De Flavius Toader,

‘Ne-au lăsat pe malul râului şi ne-au spus: ‘Duceţi-vă!’ Ne-au lăsat singuri. A fost armata turcă’, a mărturisit agenţiei franceze de presă Taisir, un sirian de 23 de ani, care s-a refugiat acum cinci ani de la Damasc la Istanbul.

Tânărul, care nu doreşte să îşi dezvăluie numele de familie, face parte dintr-un grup de 12 persoane, toate de naţionalitate siriană, arestate marţi în zori de poliţia greacă, care le-a confiscat cel puţin patru telefoane mobile.

În această zonă de graniţă cu o lungime de 212 km şi care se mărgineşte cu râul Evros (denumit Meritsa de partea turcă), mii de migranţi s-au adunat de vineri de partea turcă în speranţa de a trece în Europa.

O situaţie îngrijorătoare pentru UE, care se teme de o ‘criză’ a migraţiei similară cu cea din 2015.

Forțe de securitate elene, mobilizate la graniță

Măsuri de securitate sporite au continuat să fie luate marţi la punctul de trecere a frontierei Kastanies, în extremitatea de nord-est a Greciei, înaintea vizitei în cursul zilei a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierului grec Kyriakis Mitsotakis, şi a preşedinţilor Consiliului European şi Parlamentului, Charles Michel, respectiv David Sassoli.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Importante dispozitive de poliţie au fost desfăşurate în faţa intrării în zona tampon care separă cele două ţări, a constatat corespondentul AFP la faţa locului.

Tensiunea, încă la cote ridicate după ciocnirile de duminică între migranţi şi poliţia greacă, a scăzut întrucâtva luni.

Echipa AFP la faţa locului a constatat că migranţii nu au mai aruncat cu pietre, iar poliţia elenă nu a mai recurs la tunurile cu apă, în timp ce o sursă guvernamentală greacă asigură că situaţia este ‘mult mai calmă’ decât sâmbătă şi duminică.

Potrivit unor surse guvernamentale elene, între luni dimineaţă 06:00 (04:00 GMT) şi marţi 06:00, gărzile de frontieră au împiedicat intrarea a 5.183 de persoane pe teritoriul Greciei de-a lungul frontierei terestre, unde a fost ‘desfăşurat un contingent foarte important de poliţie’.

Au fost arestați migrați din Afganistan, Pakistan, Maroc sau Bangladesh

În acest interval de timp au fost arestate 45 de persoane. ‘Majoritatea sunt din Afganistan, Pakistan, Maroc sau Bangladesh’, a indicat această sursă.

Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
Recomandări
Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
 

Cu puţin timp înaintea deplasării sale graniţă, premierul grec a afirmat că aşteaptă ‘un sprijin ferm’ din partea UE, potrivit unei alte surse guvernamentale, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară a primit peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, a denunţat presiunea ‘inacceptabilă’ a Turciei pe seama refugiaţilor.

‘Grecia nu se va lăsa şantajată de către cei care folosesc oameni persecutaţi pentru a-şi servi propriile interese”, a declarat premierul grec, trecând în revistă ofiţerii de armată în apropiere de Kastanies. El a reiterat că ‘nimeni nu va intra ilegal în ţară’.

Pe ruta de-a lungul frontierei, grupul de sirieni îşi exprimă indignarea de a fi forţaţi să părăsească Istanbulul.

”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
Recomandări
”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
 

Printre aceşti refugiaţi figurează doi bebeluşi, de cinci luni şi un an, protejaţi de frig în cuverturi, şi două fetiţe mici, înspăimântate şi vizibil epuizate.

‘Ieri ne-au alungat din casele noastre, ne-au luat banii, ne-au luat telefoanele mobile’, susţine un tânăr dezolat, în timp ce una dintre fetiţe, în lacrimi, primeşte puţină apă.

Această mărturie, luată lângă localitatea greacă Lavara este imposibil de verificat, dar vin să coroboreze alte declaraţii făcute de migranţii strânşi în faţa gardului de sârmă de partea turcă, după ce Ankara a decis vineri să nu-i mai oprească pe migranţii şi refugiaţii care vor să plece în Europa.

Citeşte şi:

Noua criză a migrației: Austria acuză Turcia că a lansat un ”atac împotriva UE şi Greciei”

Coronavirusul face ravagii în Iran: 77 de morți. Mii de persoane infectate, inclusiv parlamentari și șeful serviciului de urgență

China: numărul de cazuri de infecție cu coronavirus aduse de cetățeni din afara țării este acum în creștere

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare