De Delia Chilianu,

Când vine vorba de igiena orală, românii se împart în două categorii. Sunt unii care nu se spală pe dinți cu zilele ( motiv pentru care suntem codași într-un clasament internațional al igienei orale) și alții care, fără să aibă vreo problemă medicală, sunt dispuși să dea bani mulți pentru o dantură de revistă. Într-un interviu pentru Libertatea, ieșeanul Dan Drăghici (foto), proprietarul unuia dintre cele mai mari laboratoare de tehnică dentară din țară, a spus și care sunt trendurile în materie de lucrări dentare.

Tinerii dau și câte 10.000 de lei pentru fațetele dentare

Cele mai scumpe lucrări sunt cele făcute pe schelet de zirconiu, din ceramică. Un dinte costă aproximativ 60 de euro ( acesta fiind prețul de la laborator- n.r.) și se pot pune până la 14 dinți pe arcadă”, spune Dan Drăghici. Laboratorul său din Iași lucrează cu aproximativ 400 de medici din 10 judeţe ale ţării şi Bucureşti. În ultima vreme, de la cabinetele stomatologice le vin o serie de cereri pe care ei le numesc “de fashion”. “Acele fațete dentare pe care pacienții le cer nu înseamnă că  au neapărat o problemă dentară, ci are o problemă de estetică. Ei vor niște dinți perfecți. O fațetă depășește 100 de euro prețul de laborator. Dar prețul pentru pacient depinde de fiecare cabinet și medic în parte”, mai spune Dan Drăghici.

La cabinetele stomatologice prețul este în jur de 1.000 de lei

Raluca Drăghici, medic stomatolog, spune că este planul de tratament pentru cei care aleg să-și pună fațete dentare durează, în medie, o săptămână. Medicii recomandă 10 fațete. Se pot pune și 6, dar în acest caz, spun dentiștii, diferența dintre culoarea dinților este vizibilă și inestetică . “O fațetă dentară din ceramică presată costă 1.000 de lei. Până punem toate fațetele, pacientul stă cu un material temporar pe care-l aplicăm peste dinți. Acestea sunt soluții temporare, dar pe care le discutăm de la început cu pacientul și arată ca rezultatul final doar că diferă materialul. Noi mergem pe un model de studiu de la  bun început și stabilim de la bun început ce rezultat vom avea cu fațele. E foarte important impactul pe care-l au niște fațete pentru pacient și de aceea trebuie să știm sigur înaite să preparăm, înainte să luăm amprenta că pacientul este pregătit pentru acest impact psihologic de a primi altă înfățisare din punct de vedere estetic”, spune Raluca Drăghici. Ea a mai precizat că acum moda este ca dinții să fie albi, dar să pară cât mai naturali și se renunță treptat la fatețele de un alb exagerat.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

La laboratorul de tehnică dentară din Iași lucrează peste 50 de tehnicieni dentari. Acum tehnologia dentară a avansat, astfel dacă acum 4 ani un tehnician construia dinții din ceară, acum ei se fac în softuri, cu mașinării care printează 3D. Dan Drăghici a mai spus că la laboratorul pe care-l are încă primesc cereri de ștrasuri sau diamante puse pe dinți și chiar și un “mesaj mic scris pe dinte. Mai sunt care vor să li scrie inițialele pe spatele dintelui”, a adăugat antreprenorul din Iași.

CITEȘTE ȘI:

REPORTAJ: Arta din fân! Un deal întreg din Bucovina „a invadat” Muzeul de Artă din Timișoara: „Am vrut ca vegetalul să inunde spațiul nostru cotidian”

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile