergi direct la conținut »
Lovitură dură pentru Al-Qaida. Peste 800 de jihadiști ai grupării teroriste au fost uciși
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Lovitură dură pentru Al-Qaida. Peste 800 de jihadiști ai grupării teroriste au fost uciși

Lovitură dură pentru Al-Qaida. Peste 800 de jihadiști ai grupării teroriste au fost uciși

Peste 800 de presupuși membri ai organizației Al-Qaida au fost uciși în ofensiva militară lansată împotriva grupării jihadiste în sudul Yemenul. Anunțul a fost făcut de coaliția arabă sub comandament saudit care operează în această țară, relatează agenția France Presse.

„Operațiunea s-a soldat (…) cu moartea a peste 800 de membri ai Al-Qaida și a unora dintre liderii lor și fuga altor” jihadiști din grupare, a menționat comandamentul coaliției într-un comunicat publicat de agenția oficială saudită SPA.

Ofensiva a fost destinată să permită guvernului yemenit să „preia controlul orașelor căzute în mâinile Al-Qaida, mai ales Al Mukalla, considerat ca un bastion al grupării”, a adăugat comunicatul.

Forțele yemenite, sprijinite de avioane ale coaliției arabe conduse de Riad, au cucerit duminică orașul Al Mukalla, reședința provinciei Hadhramaut, aflat în mâinile Al-Qaida de la începutul lui aprilie 2015, a informat un responsabil militar.

„Am intrat în centrul orașului (Al Mukalla) și nu am întâmpinat nicio rezistență din partea jihadiștilor din Al-Qaida care s-au retras spre vest”, în direcția deșertului din provinciile Hadhramaut și Shabwah, a informat prin telefon acest responsabil aflat la Al Mukalla.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt cei doi stâlpi ai coaliției arabe care a intervenit militar în Yemen în martie 2015 pentru a sprijini guvernul președintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi în războiul său împotriva rebelilor șiiți houthi, susținuți de Iran, transmite Agerpres.

Al-Qaida în Peninsula Arabică, solid implantată în Yemen, și gruparea jihadistă Statul Islamic, au profitat de haosul provocat de război pentru a-și extinde influența în sudul și sud-estul țării.

Close
Închide
  Close