MENIU CAUTĂ

Ludovic Orban, la Interviurile Libertatea LIVE: „Dăncilă nu va rezista, Dragnea e bolnav de putere”

Distribuie

Ludovic Orban, președintele PNL, vine la interviurile Libertatea LIVE.  Se mai aude vocea opoziției într-un peisaj politic dominat de coaliția PSD-ALDE? Cum vede președintele principalului partid de opoziție din România reforma fiscală promovată de Guvern şi decizia Curţii Constituționale legată de Legile Justiției? S-a stricat relația Partidului National Liberal cu președintele Klaus Johannis, după nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de premier interimar?  Încercăm să aflăm răspunsurile, în direct din platoul Libertatea, de la ora 12:00.

UPDATE 8 – Cât va rezista premierul desemnat Viorica Dăncilă?Mi-e greu să spun perioada, dar eu cred că nu va rezista. Mai devreme sau mai târziu, va apărea divorțul și între cei doi, deși Dăncilă are cariera legată de Dragnea și, deci, un grad mai mare de subordonare față de liderul PSD. Dragnea este bolnav de putere, nu suportă nici cea mai mică tendință autonomistă din partea unui premier care este susținut de el. La cea mai mica tentiavă de a lua decizii, inclusiv minore, fără să îi ia acordul, va ajunge în conflict. Dragnea va ajunge în conflict cu oricine ajunge în funcția de premier. Dragnea nu acceptă ca Guvernul să fie condus de la Palatul Victoria, ci să conducă el, cu marionete, cu interpuși. Acest lucru nu va fi posibil. Sper, totuși, că UDMR nu va vota noul Guvern. Și sper că mai sunt oameni care realizează cât de periculos e să îi dai putere lui Dragnea”.

UPDATE 7 – PNL, în alegerile prezidențiale din 2019. Întrebat dacă au început eventuale negocieri cu Dacian Cioloș, care a declarat că vrea să se implice activ în viața politică, Ludovic Orban a precizat: „Aici, lucrurile sunt simple. În Congresul PNL s-a adoptat o rezoluție prin care îl susținem pe Klaus Iohannis. Dacă va candida, desigur, dar nu văd de ce nu va candida pentru încă un mandat”.

UPDATE 6 – Ce vrea să facă Opoziția în viitoarea sesiune parlamentară? Avem duminică (25 ianuarie – n.r.)  întrunirea Biroului Politic Național, cu grupurile parlamentare, unde discutăm strategia pentru viitoarea sesiune parlamentară și prioritățile legislative”, a precizat președintele PNL, Ludovic Orban, la Interviurile Libertatea LIVE.

„Vom continua să inițiem proiecte de lege, avem proiecte importante. Un astfel de proiect este proiectul antibirocrație. Dacă cetățeanul se duce la o instituție publică, să nu mai fie plimbat de la Ana la Caiafa pentru avize, certificate, caziere, ci instituția care este emitentul să aibă obligația de a aduna toate informațiile de la celelalte instituții. Asta, practic, va schimba atitudinea față de cetățean, să nu mai poată fi umilit la diverse ghișee”, a mai spus el.

„Mai avem un proiect. Statul, prin ministere, deține foarte multe proprietăți pe raza localităților, foarte multe sunt în paragină, ele devenind un fel de găuri negre ale localităților. Vrem să fie transferate din proprietatea statului la autoritățile locale, să le folosească pentru dezvoltare”, a adăugat liderul PNL.

UPDATE 5 – Despre Formularul 600: Este o rușine, pentru Ministerul Finanțelor și ANAF conceperea acestui formular. Vor să-i pedepsească pe cei care câștigă venituri și din alte surse, din dividende, din chirii, din drepturi de autor, din alte activități decât din contract de muncă. Își bat joc, astfel, de peste un million de oameni, îi pui la cazna de a compeleta acest formular. Sunt aberații fiscale. Cum să îi pui pe cei care câștigă din drepturi de autor să dea declarația 600? Au făcut o șmecherie, e răspăruită, e întoarsă pe invers. Acum, se poate corecta numai dacă se modifică Ordonanța 79, dacă se modifică rapid unele articole, prin OUG.

PSD are din programul de Guvernare foarte multe măsuri neîndeplinite sau îndeplinite parțiale”.

UPDATE 4 – Despre colaborare cu celelalte partide din Opoziție: Am colaborat cu celelalte partide de Opoziție, este o colaborare normală și firească. Cu cei de la USR este o colaborare mai apropiată, pentru că împărtășim aceleași puncte de vedere. Cu Traian Băsescu este o colaborare mai complicată.

UPDATE 3 – Despre modificarea Legilor Justiției: „Am atacat legile justiției la Curtea Constituțională și sunt convins că, dacă mai există temeiuri de neconstituționalitate, ele mai pot fi atacate la CCR. Și președintele le poate ataca la Curtea Constituțioanală”.

UPDATE 2 – Despre lupta cu PSD: „PNL este clar singurul adversar redutabil care are capacitatea să învingă PSD. E greu să împiedici adoptarea unor legi când există o majoritate în Parlament”.

UPDATE – Despre desemnarea Vioricăi Dăncilă: Nu contestăm existența unei majorități parlamentare. Președintele a luat o decizie, o respectăm, chiar dacă nu a fost tactic pe aceeași poziție cu noi. Parteneriatul PNL cu președintele continuă. La desemnarea premierului Viorica Dăncilă, președintele rațiuni, considerente pe care noi nu le cunoaștem în integralitate. Respectăm decizia”, a spus Ludovic Orban, despre desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier”.

Citește mai multe despre ludovic orban, Interviu și legile justitiei pe Libertatea.

Comentarii