Mergi direct la conținut »
UPDATE: MAE a cerut BEC prelungirea programului de vot în diaspora. Motivul pentru care Biroul Electoral Central a respins solicitarea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE: MAE a cerut BEC prelungirea programului de vot în diaspora. Motivul pentru care Biroul Electoral Central a respins solicitarea

UPDATE: MAE a cerut BEC prelungirea programului de vot în diaspora. Motivul pentru care Biroul Electoral Central a respins solicitarea

Ministerul de Externe a solicitat oficial Autorității Electorale Permanente (AEP) prelungirea programului de votare în diaspora, astfel încât toți românii din străinătate să poată exprima votul. Solicitarea MAE vine în contextul în care mii de români au format cozi în fața secțiilor de votare din principalele orașe din Europa.

De Cristina Radu,

UPDATE 20:50: Solicitarea către AEP a fost transmisă de reprezentanții Ministerului de Externe după ora 19, după Biroul Electoral a stabilit că nu va prelungi programul de vot după ora 21 în secțiile de votare din diaspora.

Potrivit Newsweek, președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilățeanu, anunțase că a cerut BEC prelungirea programului de votare, după ce au fost primite mai multe solicitări în acest sens.

PNL, PMP și USR-PLUS au cerut BEC prelungirea procesului de votare de la 21.00 până la 23.00.

Biroul Electoral Central a respins aceste solicitări întrucât Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare. De asemenea, hotărârea BEC de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației.


„Am asigurat un număr record de secții de votare în străinătate. S-au creat aglomerații, în special în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, dar am luat măsuri pentru suplimentarea Birourilor Electorale acolo unde s-au putut, în sensul că s-a suplimentat cu operatori. Am primit solicitări de prelungire a programului, le-am trimis la BEC, așteptăm o decizie de prelungire a programului de vot”, au anunțat reprezetanții Ministerului de Externe într-o conferință de presă.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Până la ora 16.00, în jur de 180.000 de români au votat în străinătate, înregistrându-se astfel cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât la turul doi al alegerilor prezidențiale, precizează MAE.

În ceea ce privește materialele de vot, institiția spune că secțiile de votare din diaspora au suficiente buletine de vot și ștampile.

Mii de români stabiliți în străinătate care doresc să își exprime dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare 2019 au mers încă de la deschidere la secțiile de votare din principalele orașe din Europa, pentru a fi siguri că apucă să voteze. La multe secții de votare, oamenii stau la cozi, în unele orașe acestea întinzându-se pe zeci de metri.

Close
Închide
  Close