De Mihai Niculescu,

Tribunalul București a anulat Hotărârea nr. 285/29.09.2016 a Consiliului General al Municipiului București, prin care s-a încercat schimbarea destinației Palatului Dacia, din spațiu de expunere pentru Pinacotecă în sediu pentru un Muzeu al Holocaustului, sub numele de ”Muzeu de Istorie a Evreilor din România”.

 

Decizia inițială a Municipalității stabilea ca în acest spațiu să funcționeze un alt muzeu, ”Pinacoteca Municipiului București” cea mai mare colecție de artă aflată în patrimoniul bucureștenilor, cu peste 5500 lucrări, obținute prin cumpărare sau donații în perioada interbelică. De aproape 30 de ani acestea se află depozitate și supuse riscului degradării, furtului și înlocuirii cu copii, din lipsa unui spațiu de expunere.

”Palatul Dacia” este unul dintre cele mai frumoase imobile ale Bucureștiului, monument istoric clasa A, situat pe strada Lipscani nr. 18-20, vis-a-vis de Banca Națională, și a fost cumpărat de Primăria București în 2013 pentru suma de 63 milioane lei cu scopul precis de a fi amenajat ca spațiu de expunere pentru Pinacotecă.

În septembrie 2016, un departament al Guvernului aflat în directa subordine a primului ministru, intitulat ”Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel”, a solicitat Primăriei Bucureștiului acordarea dreptului de administrare pentru Palatul Dacia cu scopul de a-l organiza în ”Muzeu de Istorie a Evreilor din România.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

Pentru comparație, Muzeul Național de Istorie al României expune într-un spațiu de 8,000mp circa 50,000 de obiecte, dintre care 3,000 sunt de patrimoniu, iar Palatul Dacia are 4,800mp și Federația Comunităților Evreiești din România deține circa 1,000 de obiecte muzeale, dintre care niciunul de patrimoniu” relatează Mihai Țociu, unul din cei cinci bucureșteni care a dat în judecată Primăria și a câștigat, pe fond, procesul.

După doar 6 zile, primarul general Gabriela Firea face o propunere de hotărâre care aprobă cererea iar Consiliul General ți o votează ÎN UNANIMITATE (PSD, PUNR, PNL, PMP și USR). Instituția Prefectului, care prin lege are obligația de a verifica legalitatea acțiunilor Consiliului, a refuzat să verifice și să conteste această hotărâre. Primul ministru a alocat imediat fonduri bugetare pentru organizarea Muzeului Holocaustului (”Institutul Elie Wiesel” a avansat suma de 25 milioane dolari!). Hotărârea a fost contestată la Tribunalul București de Mihai Tociu, în calitate de cetățean, și în timp alți 4 bucureșteni s-au alăturat prin cereri de intervenție. Demersul juridic a început în octombrie 2016, prin plângeri preliminare”, arată Mihai Țociu.


Citește și: Sănătatea în România, raportată la UE: de trei ori mai multe boli de inimă, cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, mai mulți bolnavi psihic față de 2007, aproape un milion de depresivi


 

VIDEO Câți bani a strâns fiica lui Gigi Becali din darul de nuntă. Suma uriașă pusă în plic de Anamaria Prodan
GSP.RO

VIDEO Câți bani a strâns fiica lui Gigi Becali din darul de nuntă. Suma uriașă pusă în plic de Anamaria Prodan

Horoscop 14 octombrie. O zodie are parte de momente intense
HOROSCOP

Horoscop 14 octombrie. O zodie are parte de momente intense