Mergi direct la conținut »
Mișcarea pentru independență din Catalonia nu mai are majoritate în regiune
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Mișcarea pentru independență din Catalonia nu mai are majoritate în regiune

Mișcarea pentru independență din Catalonia nu mai are majoritate în regiune

Un sondaj de opine realizat săptămâna trecută în Catalonia arată că mișcarea pentru independență din Catalonia nu mai are majoritate în regiune și în eventualitatea unor alegeri anticipate, scrie AFP.

Studiul a constatat că deputații pro-independență ar obține doar 47,9 la sută în cazul unui vot, dar ar putea să își mențină puterea dacă ar forma o coaliție.

Rezultatele sunt favorabile guvernului de la Madrid care îl poate folosi împotriva președintelui catalan Carles Puigdemont și a partenerilor săi de coaliție, cei care invocă voința unei minorități ca fiind cea a majorității.

Sondajul GESOP, realizat la cererea cotidianului catalan El Periodico, a fost efectuat înainte ca guvernul spaniol să-și anunțe intenția de a prelua controlul asupra Cataloniei și de a anunța alegeri în provincie în următoarele șase luni, invocând articolul 155 al constituției spaniole.

Dar a fost efectuată după ce liderii a două mișcări pro-independente au fost condamnați la închisoare de un tribunal din Madrid care îi investighează în legătură cu suspiciunea de dezinformare și după prezentarea rezultatelor referendumului de pe 1 octombrie.

El Periodico comentează rezultatele spunând că „Mișcarea de independență câștigă, dar nu crește”. Cifrele GESOP arăta că deputații pro-independenți ar câștiga între 70 și 73 de mandate, la fel ca numărul lor actual de 72 – și 47,9% din voturi cu foarte puțin mai mult decât au obținut în urmă cu doi ani la fostele alegeri.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Madridul a confirmat sâmbătă că va face primele demersuri pentru ridicarea autonomiei regiunii, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a refuzat să renunțe la demersurile privind independența. De partea cealaltă, Barcelona a anunțat că își va declara independența, dacă Madridul “își continuă represiunea”.


Citește și: Andrada Mihăilescu, la doi ani după Colectiv: „Încă atragem priviri; mai mult de curiozitate decât de judecată“. Ea a supraviețuit, însă nu și iubitul său


 

Close
Închide
  Close