De Delia Chilianu,

Vorbind cu o voce clară şi hotărâtă, Tonje Brenna a povestit la tribunalul din Oslo cum, refugiată într-un colţ al falezei, a auzit efuziunile de bucurie ale atacatorului, în timp ce în jurul ei se prăbuşeau cadavre, pe 22 iulie 2011. „Sunt absolut sigură că am auzit strigăte de bucurie”, a declarat femeia, în vârstă de 24 de ani, prima dintre supravieţuitori care depune mărturie în proces. „Dacă ar trebui să spun pe litere (ceea ce am auzit), ar fi U-H-U-U. (Este vorba, în mod) clar, de strigăte de bucurie”, a declarat ea, transmite Mediafax.
Aşezat în boxă, la doar câţiva metri de ea, Breivik, care şi-a exprimat foarte puţin emoţiile de la începutul procesului său, la 16 aprilie, a dezaprobat cu un semn din cap depoziţia secretarei generale a Mişcării Tineretului Laburist (AUF).
În contextul în care problema sănătăţii sale mentale se află în centrul procesului împotriva sa, acuzatul a negat că ar fi râs sau zâmbit în timpul atacului. „De ce aş fi râs, când mă aflam acolo? Nu este adevărat. Este oribil. Nu aş fi zâmbit”, a declarat el în faţa Curţii.
Chiar dacă refuză să pledeze vinovat, extremistul de dreapta, în vârstă de 34 de ani, recunoaşte că a deschis focul asupra membrilor AUF reuniţi la o tabără de vară pe Insula Utoya, imediat după ce a detonat o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo.
Aceste două atacuri, pe care afirmă că le-a comis pentru a apăra Norvegia de islam şi multiculturalism, s-au soldat în total cu 77 de morţi.
În cazul în care va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, Breivik riscă să fie internat pe viaţă într-o instituţie psihiatrică. Dacă va fi declarat reponsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care ar putea fi prelungită ulterior atât timp cât va fi considerat periculos.
Judecătorii de la tribunalul din Oslo vor trebui să se pronunţe asupra acestei probleme într-un verdict aşteptat în iulie.

Cine este campionul care primește 17.500 lei de la stat lunar. Este una dintre cele mai mari rente viagere din România
GSP.RO

Cine este campionul care primește 17.500 lei de la stat lunar. Este una dintre cele mai mari rente viagere din România

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie