Mergi direct la conținut »
Ministerul Finanțelor anunță reducerea TVA la produsele bio și tradiționale de la 9% la 5% și măsuri pentru cei afectați de deciziile ANAF
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Ministerul Finanțelor anunță reducerea TVA la produsele bio și tradiționale de la 9% la 5% și măsuri pentru cei afectați de deciziile ANAF

Ministerul Finanțelor anunță reducerea TVA la produsele bio și tradiționale de la 9% la 5% și măsuri pentru cei afectați de deciziile ANAF

Ministerul Finanțelor a anunțat că va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care cota de TVA plătită pentru produsele bio și cele tradițonale să scadă de la 9% la 5%. Alimentele respective trebuie să fie autorizate de Ministerul Agriculturii. De asemenea, a propus măsuri pentru persoanele care au primit decizii de impunere după 2014.

De Daniel Ionașcu,

”Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populației, direcțiile de acțiune în domeniul sănătății stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum și faptul că cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă.

Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă”, arată Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Rezolvarea problemelor generate de ANAF și legile strâmbe

De asemenea, instituția vrea să elimine inechitățile privind calcularea contribuțiilor de sănătate la nivelul salariului minim, deși veniturile obținute sunt sub acest nivel.

”Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condițiile în care acestea nu au fost emise încă”, potrivit ministerului.

Concomitent, instituția condusă de Eugen Teodorovici, vrea amânarea termenului de plată pentru cei care au primit decizii de impunere pentru perioada 2014-2017. Pentru a beneficia de bonificația de 10%, cei în cauză pot plăti în 60 de zile de la data intrării ordonanței în vigoare.

Pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere comunicate de Fisc după data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Sistemele Fiscului au avut mari probleme în această primă parte a anului.

Cererea vine de la Dăncilă

Anunțtul vine după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut în ședința de Guvern găsirea unei soluții pentru românii care au primit decizii de impunere pentru plata contribuțiilor de sănătate după anul 2014.

Close
Închide
  Close