„Acest anunț dă motive pentru un optimism prudent, dar până acum nu am observat niciun semn dezescaladare pe teren. Nu am văzut niciun semn că este redusă prezența militară la granițele Ucrainei, dar vom continua să monitoriză” a afirmat Jens Stoltenberg înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din statele membre NATO.
El a subliniat că în ultima perioadă, Rusia a strâns „o forță de luptă fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece”. „Totul este acum pregătit pentru un nou atac, dar Rusia mai are timp să se retragă”, a precizat secretarul general NATO.
Jens Stolteberg a făcut și un apel către Moscova. „Opriți pregătirile de război și începeți pregătirile pentru găsirea unei soluții pașnice” pentru rezolvarea conflictului, a transmis liderul NATO.
Stoltenberg a spus că NATO trebuie să vadă o „retragere semnificativă și de durată a forțelor” de la granițele Ucrainei. „Ceea ce trebuie să vedem este o retragere substanțială, nu numai a trupelor, ci și a echipamentelor”, a cerut Stoltenberg.
Stoltenberg a spus că aliații NATO sunt „gata să se angajeze cu Rusia” în ceea ce privește securitatea Europei. El a subliniat că NATO a prezentat „propuneri concrete pentru o agendă de fond” la o reuniune din 26 ianuarie a consiliului NATO-Rusia. NATO a fost gata să asculte preocupările Rusiei, să-și împărtășească propriile sale preocupări și să caute o înțelegere, a spus el.
Kremlinul a confirmat marţi retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un „proces obişnuit” şi denunţând „isteria” Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia.
„Am spus mereu că după încheierea exerciţiilor (…) trupele se vor întoarce în garnizoanele lor de origine. Tocmai aceasta are loc acolo, este un proces obişnuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Anunțul oficialilor ruși contrastează cu informațiile transmise de tabăra occidentală, care a sugerat că în ultimele zile, Rusia și-a sporit mobilizarea militară de la granița ucraineană.
Experții au subliniat că deocamdată rămâne neclar cât de amplă va fi retragerea militară rusă, în condițiile în care Moscova a mobilizat în ultimele luni peste 100.000 de militari, în mai multe puncte de graniță.