MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Ministrul Sănătăţii, despre blocarea legii vaccinării în Parlament, de peste 2 ani: „Pentru a se putea adopta o astfel de lege, e nevoie de un consens”

Distribuie
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că parlamentarii procedează corect, prin blocarea în Legislativ a legii vaccinării. Asta în timp ce, în România, numărul copiilor morţi de rujeolă a ajuns la 60.
Am întrebat-o pe Sorina Pintea, la Palatul Victoria, de ce acest blocaj, pentru o lege atât de importantă și dacă a vorbit cu colegii de la PSD, în condițiile în care alte proiecte de lege, inițiate de liderul PSD, Liviu Dragnea, trec prin Parlament în două săptămâni.
"Am vorbit cu colegii de la PSD, dar, fiind o lege cu impact atât de mare, cred că se procedează corect. Pentru a se putea adopta o astfel de lege, e nevoie de un consens. Fiind o lege legată de sănătatea publică, la Comisia de Sănătate există încă multe discuții și să știți că nu neapărat parlamentarii PSD nu sunt de acord. Eu am achiesat la discuțiile care sunt acolo, în sensul că este nevoie de un consens", a afirmat ministrul Sănătății.
Ministrul a ţinut să precizeze că, în opinia sa, personală, e nevoie să avem în lege cuvântul "obligativitate". "Dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema", a spus ea.
Întrebată dacă poate spune câți copii au murit din cauză că nu au fost vaccinați, Sorina Pintea a răspuns: "Copiii care au murit au murit din cauză că nu au fost vaccinați, nu din cauză că nu există legea vaccinării. Pentru oamenii din anumite zone, din anumite comunități, nu este important dacă avem sau nu legea vaccinării, ci este nevoie să se facă campanii de vaccinare în acele zone.
Ministrul Sănătății a acuzat o campanie anti-antivaccinare foarte amplă. "În calitate de ministru al Sănătății nu mă simt confortabil când merg și văd un panou antivaccinare", a spus Pintea.  Ea a mai spus că, la nivelul Europei, va trebui să se ia decizii comune în ceea ce privește epidemia de rujeolă.

Parcursul proiectului Legii vaccinării:

9 august 2017 – Guvernul adoptă Legea vaccinării

23 octombrie 2017 – Senatul votează legea, cu amendamente

30 octombrie 2017 – Camera Deputaţilor înregistrează proiectul şi îl repartizează la comisii

7 noiembrie 2017 – termenul de depunere a amendamentelor

14 noiembrie 2017 – termenul de depunere a raportului de către Comisia de sănătate – depăşit

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate pana la data de 01.02.2019 era de 15.733.

6450 de îmbolnăviri și 62 de decese din cauza rujeolei au fost raportate până la data 12.04.2019, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În perioada 08.04.2019 – 12.04.2019, au fost raportate încă 114 de cazuri nou confirmate în 14 județe și în municipiul București.


Citeşte şi:

Filiala PSD Sascut a dus elevi la mitingul de la Iași, iar acum îi învață să mintă că au fost în excursie!

Citește mai multe despre Sorina Pintea, legea vaccinarii și ministrul sănătăţii pe Libertatea.

Comentarii