Fatouma era acasă în orașul Bambari, alături de copiii săi, când au început focurile de armă, în după-amiaza zilei de 15 februarie. Speriată, a fugit într-o moschee din apropiere, crezând că este un loc sigur. Dar în loc să găsească un refugiu, au devenit țină. Ambii săi copii au fost împușcați, dar au supraviețuit. Alte zeci de persoane nu au avut acest noroc.
„Au fost rușii și FACA (n.r. – Armata Centrafricană)”, spune femeia al cărei nume a fost schimbat în ancheta CNN pentru a fi protejată de posibile repercusiuni.
Mercenarii ruși, sprijiniți de cel puțin un elicopter de luptă, au atacat cartierul în căutarea rebelilor cunoscuți ca Seleka. Dar potrivit mai multor martori, au deschis focul și asupra civililor, mulți dintre ei refugiați în moschea al Taqwa.
„Nu exista nici măcar un element Seleka în moschee”, spune Fatouma. „A fost ucisă doar populație civilă. Nu am văzut nici măcar un cadavru Seleka, erau copiii noștri pe care i-au omorât”.
Alte surse citate de CNN spun că ar fi fost doi rebeli Seleka în moschee, dar neînarmați.
În ciuda unui climat de frică permanentă, zeci de persoane din Republica Centrafricană au vorbit despre ucideri, violuri și tortură, precum și de atacuri nediscriminatorii asupra civilor, inclusiv incendierea caselor.
Un alt bărbat de 20 de ani povestește că a ieșit cu mâinile ridicate din moscheea din Bambari. Au fost percheziționați de mercenarii ruși, iar apoi armata a început să tragă.
„Eram la cinci metri de ei. Patru persoane au fost ucise, una a scăpat după ce a sărit peste un zid”, spune el.
Un glonț l-a nimerit în picior pe tânăr în timp ce încerca să fugă. S-a ascuns timp de 10 ore pentru că accesul la spital a fost blocat de armată. Ulterior, piciorul avea să îi fie amputat sub genunchi.
Alții au povestit că s-a tras în acea după-amiază din elicoptere rusești. CNN a confirmat deplasarea mai multor elicoptere de luptă din Rusia în Republica Centrafricană.
Numărul total de persoane ucise în acea zi de februarie este necunoscut, dar potrivit datelor adunate de CNN este undeva între 12 și 20.
Incidentul este departe de a fi unul izolat, iar documente confidențiale ONU obținute de CNN și The Sentry confirmă acuzațiile aduse la adresa mercenarilor ruși și armatei locale.
Un raport întocmit de forțele de menținere a păcii cunoscute drept MINUSCA spune că în Bambari „FACA și forțele bilaterale în special ruse, dar și elemente siriene ar putea să fi comis crime de război, în special prin uciderea civililor și altor persoane care nu erau parte a ostilităților”.
Surse CNN vorbesc despre un număr necunoscut de mercenari sirieni care luptau pentru contractori ruși în Libia și care au fost relocați în Republica Centrafricană.
O altă femeie din oraș, Adja, a spus că soțul ei a vrut să se refugieze la moschee. „Chiar dacă civilii s-au refugiat acolo, rușii au tras”, spune ea. „Timp de trei zile, rușii nu ne-au lăsat să recuperăm cadavrele”.
Altă femeie, Djibrila, a declarat că fiul ei de 15 ani a fost ucis de rușii care trăgeau din elicopter. Când soțul ei a încercat să îl găsească, a fost lovit la rândul său. Avea să moară patru zile mai târziu în spital.
Echipa MINUSCA a investigat incidentul, la mijlocul lui martie, și a transmis că trei bărbați au fost „executați” de forțele ruse și locale. „Cei trei nu erau înarmați când au fost arestați la intrarea în moschee”.
Două săptămâni mai târziu, ONU a făcut publice îngrijorările sale, experții arătând că au primit „și continuă să primească informații despre grave încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional, atribuite personalul militar privat care operează alături de forțele armate ale Republicii Centrafricane, iar, în unele instanțe, forțelor ONU de menținere a păcii”.
Cum au ajuns rușii în acest conflict
În 2017, Consiliul de Securitate ONU a impus un embargo privind livrarea de arme în Republica Centrafricană și a acceptat deplasarea a 175 de formatori ruși care să ajute armata locală.
A fost doar primul pas pentru intrarea Rusiei în regiune. Un fost ofițer militar de informații rus, Valery Zakharov, a devenit consilierul pe securitate al președintelui Faustin-Archange Touaderra.
