”O analiză de consultanță privind SNN și CNU a durat un an, era pe banii Nuclearelectrica, dar CNU s-a retras”, a declarat aceasta.
Lulache a infirmat astfel zvonurile apărute joi, conform cărora Nuclearelectrica vrea să cumpere Compania Națională a Uraniului.
Situație dezastruoasă la CNU
Aceasta este într-o situație financiară dramatică după ce a pierdut în decembrie 2015 singurul său client, Nuclearelectrica. Aceasta din urmă își procură uraniul necesar pentru cele două reactoare de la Cernavodă din Canada, de la compania Cameco, acesta fiind mai ieftin decât prețul oferit de către CNU.
Autoritățile au anunțat încă din 2014 că Nuclearelectrica și CNU ar trebui să fuzioneze, dar discuțiile nu au avansat. Compania Națională a Uraniului are datorii la stat după ce a pierdut un proces cu Curtea de Conturi, care a găsit mai multe nereguli.
De asemenea, are nevoie de investiții masive pentru deschiderea de noi mine de uraniu, dar și pentru instalații. CNU extrage uraniu la Crucea, în județul Suceava, dar zăcământul este pe terminate și trebuie să deschidă un nou zăcământ în perimetrul Tulgheș (Hargita) – Grințieș (Neamț).
De asemenea, are nevoie de investiții la uzina de rafinare a uraniului de la Feldioara (județul Brașov). Uraniul extras din Suceava și prelucrat aici ajunge apoi la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, unitate deținută de Nuclearelectrica. Aici se realizează fasciculele de uraniu, care constituie combustibilul reactoarelor de la Cernavodă.
În septembrie reîncep negocierile cu chinezii
Lulache a mai afirmat că negocierile cu chinezii pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor reîncepe în luna septembrie, după ce fuseseră suspendate în decembrie 2016. Reamintim, Nuclearelectrica a selectat în 2014 grupul China General Nuclear Power Corp (CGN) pentru construcția celor două unități, proiectul necesitând investiții de 6,5 miliarde de euro.
”Sunt absolut obligatorii dacă vrem să devenim independenți energetic și să avem securitate energetică”, a punctat Lulache.
Numai că negocierile s-au derulat lent deoarece compania chineză cere garanții de stat și o rată mare a profitabilității.
Sfârșit de mandat
Consiliul de administrație al Nuclearelectrica a decis joi numirea lui Cosmin Ghiță drept director general al companiei, cu un mandat de 4 luni. Acesta este un consilier de 27 de ani al premierului Mihai Tudose.
Mandatul Danielei Lulache expiră în data de 2 septembrie. Aceasta fusese numită în anul 2013 și a fost primul manager privat aflat la conducerea Nuclearelectrica.
Prima companie românească ce a atras investitori din SUA pe bursă
În mandatul acesteia, compania s-a listat pe Bursa de Valori București (BVB), Nuclearelectrica fiind prima companie românească ce a atras investitori din SUA pe piața de capital.
Pe de altă parte, tot în mandatul său statul a introdus taxa pe stâlp, ioar afluxul de subvenții din domeniul regenerabil a dus la scăderea profitabilității companieil. Numai taxa pe stâlp înghițea 90 de milioane de lei anual din profit.
Lulache a mai intrat în conflict și cu Fondul Proprietatea, un acționar minoritar, atunci când acesta a solicitat acordarea de dividende din rezervele de bani ale societății. Companiile de stat au fost obligate la începutul acestui an să acorde dividende de 90% din profitul brut, dar FP dorea dividende și din banii acumulați în conturi.
”Distribuirea a 90% din profit curent este sustenabilă, dar evident cu impact asupra evoluției viitoare. Distribuirea de dividende din rezerve ar avea un impact dramatic”, notează Lulache.
Acordarea a 90% din profit ca dividende afectează capacitatea companiei de a face investiții pe viitor. De altfel, Lulache a spus că anual compania de stat investește câte 250 de milioane de lei și mai distribuie alte peste 200 de milioane de lei către bănci pentru creditele luate deja.
”Securitatea nucleară este sfântă”
De altfel, Lulache a menționat că în mandatul său s-a concentrat foarte mult pe securitatea nucleară. ”Tot ceea ce noi am făcut a fost făcut având ca scop securiattea nucleară. Nu există niciun exemplu de companie care să fi periclitat securitatea nucleară și apoi să își revină. Securitatea nucleară este sfântă la Nuclearelectrica!”, a afirmat directorul general.