Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, rebotezată Realitatea PLUS după pierderea licenței din cauza datoriilor, încearcă să preia frâiele gigantului Romprest S.A., conform unor documente și înregistrări video pe care Libertatea le face publice.

Cu 3.000 de angajați, Romprest este una dintre cele mai mari companii românești care se ocupă de curățenie urbană și are numeroase contracte cu statul. Firma a fost deținută majoritar și controlată de Florian Walter, fost acționar și la FC Dinamo. 

După decesul lui Florian Walter, fiul acestuia l-a împuternicit pe Păcuraru să îl reprezinte în companie. 

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Maricel Păcuraru a făcut închisoare între 2014 și 2017 într-un dosar de corupție legat de devalizarea Poștei Române | Foto: Mediafax

Numai că directorii din conducerea executivă a Romprest, bazându-se și pe acțiunile deținute de omul de afaceri Andrei Dracea, susțin că ei au majoritatea în AGA, semnăturile în bancă și reprezentarea legală la Registrul Comerțului. Dracea este un personaj discret, cu afaceri substanțiale în zona publică medicală, și pe care unele ziare, printre care Cotidianul, l-au asociat serviciilor secrete.

Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei
Recomandări
Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei

Sprijinită de Dracea, conducerea Romprest pretinde că Păcuraru încearcă să preia prin documente false compania, ”exact așa cum a făcut când a luat Realitatea TV de la Vântu”.

”Ce-a făcut Maricel Păcuraru? A fost șmecher, mă!” 

Pe 27 iulie 2020, la o ședință a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Romprest, Maricel Păcuraru a încercat numirea ginerelui său, Beniamin Cioantă-Păcuraru, în fruntea Consiliului de Administrație. 

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Beniamin Cioantă-Păcuraru, ginerele lui Maricel Păcuraru, cel pe care vrea să-l pună în fruntea Romprest, a devenit cunoscut prin participarea la mai multe emisiuni reality show

Cum ceilalți acționari s-au opus, vizibil nervos, Păcuraru a izbucnit și a făcut un autoelogiu al stilului său de afaceri, care i-a adus și o condamnare la închisoare. Printre altele, el a spus că “cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost!”.

Înregistrarea VIDEO a discuției din ședința AGA Romprest din 27 iulie:

Ce-a făcut Maricel Păcuraru? A fost șmecher, mă! A fost condamnat că a spălat niște bani!

Maricel Păcuraru, mandatat în Romprest și patronul televiziunii Realitatea PLUS:
O studentă din Iași povestește ce însemna să fii voluntar la agenția de modele Kasta Morrely: montat scene și întâmpinat invitații pe la nunți
Recomandări
O studentă din Iași povestește ce însemna să fii voluntar la agenția de modele Kasta Morrely: montat scene și întâmpinat invitații pe la nunți

Ce se vede pe imagini? Maricel Păcuraru își face apariția la ședința AGA Romprest, forul de conducere al companiei. 

Când spunem AGA Romprest, spunem: 

  • Marian Măgureanu, fiul fostului șef SRI Virgil Măgureanu;
  • Omul de afaceri Andrei Dracea;
  • Omul de afaceri Maricel Păcuraru;
  • Un reprezentant al Companiei Naționale Aeroporturi București.

Nici Măgureanu și nici Dracea nu sunt prezenți, și-au trimis avocații. 

Ședința e prezidată de vicepreședintele CA Romprest S.A., Bogdan Adimi, mâna dreaptă a lui Dracea – ”șoferul lui Dracea”, cum exclamă în mod repetat Maricel Păcuraru.

Discuția are loc la sediul central al companiei, din Bulevardul Poligrafiei. Replicile sunt între avocatul lui Dracea și Maricel Păcuraru.

”Băi, respectă infractorii, mă! Păi, dacă noi, infractorii, nu eram…!”

Păcuraru: Băi, ciobane! Nu mi-e rușine nici c-am fost cioban, nici că am fost țăran, nu mi-e rușine, mă! Muncesc! Mă, nu te-am furat, nici nu te-am șantajat! 
(…)
– Domnul Maricel, sunteți prea jos!

– Ia vezi, barosane! Ce-a făcut Maricel Păcuraru? A fost șmecher, mă! A fost condamnat că a spălat niște bani!
– Și asta e șmecherie?

