De Mihai Niculescu,

Robotul Maria, deocamdată un prototip, ar putea deveni primul umanoid utilitar, creat pentru diverse meserii și domenii, spun elevii Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași, arată TeleM Iași.

Robotul a fost gândit și creat de trei elevi din Iași, pasionați de informatică și robotică.

„Iașiul va fi primul oraș în care o să se pună roboți umanoizi. În viitorul apropiat o vom integra în oraș, cu ajutorul Primăriei. O să fie un info point în centre comerciale, te duci la Maria, o întrebi tot ce ai nevoie și ea o să vorbească cu tine. O să încercam să îi punem și limbajul semnelor, ca să poată vorbi în mai multe feluri. De exemplu, ai un om obosit, care nu poate vorbi și vorbește Maria în locul lui, ea vorbește 27 de limbi, prin limbajul semnelor” a spus Mihai Melnic, elev la Liceul de Informatică “Grigore Moisil” Iași și unul dintre micii inventatori.

Robotul Maria va învăța și limbajul semnelor, prin implementarea unui sistem de comunicare nonverbal și va fi capabilă să se adreseze și oamenilor cu dizabilități.

Maria folosește algoritmi de învățare, bazați pe inteligentă artificială, iar programatorii efectuează mereu corecții ale softului pentru o mai bună interpretare și exprimare a diferitelor situații, spune Răzvan Ciopraga, elev și el la același liceu.

Orfanii albi. O mamă a cerșit patru ani în Germania ca să-și facă o casă și să-și ia copiii de la centrul de plasament
Recomandări
Orfanii albi. O mamă a cerșit patru ani în Germania ca să-și facă o casă și să-și ia copiii de la centrul de plasament
 

„Robotul nostru, în faza actuală, funcționează pe principiul unui papagal. În timp ce vorbește cu oamenii, el învață din comunicare. De exemplu, dacă vede comunicarea între doi oameni, introduce textul, ea vede pentru fiecare întrebare răspunsul. La acea întrebare o să dea răspunsul pe care l-a învățat anterior. Pe lângă asta, putem să îi corectăm, în timp real, răspunsul, dacă este greșit. Sau putem să îi introducem o listă cu răspunsuri, e cumva pe principiul cu cât mai multe greșeli, cu atât mai bine, pentru că, în felul acesta, robotul învață. Pe viitor îi introducem niște rețele neuronale, în timp real, pe mai mulți senzori și text introdus, chiar și cu rețelele de socializare”.

Robotul Maria a fost gândit să eficientizeze job-urile și să suplimenteze forța de muncă. Este un robot umanoid, creat să fie aproape de oameni și să interacționeze cu aceștia.

Dan Alexandru Croitoru, elev în Liceul de Informatică “Grigore Moisil” Iași: „Consider că va eficientiza orice job repetitiv și mulți dintre oamenii care chiar sunt experți în ceea ce fac pot obosi”.

Investiția pentru ca robotul să fie complet funcțional este de aproximativ 8.000 de euro, spun elevii din Iași.

Citeşte şi:

Adriana Nedelea LA FIX: Ziarul Libertatea celebrează 30 de ani sub acest nume. Octavian Andronic explică de ce istoria este una mai lungă

Realitatea de dincolo de controversa în jurul legii inițiate de USR. Am fost într-un centru unde 16 tineri se luptă, oră de oră, să scape de dependența de droguri

Aproape o jumătate de milion de copii români sub 14 ani cresc în afara României, în UE. Diaspora a trimis acasă în 2018 echivalentul bugetului Apărării!

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan a sunat la GSP, după articolul despre încălcarea regulamentului: „Hello! Ai scris că am făcut numai dezastre pe unde am trecut!”
GSP.RO
Anamaria Prodan a sunat la GSP, după articolul despre încălcarea regulamentului: „Hello! Ai scris că am făcut numai dezastre pe unde am trecut!”
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți