Zilnic, Politia, Vama, Garda Financiara descopera si confisca mari cantitati de marfuri de contrabanda sau contrafacute in tara. Unele sunt revalorificate, in timp ce altele sunt distruse fara rost.
Valoarea bunurilor, fie ele industriale sau alimentare, confiscate la granita sau din reteaua comerciala mai mult sau mai putin clandestina, dupa ce au fost gasite fara acte de provenienta, se ridica, anual, la sute si sute de miliarde de lei.
O parte din ele sunt revalorificate oficial, in beneficiul statului, prin intermediul directiilor de finante publice. Altele insa, potrivit unor dispozitii, pe care chiar cei ce executa confiscarile le apreciaza drept aberante, sunt distruse. Sau se sustine ca sunt distruse. Este cazul tigarilor fara timbru fiscal sau al bauturilor alcoolice.
In urma cu opt ani, valorificarea acestora in conditii, eufemistic, netransparente, pe sub mana, a generat un conflict intre Garda Financiara si Politia Economica, ale carui ecouri persista. Mai apoi, asa-zisa distrugere a unor marfuri a declansat, la Constanta, scandalul „Incineratorul”, in care au fost implicate nume sonore. Acum vreun an, sub carma lui Decebal Traian Remes, Ministerul Finantelor a dispus, iar o ordonanta guvernamentala a intarit, ca bauturile si tigarile sa fie pur si simplu distruse. Masura, inca in vigoare, e aberanta si profund pagubitoare, fiind vorba de unele din cele mai frecvent confiscate produse. Gurile rele sustin ca, sub paravanul unor procese-verbale de distrugere, se pot derula afaceri oneroase de proportii, ca doar nimeni nu cauta cenusa spulberata de vant, ori masoara alcoolemia garlelor in care au fost deversate bauturile.
Pe de alta parte, intervine intrebarea: pot fi puse in consum aceste produse? Raspunsul lui Savin Ivanov (foto), directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului, e transant: „Nici o tara, chiar bogata, nu procedeaza asa. Tigarile ar putea fi lesne timbrate, cum s-a mai si procedat, si vandute de stat, fara probleme, fie unei retele sub control strict, fie unui producator care sa le timbreze el. Si alcoolul poate fi reprocesat. Daca exista vreun dubiu asupra calitatii tigarilor, ori chiar a bauturilor, sunt laboratoare care se pot pronunta. Oricum, e greu de acceptat sa se piarda asemenea sume uriase, care ar trebui sa alimenteze bugetul”. Ar mai ramane ca despre aceasta situatie cel putin stranie sa afle si Executivul.