– Bă, banii mei, fac ce vreau! N-am fost ca Dracea, mă, să iau contracte… să dau contracte mari…
Spălarea de bani înseamnă ce? Cea mai gravă faptă, infracțiune financiară, economică. Dumneavoastră ați făcut-o. Domnul Maricel, sunteți prea jos!

Dezvăluiri din culisele arestării lui Niculae Bădălău: Nu a fost prins în flagrant, ci pe baza interceptărilor făcute în urma denunțului unui primar
Recomandări
Dezvăluiri din culisele arestării lui Niculae Bădălău: Nu a fost prins în flagrant, ci pe baza interceptărilor făcute în urma denunțului unui primar

– Uaaa! Câtă treabă ai, câți bani ai de luat! Băi, te invidiez! Dar știi până când? Până pierzi procesul. Mă, tu confunzi, Maricel Păcuraru nu e scriitor, e cioban…
E un infractor!

”Maricel Păcuraru e șmecher”

– Și care e problema, mă? Te oftici? Că te-nvăț? Băi, respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business! Cu infractorii ăștia, mă, plătesc avocați ca tine să vină să ne apere! Păi, dacă noi, infractorii, nu eram…!
– Șantajezi?

– Când îl vezi tu pe Maricel Păcuraru că semnează vreun articol, atunci stai de vorbă! Maricel Păcuraru e șmecher, mă, și are grijă și el să-și pună șoferi, cum v-ați pus și voi!
– Maricel Păcuraru îi șantajează, îi amenință…

– Nu-i șantajează! Ia zi tu, Maricel Păcuraru ce șantaj a făcut la adresa voastră! 
– Dacă Dracea nu face ce vrei tu…

– Dracea? Mă, ce treabă are Dracea cu mine, ești nebun? Dracea și-a pus un șofer, îl consiliază pe șofer… Șoferul îi plătește, lună de lună…
– Care are studii și care a avut rezultate, habar n-ai! Că, dacă nu era ăsta, nu erai aici!

Păcuraru: ”Am furat atât de mult ca să vă dau și vouă bani, mă!” 

La un moment dat, în discuție a apărut și Bogdan Adimi, executivul Romprest, care are și el acțiuni, împreună cu Dracea.

– Ți-a făcut ție? Stai, prietene… Fac o adresă să-mi spui și mie câți bani ai luat de la Romprest și ce-ai făcut de banii ăștia!
– E confidențial! Domnul Maricel, sunteți prea jos!

– N-am treabă cu tine, nu te băga!
– Să nu faci infarct, te rog, ești prea jos! Tu respecți legea, alții fură…

– Băi, am furat atât de mult, am furat atât de mult ca să vă dau și vouă bani, mă!
– Eu nu aveam nevoie de bani furați. Eu nu aveam nevoie de escroci…

– Dar tu ce aveai, mă?
– Eu? Eu apăr legea. Eu îs corect.

– Hahaha!
– Eu apăr munca unor oameni și nu vin pe combinații în companie, nu vin să șantajez. Asta i-ați făcut lui Dracea.

CNA a sancționat Realitatea

Invocând mandatul primit de la fiul lui Florian Walter, Cosmin, care deține 43% din acțiuni printr-o firmă canadiană, Păcuraru a încercat, dar nu a reușit să-și impună punctul de vedere.

Acuzațiile de șantaj la adresa lui Păcuraru, formulate de cei prezenți, vizează o campanie a canalului de televiziune Realitatea, din luna mai, când acționarul Romprest Andrei Dracea a fost învinuit că ar fi orchestrat o afacere ilegală cu celule stem. 

În acest caz, CNA a sancționat postul Realitatea PLUS, motivând că nu s-au prezentat dovezi “minime” și că lui Dracea nu i s-a oferit ocazia de a-și spune punctul de vedere. 

Beni de la “Căsătorie din prima”

Mărul discordiei dintre acționari și Maricel Păcuraru se numește Beniamin Cioantă-Păcuraru și este coordonator al rubricii de mondenități de la Realitatea, fiind căsătorit cu una dintre fiicele omului de afaceri, al cărei nume de familie l-a preluat. Cel puțin așa se prezintă el public, inclusiv pe facebook.

