MENIU CAUTĂ

Masa de Crăciun s-a scumpit cu 10%! Reducerea TVA-ului la alimente nu se vede în buzunarele românilor

Distribuie

În prag de sărbători, cumpărăm orice - de la frigidere şi televizoare până la haine, jucării, cosmetice şi, evident, mâncare. Ultimul studiu arată că românii şi-au propus să cheltuiască, anul acesta, doar pentru masa de Crăciun, 600 de lei. Cum era de aşteptat, valul cel mai mare de oameni e la raioanele cu mâncare, unde, ca să ajungi lângă rafturi, trebuie să răzbeşti printr- un labirint din cărucioare. O masă de Crăciun cu de toate poate costa o familie, în medie, 360 de lei, mai mult decât anul trecut, deşi ar fi fost de aşteptat ca mâncarea să fie mai ieftină, având în vedere că din iunie toate alimentele au TVA de 9%. De exemplu, legumele, laptele, uleiul, ouăle, carnea şi pâinea ne scot mai mulţi bani din buzunar. Motivele sunt evidente, spun producătorii: seceta prelungită şi creşterea tarifelor la combustibili, gaz şi curent.
Gustul autentic al bucatelor costă
Cea mai mare cheltuială însă - peste 100 de lei - e pentru aperitivul tradiţional. Cine vrea să scape de aglomeraţia din magazine poate cumpăra de la ţărani pe alese, brânză, lapte, ouă, vin şi produse din porc (cârnaţi, tobă sau slănină). Preţurile sunt mai mici decât la supermarket şi este loc de tocmeală, iar timpul pierdut este egal cu cel din supermarketuri unde, seara, cozile sunt impresionante. Noroc că, înainte de Crăciun, marile lanţuri de magazine prelungesc programul, aşa că cele mai multe din ele sunt deschise zilele acestea până la miezul nopţii, iar unele chiar toată noaptea. Sigur, în prima zi de Crăciun toate vor fi închise.

Credite uşor de luat, scumpe la înapoiat

De sărbători, românii sunt în stare chiar să se împrumute ca să nu le lipsească nimic. În încercarea de a atrage din nou clienţi, există bănci care acordă, în aceste zile, credite de nevoi personale fără ipotecă la dobânzi mai mici de 10%, în lei, un lucru de neimaginat anul trecut. Şi creditul cu buletinul se întoarce în forţă. Mare grijă însă să nu întârzii cu achitarea împrumutului. Analiştii financiari spun că dobânzile penalizatoare sunt uriaşe – 3% pe zi – şi că pentru 1.000 de lei împrumutaţi rişti să rămâi chiar şi fără casă.

Belşug măcar de Crăciun

Românii se răsfaţă de sărbători sau cel puţin încearcă, indiferent de cât de puţin câştigă. Intenţionează să cheltuiască 32% din veniturile lunare, respectiv 110 euro, pentru cadouri sau masa de Crăciun, iar procentul ne plasează în fruntea Europei dacă ne raportăm la venituri. Cei mai puţin generoşi sunt olandezii, care plănuiesc să cheltuiască în medie 40 de euro pentru cadouri, adică 1% din venituri. Britanicii şi americanii vor da pe cadouri 15% din veniturile nete lunare (420 de euro, respectiv 360 de euro), iar polonezii – 11%, adică 70 de euro. Potrivit aceluiaşi studiu, europenii din vest uită de cheltuielile de Crăciun în două săptămâni. Românilor le trebuie şi două luni ca să-şi revină financiar.

Comentarii