Mergi direct la conținut »
Mii de britanici au fost infestați cu HIV și Hepatita C în urma unor transfuzii de sânge
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Mii de britanici au fost infestați cu HIV și Hepatita C în urma unor transfuzii de sânge

Mii de britanici au fost infestați cu HIV și Hepatita C în urma unor transfuzii de sânge în perioada în care premier era Margaret Theatcher. În acea perioadă s-a încercat mușamalizarea scandalului, dar o anchetă recentă a Sky News a arătat amploarea tragediei.

Miniștrii din guvernul Margaret Thatcher au încercat să acopere scandalul sângelui contaminat care a condus la decesul a peste 2.400 de persoane din cauza SIDA și a hepatitei C, arată recent documentele desecretizate.

Documentele arată că miniștrii au căutat să reducă orice ajutor financiar pe care ar fi trebuit să-l primească victimele care au primit sânge contaminat.

Mai mult de 4.000 de hemofilici britanici au primit sânge contaminat cu hepatita C și HIV în perioada 1970-1980. O astfel de tragedie a fost posibilă după ce Regatul Unit preluat substanța „Factor VIII” din SUA din cauza unui deficit de sânge. Sângele „Factorul VIII” a fost produs de mai mulți donatori, inclusiv prostituate, pușcăriași și consumatori de droguri, dintre care unii au fost plătiți pentru contribuția lor.

În luna septembrie a acestui an, un judecător a permis ca peste 500 de victime să dea în judecată guvernul pentru despăgubiri, respingând încercările Departamentului de Sănătate de a întârzia acțiunea.


Citește și: S-au schimbat condițiile minime în celulă, din ordinul ministrului Toader. Deținuții vor avea interfon și duș cu regulator de temperatură


Close
Închide
  Close