Lui Beniamin Cioantă nu i-a plăcut însă doar să fie omul care să nareze mondenitățile, ci și să ajungă sub reflectoare. 

A fost participant la diverse emisiuni de tip reality-show. De pildă, la “Căsătorie din prima”, difuzată de Prima TV, unde avea misiunea de a-și găsi nevastă.

Într-o descriere a participanților emisiunii publicată pe site-ul antonelasofiabarbu.ro, e portretizat și Cioantă: 

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Beniamin Cioantă la ”Te vreau lângă mine”

“Jurnalist, pasionat de mașini puternice, natură, munte, pădure, mare, fotbal, tenis, echitație și înot. Născut în 1987, Benjamin este de profesie jurnalist. Își dorește ca jumătatea sa să fie atât de puternică încât să mă pună cu botul pe labe din prima săptămână”. 

Taberele au ajuns în instanță

Conform CV-ului său, ginerele lui Păcuraru este, din 2014, și director de marketing la Realitatea. 

Din februarie 2013 până în noiembrie 2014, a fost reporter la ziarul Ring și are o licență în Comunicare și Relații Publice obținută de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Surse din Romprest susțin că el a fost numit șef al Consiliului de Administrație într-o ședință la care ceilalți acționari ai companiei nu au avut acces, pe 28 iulie, așadar, la numai o zi de la acest scandal.

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Adresa către Primăria Sector 1 prin care Beniamin Cioantă – Păcuraru semnează în numele Romprest, spunând că el a devenit reprezentant legal. ”Relațiile dintre primarul PSD Tudorache și Maricel Păcuraru sunt foarte bune, astfel încât primăria nici n-a verificat că această schimbare n-a avut, de fapt, loc”, susțin oameni din Romprest.

Beniamin Cioantă a început să trimită către instituțiile statului adrese din care reiese că numirea a fost înfăptuită și este legală – una dintre ele, către Primăria Sector 1, o hârtie din care reiese că el conduce acum CA-ul Romprest S.A. și că l-ar fi revocat pe Adimi din funcția de administrator.

În prezent, conflictul legal dintre cele două tabere s-a mutat în justiție.  

Dracea a cumpărat acțiunile lui Radu Budeanu

Colosul care se ocupă de gunoaiele din București, dar și din alte orașe, are un acționariat format din mai multe entități:

  • Detaco Limited – aparținând lui Cosmin Walter, care a moștenit pachetul de acțiuni de la tatăl lui (43%);
  • Europrest Invest SRL – deținută de Andrei Dracea (30%);
  • Premium Management Team SRL – deținută de Andrei Dracea (14%);
  • Compania Națională Aeroporturi București S.A. (10%);
  • Firstcom LLC (4%) – un offshore reprezentat de Marian Măgureanu, fiul fostului director SRI Virgil Măgureanu.

Până de curând, Radu Budeanu a avut și el acțiuni la Romprest, dar le-a vândut către grupul Dracea – Idimi chiar înainte ca patronul Gândul, ProSport și CanCan să fie condamnat definitiv pentru corupție în dosarul Hidroelectrica. Prețul încasat de Budeanu, neconfirmat oficial, a fost de câteva milioane de euro.

Cum a ajuns Păcuraru la Romprest 

Până în luna aprilie, când, conform surselor Libertatea, Păcuraru a apărut pentru prima dată la Romprest, registrul companiilor din Canada, unde este înregistrată Detaco Ltd., arată că, în structura firmei, s-au produs câteva mutări. 

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Schimbările apărute în structura firmei din Canada, prin care Păcuraru controlează, în numele băiatului lui Florian Walter, 43% din acțiunile Romprest

Astfel, acționar majoritar al Detaco a devenit un SRL românesc – Magnum International Consulting SRL, iar președinte al companiei a fost numită Alina Maria Antonescu.

Secretar al Detaco a fost instalat Gabriel Baciu, iar toate aceste modificări s-au produs la data de 9 aprilie. 

Este incert însă dacă s-a făcut un transfer de acțiuni de la Cosmin Walter către Maricel Păcuraru. 

Conform surselor Libertății, Păcuraru ar fi prezentat la ședința cu scandal un ”drept de administrare generală” primit de la fiul lui Walter, un soi de împuternicire pentru a-l reprezenta pe acesta din urmă. 

Avocatul Baciu: ”Sunt în concediu”

Magnum International Consulting SRL a fost înființată în luna februarie 2020 și are drept obiect de activitate ”activități de consultanță în management”.

Este deținută de aceeași Alina Maria Antonescu. Există un cont de Facebook asociat cu numele Alina Antonescu, iar locul de muncă indicat este Realitatea TV.

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Contul de Facebook al Alinei Antonescu arată că proprietara firmei care deține compania din Canada lucrează la Realitatea TV

Cât despre Gabriel Baciu, el este avocat de meserie, având o relație veche cu Maricel Păcuraru, alături de care a fost și inculpat într-un dosar care face referire la felul în care Realitatea TV a fost preluată de Păcuraru. 

Sunat de Libertatea, Baciu a răspuns la telefon ieri, dar a fost lapidar: ”Sunt în concediu, o să-i comunic domnului Păcuraru că-l căutați, să văd dacă mă deleagă să discutăm”. Avocatul n-a mai revenit.

Într-o altă firmă a lui Păcuraru, apare și ex-ministrul Mitrea

Alina Maria Antonescu mai face parte din firma Detaco PHG SRL, fără legătură cu Detaco din Canada, alături de Cosmin Walter și de persoana juridică Strategy&Consulting PHG SRL. 

În spatele ultimei firme sunt fiul lui Păcuraru, Paul Păcuraru, dar și fostul ministru Miron Mitrea, fost coleg de penitenciar cu Maricel Păcuraru. 

Pe scurt, despre patronul de la Realitatea 

Despre felul în care Maricel Păcuraru a ajuns să se numere printre cei mai influenți și bogați oameni din România se cunosc puține amănunte. 

El a fost condamnat, în 2014, într-un dosar privind prejudicierea CN Poșta Română S.A., la patru ani de închisoare cu executare și a ieșit în 2017.

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu Maricel Păcuraru, însă acesta nu a răspuns nici la apelurile și nici la SMS-ul trimis de reporterul Libertatea. 

VIDEO. Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, surprins într-o ședință: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”
Beniamin Cioantă, cel care semnează ca președinte al CA Romprest, alături de Marcela Păcuraru

De asemenea, l-am contactat pe Beniamin Cioantă, a cărui numire în fruntea companiei a fost miza ședinței cu scântei. Auzind că este vorba despre funcția sa la Romprest, Cioantă a închis telefonul.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Giani Kiriță, despre interlopi, jocuri de noroc și aventuri sexuale: „Andreea Tonciu a zis că am fost cel mai slab la pat. Dacă vorbesc cred că se crapă ecranul!”
GSP.RO
Giani Kiriță, despre interlopi, jocuri de noroc și aventuri sexuale: „Andreea Tonciu a zis că am fost cel mai slab la pat. Dacă vorbesc cred că se crapă ecranul!”
Imagini BOMBĂ de la NUNTA lui Reghe cu Anamaria Prodan! Ce făcea impresara, detalii INCREDIBILE
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ de la NUNTA lui Reghe cu Anamaria Prodan! Ce făcea impresara, detalii INCREDIBILE
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Viva.ro
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Vouchere de vacanţă decontate 100% și pentru angajații din mediul privat. Proiectul ar revitaliza HoReCa
Observatornews.ro
Vouchere de vacanţă decontate 100% și pentru angajații din mediul privat. Proiectul ar revitaliza HoReCa
14 oameni care participau la o înmormântare au murit. Cum s-a întâmplat tragedia
Știrileprotv.ro
14 oameni care participau la o înmormântare au murit. Cum s-a întâmplat tragedia
Ce nu trebuie să mănânci niciodată în concediile all inclusive. Secretul hotelierilor și trucuri prin care ies mai ieftin
FANATIK.RO
Ce nu trebuie să mănânci niciodată în concediile all inclusive. Secretul hotelierilor și trucuri prin care ies mai ieftin
Kaka l-a scos din poză pe Burleanu. Postarea brazilianului a devenit virală! | FOTO
Orangesport.ro
Kaka l-a scos din poză pe Burleanu. Postarea brazilianului a devenit virală! | FOTO
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer