De Ștefan Pană,

Pe 11 noiembrie, guvernul de la Ankara a decrat Zi Naţională a Împăduririlor, iar 11 milioane de copaci au fost plantaţi de voluntari în peste 2.000 de situri din ţară. Inclusiv preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşededintele Parlamentului au plantat copaci.

Programul guvernamental a spart recordul mondial pentru cei mai mulţi copaci plantaţi într-o singură oră într-o locaţie unică, cu peste 300.000 la Çorum, în nordul Anatoliei.

Şeful sindicatului agricol şi silvic din Turcia spune însă că 90% dintre copacii verificaţi de organizaţie până acum s-au dovedit a fi murit din cauza lipsei de apă. Şükrü Durmuş a vorbit cu jurnaliştii britanici şi a explicat că aceştia au fost plantaţi „într-un moment nepotrivit” şi „nu de către experţi”. De vină este şi nivelul redus de precipitaţii.

Ministrul Agriculturii şi Silviculturii din Turcia neagă însă aceste informaţii şi spune că 95% din cei 11 milioane de copaci sunt sănătăşi şi continuă să crească.

Sindicaliştii au însă o replică pentru ministru: chiar şi în condiţii bune, cu vreme potrivită şi pregătiri suficiente, rata de succes este între 65 şi 70%.

„Rata de 95% dată de ministru nu e niciodată adevărată”, spune Durmuş.

Situaţia din Turcia ridică semne de întrebare cu privire la acţiunile globale de plantat în masă. Criticii atrag atenţia că ratele de succes sunt foarte mici, iar acţiunile nu fac decât să spele imaginea guvernelor şi companiilor care au de regulă un istoric prost în privinţa protejării mediului.

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”
GSP.RO

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente