MENIU CAUTĂ

Marșul Unirii la Chișinău: Cântece patriotice, gafe și alerte cu bombă

Distribuie

Un marș unionist de amploare a avut loc, duminică, la HCișinău, cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Aproape 10.000 de manifestanți au pornit din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" și au mers până la gară, cerând în stradă unirea Moldovei cu România. Mitingul nu au lipsit de incidente.

Manifestatiile au început la Chișinău cu un congres numit „Sfatul Țării pentru Unitatea Națională Românească”. Echipați cu tobe, steaguri și baloane, oamenii strigau: „Basarabia e România”. Marșul a fost organizat de mai multe organizații unioniste. Destinația finală a fost gara din Chișinău. Din cauza unei alerte cu bomba la Palatul National, s-au luat masuri sporite de securitate. Geniștii au verificat clădirea și s-a dovedit a fi o alarmă falsă, informează publika.md.

chisinau

„Am venit pentru că sufletul mă aduce aici și Românii din Basarabia de fiecare dată au dat semnalul celor mai importante idealuri a românilor. Noi vrem să fim o singură casă, o casă în care să nu conteze unde e Prutul, ci să conteze unde suntem noi”, a spus primarul interimar al municipiului Iași, Mihai Chirica.

„Eu sunt din România și noi vă așteptăm acasă, noi o să facem partea noastră din foaia de parcurs, o să avem un vot în Parlamentul României pentru Unire”, a spus liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion.

În timpul marşului au avut loc şi câteva altercaţii între manifestanţi şi mai mulţi oponenţi ai unionismului. Incidentul a avut loc lângă Arcul de Triumf din centrul Capitalei. Mitingul nu a trecut fără gafe din partea organizatorilor. În boxele instalate în scuarul Operei Naţionale a răsunat o piesă care elogiază Partidul Comunist Român şi fostul lider al formaţiunii, Nicolae Ceaușescu. Evenimentul s-a încheiat cu o Horă Unirii.

foto: www.publika.md

Comentarii