Doar cinci dintre cei care au ajuns erau formatori. Restul erau contractori privați, angajați de un oligarh apropiat de Kremlin, Evgheny Prigojin. Potrivit raportului MINUSCA, acum sunt circa 2.300 de mercenari în Republica Centrafricană.
Rușii au venit alături de cantități mari de armament, dar și elicoptere și drone.
Toate părțile parte a conflictului sunt acuzate de încălcarea drepturilor omului, dar incidentele în care sunt implicați mercenarii ruși au devenit problematice pentru forțele ONU de menținere a păcii.
Un tipar macabru
Relatări despre abuzuri au început să curgă din decembrie 2020, când mercenarii ruși s-au alăturat unei ofensive guvernamentale asupra grupărilor rebele care au încercat să intre în capitală.
Într-o scrisoare către Ivan Mechetin, reprezentantul forțelor mercenare din Republica Centrafricană, din martie, un grup de lucru ONU transmitea că „deplasarea personalului vostru dă semne că a contribuit la escaladarea rapidă și la intensificarea ostilităților și au rezultat, în schimb, victime civile și suferință”.
La finalul lui decembrie, mercenarii ruși au deschis focul asupra unui camion care nu a oprit la un control. Șoferul camionului a spus că trei persoane au fost ucise, inclusiv angajați ai grupului Medici fără Frontiere. Instituția a confirmat uciderea personalului său.
MINUSCA a confirmat „folosirea excesivă de forță din partea forțelor ruse la un control” care a dus la uciderea a trei persoane. Raportul spune că impactul gloanțelor „ar putea indica intenția de a ucide cât de multe persoane posibile”.
Alte imagini filmate din dronă au arătat case care au fost incendiate, pe 23 februarie, într-o localitate din apropiere de Bossangoa.
Pe 14 martie, forțele ruse au împușcat mortal liderul unei localități din apropiere de Bambari, pe care l-au acuzat că simpatizează cu cauza rebelilor. Un lider al comunității a susținut că rușii au dat foc la 60 de case și au furat motociclete și alte bunuri. De asemenea, el a arătat că au hărțuit numeroase femei, unele fiind nevoite să se ascundă.
Abuzurile rusești au inclus răpirea liderilor comunității. Potrivit unui document al MINUSCA, patru membri ai comunității Fulani au fost „extrași” din orașul Bria și duși către o „destinație necunoscută”. Mai mulți martori au vorbit că rușii au o bază lângă Bambari unde se practică tortura.
Goana după aur
Pentru cele 15.000 de forțe ONU de menținere a păcii, din multiple state, prezența mercenarilor ruși a devenit o bătaie de cap.
După cum a raportat anterior CNN, prezența rusă în creștere în Republica Centrafricană servește mai multe obiective. Mai multe companii legate de mercenari fac parte din imperiul de afaceri al lui Evgheni Prigojin.
Acestea includ Sewa Services, Wagner PMC și Lobaye Invest. Prigojin a negat orice legătură cu Wagner și a refuzat în repetate rânduri să discute cu CNN.
Experții ONU au declarat în martie că sunt „profund deranjați” de rolurile interconectate ale tuturor celor trei și de „conexiunile lor cu o serie de atacuri violente care au avut loc de la alegerile prezidențiale” din decembrie.
Pentru a exploata concesii minerale, companiile au nevoie de control teritorial. Analiza CNN a arătat că activitatea mercenarilor ruși este concentrată în zone bogate în minerale.
Anul trecut, guvernul local a revocat licența unei companii canadiene la Ndassima. Potrivit documentelor obținute de Sentry și văzute de CNN, Ministerul Minelor a acordat apoi o concesiune de 25 de ani unei companii numite Midas Ressources, care era listată ca entitate rusă.
Mărturii ale mai multor persoane spun că mercenarii au expulzat localnicii din mine. Un bărbat a susținut că mercenarii ruși au efectuat execuții sumare ale presupușilor rebeli într-un sat lângă zăcăminte de aur și diamante.
Franța – fosta putere colonială – și-a exprimat îngrijorare față de situația din Republica Centrafricană. Într-un interviu din luna mai, președintele Emmanuel Macron l-a descris pe președintele Touadera drept ostatic al grupului Wagner, iar luna aceasta, Franța a suspendat cooperarea militară cu statul african.
Între timp, guvernul a cerut încă 600 de formatori ruși. Viceambasadorul Rusiei la ONU, Dmitri Polansky, a promis că, dacă vor fi dislocate trupe, ele vor fi neînarmate.