Uruguay a avut una dintre cele mai mari mortalități COVID din lume timp de mai multe săptămâni, în ciuda faptului că a reușit o campanie de imunizare de succes, o situație care a fost întâlnită și în Bahrain sau în Maldive.
Un stat mic, de 3,5 milioane de locuitori, Uruguay a avut în jur de 55 de decese COVID pe zi în timpul săptămânii trecute, adică aproximativ 1,6 morți la suta de mii de locuitori, potrivit datelor culese de New York Times.
De fapt, bilanțul a rămas în mod constant ridicat de la debutul actualului val, adică din luna aprilie.
Și asta, deși în statul sud-american, 47% dintre cetățeni au cel puțin o doză de vaccin administrată, iar 29% au ambele doze.
Raportat la populație, și Bahrain, cu 0,9 decese la suta de mii de locuitori, sau Maldive, cu un deces la suta de mii de locuitori, au bilanțuri ridicate.
Prin comparație, SUA au doar 0,15 decese la suta de mii de locuitori, iar India, în jur de 0,29 de decese la suta de mii de locuitori, deși în acest caz, experții au avertizat în mai multe rânduri că cifrele reale sunt ceva mai mari decât cele confirmate oficial.
Și alte țări precum Chile sau Seychelles au unele dintre cele mai mari rate de infectare din lume, deși ambele au reușit să vaccineze un număr semnificativ de cetățeni.
Decizii pripite
Verdictul experților: autoritățile au ridicat prea repede restricțiile, iar succesul campaniei de vaccinare i-a făcut totodată pe oameni să fie mai încrezători și să nu mai respecte regulile de prevenție, mai ales după o lungă perioadă de lockdown.
Doctorul Jude Gedeon, comisar pentru sănătate publică în Seychelles, a declarat pentru presa locală că focarul de infecție a fost parțial alimentat de reluarea activităților economice și de faptul că publicul a renunțat prea rapid la măsurile de prevenție, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștii.
În Maldive, președintele Ibrahim Mohamed Solih a admis, la rândul său, că ridicarea restricțiilor în aprilie a fost pripită. Cel puțin 71 de oameni au murit pe insulă în luna mai, adică jumătate din bilanțul total al deceselor din pandemia COVID.
Noi măsuri, inclusiv o restricție de circulație, au fost introduse începând de miercuri.
În Uruguay, situația a fost oarecum diferită, în sensul că întreaga strategie a presupus de la bun început cât mai puține restricții cu putință.
Oamenii din Uruguay „nu cred” că virusul e ceva grav, a explicat, pentru AFP, Francisco Dominguez, un medic de la terapie intensivă.
„Până când un membru al familiei nu ajunge aici, nu cred”, a adăugat el.
Rezultatul a fost că țara are acum un nivel „istoric” al gradului de ocupare a paturilor ATI.
Variabile: noile tulpini și eficacitatea redusă a vaccinurilor
Evident, aceste țări nu sunt singurele care au ridicat restricțiile pe măsură ce campania de imunizare a avansat. Măsurile de relaxare au fost luate din SUA până în România și restul statelor UE, plus Marea Britanie.
Există însă niște diferențe.
În primul rând, numărul infectărilor pare a fi alimentat, cel puțin în unele cazuri, de noile variante ale virusului.
Este cazul situației din Uruguay, unde de vină este parțial varianta P.1, cea identificată inițial în Brazilia, unde a făcut ravagii.
Nu degeaba Marea Britanie monitorizează cu îngrijorare acum creșterea accelerată pe plan local a numărului de infectări cu varianta indiană a virusului.
Unii experți au sugerat că ultima etapă de relaxare a restricțiilor ar trebui amânată și că Londra ar trebui să ia măsuri, pentru a evita o nouă înrăutățire a situației.
O altă variabilă este eficacitatea vaccinurilor.
Mai multe dintre țările menționate au folosit un număr destul de mare de vaccinuri chinezești.
Relevanța acestui argument a fost deja discutată în cazul din Chile, care a vaccinat cu cel puțin o doză 55% din populație, multe dintre vaccinurile folosite fiind cele produse de compania chineză Sinovac.
Un studiu din Chile a arătat însă că după o singură doză, eficiența vaccinului este de doar 3%, adică undeva în marja de eroare. După ambele doze, eficiența ar fi de 50%.
Autoritățile din Bahrain au spus că creșterea numărului de infectări are legătură cu numărul mai mare de teste și cu adunările din timpul sărbătorilor religioase musulmane.
Dar implicit oficialii au început să ofere un rapel suplimentar persoanelor deja vaccinate cu două doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, o strategie adoptată și de Emiratele Arabe Unite.
În Seychelles, o treime dintre noile cazuri sunt printre persoanele vaccinate, iar majoritatea vaccinurilor administrate în această țară au fost tot Sinopharm.