Occidentul trebuie să facă tot posibilul pentru a ajuta forțele ucrainene să îi expulzeze pe ruși din sud-estul țării cel puțin dincolo de liniile pe care se aflau înainte de invazia din februarie, spune Natalia Bugaiova.
În prezent, Kremlinul încearcă cel mai probabil să anexeze sud-estul Ucrainei, dar încă nu și-a consolidat controlul asupra zonelor ocupate. Rusia controlează unele regiuni din punct de vedere militar, cum ar fi orașul Herson – dar nu le poate încă guverna.

Însă controlul asupra Ucrainei rămâne obiectivul principal al președintelui rus Vladimir Putin, iar acest obiectiv nu se va schimba.
De aceea, a sosit momentul ca Ucraina să își extindă contraofensiva, iar în acest scop are nevoie de ajutor militar din partea Occidentului, spune experta.
Pregătirea condițiilor pentru o anexare
Semnalele transmise de ruși sunt clare. Zilele trecute, în timpul unei vizite în Herson, un oficial de rang înalt din partidul lui Putin a declarat în mod deschis că „Rusia este aici pentru a rămâne”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d91720a5b8e255d7f49067f96ee7a860.jpg)
Liderii proruși din Herson au cerut deja anexarea regiunii de către Moscova. Acest lucru nu s-a întâmplat încă. Dar Rusia pare că pregătește condițiile pentru o astfel de măsură, prin subordonarea tuturor domeniilor-cheie ale vieții, observă Bugaiova.
Deocamdată, Moscova a început să impoziteze întreprinderile locale, a forțat zonele ocupate să treacă la rubla rusă, a răpit, torturat, executat și înlocuit liderii locali, a confiscat canalele locale de televiziune și radio și a instalat rețele de comunicații rusești.
Localnicii sunt forțați să se supună. Forțele rusești au reținut activiști, au înăbușit proteste și au executat ordinul de „denazificare” trimis de Putin, ceea ce înseamnă că au eliminat de fapt persoanele incomode. Forțele rusești sunt astfel angajate într-o campanie sistematică de teroare împotriva populației ucrainene din zonele ocupate.
Ucrainenii prinși în spatele liniilor inamice vor avea o capacitate limitată de a se apăra și vor fi probabil supuși atrocităților rusești, așa cum s-a întâmplat la Bucha.
Violurile, răpirile și execuțiile au fost obișnuite în zonele ocupate. Acestea vor continua cu siguranță. Sau se vor înrăutăți, dacă Rusia își va menține și consolida controlul, avertizează experta.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9a9602886263e673ecdc60bf06fca336.jpg)
Ce ar însemna pierderea sud-estului
Rusia și-a testat strategia de anexare în 2014 în Crimeea, unde Kremlinul a dizolvat guvernarea ucraineană și a absorbit peninsula în Federația Rusă.
E adevărat că zonele ucrainene recent ocupate nu seamănă cu Crimeea din 2014. Localnicii – inclusiv mulți vorbitori de limbă rusă – sunt în mod ferm împotriva Rusiei. Oamenii din Herson, spre exemplu, au manifestat în mod repetat împotriva forțelor rusești.
Perspectiva este însă sumbră. Consolidarea prezenței militare ruse în sud-est ar face ca orice scenariu privind încheierea acestui război să fie mai costisitor, din punctul de vedere al vieților omenești și al resurselor, spune Bugaiova.
Ucraina a suferit deja pagube de miliarde de dolari în urma invaziei, iar controlul Rusiei asupra sud-estului țării ar însemna pierderea accesului la Marea Azov și, în mare parte, la Marea Neagră – ceea ce ar însemna noi pierderi financiare. Invazia Rusiei blochează deja milioane de tone de cereale în porturile ucrainene, amenințând securitatea alimentară globală.
Sud-estul Ucrainei are, de asemenea, multe active industriale. Unele companii, cum ar fi Ingas din Mariupol, care producea neon pentru laserele semiconductoare, și-au întrerupt activitatea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_818a29c4469427abe51bb81660eba3b8.jpg)
Orașul Severodonețk și zona înconjurătoare – una dintre țintele principale ale ofensivei în curs a Rusiei – găzduiesc importante întreprinderi chimice. În sud-est se află rute logistice importante, cum ar fi Tokmak, un nod rutier cheie la est de Zaporojie.
De aceea, menținerea controlului asupra zonei de sud-est este esențială pentru viabilitatea economică pe termen lung a țării, concluzionează experta.
Dincolo de Ucraina
Lucrurile, spune Bugaiova, s-ar putea înrăutăți. Rusia ar putea crea condițiile pentru o viitoare ofensivă asupra orașului Odesa, de care are nevoie pentru a stabili o punte terestră către Transnistria.
Recent, Kremlinul a pus în alertă forțele rusești din Transnistria și probabil a desfășurat acolo atacuri sub drapel fals – posibil pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei și, eventual, pentru a crea condițiile necesare pentru destabilizarea Moldovei, explică experta.
Consolidarea controlului asupra zonei de sud-est ar amenința, de asemenea, alte țări, inclusiv pe cele din NATO, spune ea.
Kremlinul, mai avertizează experta, va încerca probabil să își conecteze teritoriile cucerite în Ucraina și, potențial, dincolo de aceasta, prin anexarea sau integrarea altor teritorii pe care Rusia le ocupă ilegal.
Rusia, spune ea, și-a demonstrat în mod repetat disponibilitatea de a limita libertatea de navigație a altor țări în Marea Neagră. Iar Ucraina nu este singura țară pe care Putin a încercat să o controleze. Moldova a fost de ani întregi pe listă, observă Bugaiova.
Și în cazul în care ofensiva din Donbas va stagna, Rusia va avea un argument în plus pentru a securiza zonele pe care le-a cucerit deja.
Putin va avea probabil nevoie să revendice o victorie parțială, care să-i dea timp să reevalueze o strategie pe termen lung, pentru a-și realiza obiectivul de a câștiga controlul asupra întregii țări. Este o rampă de ieșire pentru Putin, dar este doar una temporară.
Cel mai potrivit moment
Momentul pentru expulzarea cât mai rapidă a forțelor ruse este unul oportun, mai avertizează experta. În prezent, Rusia este aproape de a a-și atinge limita în ceea ce privește forța de luptă pe care o poate pune la dispoziție pe front pe termen scurt.
Kremlinul a angajat deja în Ucraina o parte semnificativă a unităților sale capabile de luptă și a suferit pierderi majore. Trupele au fost mobilizate din toate zonele posibile: contractori militari privați, recruți aduși din Siria și localnici din zonele ocupate recrutați cu forța. Au rămas puține opțiuni. Lui Putin i-ar lua câteva luni să trimită noi trupe capabilă să lupte în Ucraina.
După eventuala împrospătare a trupelor însă, progresele militare rusești în Ucraina ar putea arăta foarte diferit, din simplul motiv că noile atacuri ar porni de pe pozițiile ocupate, și nu de dincolo de graniță, așa cum s-a întâmplat în februarie.
Între timp, în lunile sau anii care vor preceda această ofensivă reînnoită, prezența Rusiei în sud-est ar pune presiune constantă pe Ucraina, care ar trebui să își apere această linie de front.
Timpul îi oferă, de asemenea, lui Putin oportunitatea de a adapta poporul rus la ideea unui război de lungă durată și de a transforma economia rusă în una de război.
Mai există un argument, spune experta. Atenția Occidentului este acum concentrată asupra războiului, dar această atenție nu este o constantă și nu ar trebui să presupunem că ea va exista la același nivel și în viitor, avertizează Bugaiova.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_e7a618dd572a59ab924f27e2591267f8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_49559308aea6d58e4222c1b09dae403c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_ea2b9baa8283de75716d625a76ad5390.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_a2e8653b7650c7b08c0ef18581f1940c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_4c04f936ca9deec5140d5ac49d21fa80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_f1071a08e3617084c9a27ce242c36911.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_7a91066a857adea6375ed485b888cbde.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_84dd5b556afe0f97b122f444fa2ef0a0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_a9e9211035ff21f14a745aa8473f942c.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.