Mergi direct la conținut »
FOTO/ Mort în groapa săpată pentru canalizare. Familia bătrânului din Jimbolia acuză că lucrarea era semnalizată necorespunzător
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

FOTO/ Mort în groapa săpată pentru canalizare. Familia bătrânului din Jimbolia acuză că lucrarea era semnalizată necorespunzător

De Raluca Diaconu,

  • Un bărbat de 72 de ani din Jimbolia, județul Timiș, a murit după ce a căzut într-o groapă de șase metri săpătă pentru introducerea canalizării în oraș.
  • S-a întâmplat pe 22 noiembrie, seara.
  • Omul plecase cu bicicleta să cumpere mâncare pentru pisici.
  • După o oră și jumătate, a fost găsit înecat.
  • Fiica și ginerele bătrânului mort susțin că lucrarea era semnalizată necorespunzător și vor să dea în judecată firma care execută lucrările începute în urmă cu peste un an.
  • Primarul Darius Postelnicu spune că instituția a solicitat, înainte de deschiderea șantierului, semnalizarea tuturor lucrărilor. Și se apără: „Este o anchetă, s-a deschis dosar penal. Noi am solicitat să fie semnalizat totul, dar dacă s-a întâmplat accidental, probabil nu a fost conform sută la sută”.

Durerea familiei

„La mulți ani, România! La mulți ani, Jimbolia! Mor oameni și vouă nici nu vă pasă. Joi, 22 noiembrie, tatăl meu a murit. Nu a murit de bătrânețe, nici de boală… a murit înecat, căzând în gol aproape șase metri, cu tot cu bicicletă, într-o groapă de pe un drum public din orașul nostru. O groapă neîngrădită, nesemnalizată corespunzător, lăsată luni de zile cu nepăsare așa. Este inadmisibil! Durerea noastră este de nedescris… am rămas fără un tată, un bunic pentru copiii mei”, a scris pe Facebook Denisa Dutcă, fiica bătrânului de 72 de ani, la o zi după 1 Decembrie.

Tragedia s-a produs în seara de de 22 noiembrie, când Mihai Terheș, plecat să cumpere mâncare pisicilor, a fost găsit înecat, după o oră și jumătate, în groapa de canalizare.

Nu era beznă, susține fiica bătrânului, însă porțiunea de drum era foarte îngustă și este posibil ca bărbatul să se fi dezechilibrat.

„Sunt niște simple balize rutiere acolo, nici măcar o bandă galbenă nu au pus… Vorbim despre o groapă care nu a fost deloc îngrădită, nu a fost semnalizată corespunzător. Cu tot cu bicicletă a picat! Groapa are peste cinci metri și avea și apă, a căzut în gol vreo patru metri. În urma autopsiei, au scris că a murit prin înec”,  povestește femeia.

Fiica lui Mihai Terheș spune că abia la câteva zile de la accident s-au luat măsuri.

Pe 22 noiembrie, groapa în care a căzut Mihai Terheș era semnalizată cu balize

„Nu a fost îngrădită nici a doua zi, nici a treia zi. Undeva prin 25, 26, 27 au îngrădit-o, nici nu mai știm exact. Acum e acoperită, nu mai intră nicio pisică acolo”, a spus fata bătrânului.

La câteva zile după accident, groapa a fost împrejmuită și cu bandă

Familia acestuia este hotărâtă să meargă în instanță. „Vrem să facem plângere împotriva celor vinovați, am înțeles că sunt cei care dispun de lucrare. Am vorbit și cu un avocat, așteptăm dosarul de la poliție și restul analizelor”, a mai spus Denisa Dutcă.

Cine este responsabil de șantier

Șantierul e deschis de o firmă contractată de Societatea de apă și canal a județului Timiș pentru a face lucrările de canalizare în Jimbolia. Se întinde în tot orașul, acestea fiind primele săpături.

Jimbolia, localitatea fără canalizare dar cu camere web live se află la nici 50 de kilometri de Timișoara.

Lucrarea se realizează pe fonduri europene, sub egida Aquatim, societatea de apă și canal a județului Timiș.

Ce spune societatea de apă și canal

„Aquatim a dat ordinul de începere la sfârșitul anului trecut, când s-a făcut și predarea amplasamentului către firma Ludwig Pfeiffer SRL, cea care face lucrările. Ei au trecut de perioada de finalizare, sunt în întârziere. Tot ce ține de organizarea șantierului este responsabilitatea firmei din momentul în care s-a făcut predarea amplasamentului”, susțin reprezentanții Aquatim.

Primăria se apără

Primarul Darius Postelnicu spune că instituția a solicitat, înainte de deschiderea șantierului, semnalizarea tuturor lucrărilor.

„Este o anchetă, s-a deschis dosar penal. Noi am solicitat să fie semnalizat totul, dar dacă s-a întâmplat accidentul probabil nu a fost conform sută la sută”, a declarat primarul Postelnicu.

Din primele informații, polițiștii au ajuns la concluzia că groapa ar fi fost semnalizată, însă cercetările continuă.

„Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar în cauză se efectuează în continuare cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii decesului persoanei”, ne-a declarat Ionuț Sîrbu, purtător de cuvânt IPJ Timiș.

Fără comentarii

Libertatea a luat legătura și cu reprezentanții firmei executante a lucrărilor din Jimbolia, care au refuzat să comenteze cele petrecute, spunând doar că vor sta la dispoziția autorităților cu orice solicitare.

„În legătură cu evenimentul produs în 22 noiembrie, în localitatea Jimbolia din județul Timiș, soldat cu decesul unei persoane, societatea Ludwig Pfeiffer SRL, în calitate de antreprenor general al lucrărilor care se execută pe șantierul unde s-a produs evenimentul, nu înțelege să facă niciun fel de declarații, considerând că orice luare de poziție este prematură în acest moment. Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș s-a înregistrat un dosar penal, în care se anchetează împrejurările în care s-a produs incidentul, organele de urmărire penală urmând să stabilească existența și natura faptei care a condus la decesul persoanei respective, precum și împrejurările în care acesta s-a produs. Societatea Ludwig Pfeiffer SRL își exprimă regretul pentru cele întâmplate, manifestându-și totodată deplina disponibilitate de a furniza orice informație solicitată de organele de urmărire penală”, se arată într-un răspuns al firmei executante pentru Libertatea.

Citește și:

FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin  noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”

 

Close
Închide
  Close