Documentul se referă, de fapt, la majorarea capitalului social al companiei Algorithm Construcții S3 SRL, cea care deține hala Laminor, prin cooptarea unui nou asociat la conducerea firmei: Consiliul Local Sector 3.

Primarul Robert Negoiță, care semnează expunerea de motive, justifică proiectul prin nevoia de a investi și mai mulți bani în hala Laminor. Bani pe care îi poate aduce Consiliul Local.

Negoiță vrea să facă mall din hala Laminor. Înainte a promis spital, parc acvatic și „hub social”. Familia sa va ridica două blocuri lângă
Hala 6 din cadrul complexului Laminorul. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Hotel, cinematografe, sală de bowling

Cum vor arăta aceste investiții?

Practic, ca un mall.

Negoiță vrea să facă în interiorul halei Laminor, printre altele, două cinematografe, spații de birouri și de cazare tip hotel, o sală de bowling și una de jocuri sportive, restaurante și magazine, potrivit proiectului de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de Consiliu Local Sector 3 din 20 aprilie.

53,9 milioane de lei

este suma necesară noilor lucrări.

„Autoritatea publică tutelară, sectorul 3 al municipiului București, prin hotărârea Consiliului Local de participare directă ca asociat la activitățile economice/comerciale ale societății Algorithm Construcții S3 SRL, se poate asigura că obiectivele, proiectele majore de investiții ale unității administrative – în principal hala Laminor – se derulează în condiții de eficiență economică și se pot finaliza cât mai repede”, notează primarul Robert Negoiță în proiectul de hotărâre.

Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General. Iliescu ar putea fi audiat acasă. UPDATE
Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General. Iliescu ar putea fi audiat acasă. UPDATE

Documentul mai arată că Algorithm Construcții S3 SRL a obținut deja autorizația de construire pentru amenajarea halei drept „complex multifuncțional-cultural, comercial administrativ”. Autorizația nu este publicată alături de proiect.

Cum și-a schimbat hala destinația de la o postare pe Facebook la alta

Hala Laminor este monument istoric, ultima construcție rămasă din ansamblul industrial „Malaxa”. Are 70.000 de metri pătrați și a fost concepută de Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă. S-au produs aici, printre altele, țevi și locomotive.

Negoiță vrea să facă mall din hala Laminor. Înainte a promis spital, parc acvatic și „hub social”. Familia sa va ridica două blocuri lângă
Hala istorică Laminor la finalul lucrărilor de consolidare şi reabilitare, pe 9 noiembrie 2022. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Primăria Sectorului 3 a cumpărat hala în 2014, în primul mandat de primar al lui Robert Negoiță. A plătit două milioane de euro pentru ea, iar de-a lungul anilor a tot investit pentru consolidarea și reabilitarea ei, în condițiile în care era distrusă, în paragină. În total, puțin peste 400 de milioane de lei, adică în jur de 80 de milioane de euro.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Negoiță a prezentat de mai multe ori pe rețelele sociale stadiul lucrărilor și a susținut că prin acest proiect redă comunității un spațiu istoric. Sub diferite forme, pentru că destinația halei s-a tot schimbat pe parcurs.

Planul inițial, dinainte să fie cumpărată, era ca hala să devină un parc de știință. La un an de la cumpărare, primăria se răzgândea și anunța că va face acolo un cartier de 25 de blocuri turn, potrivit Hotnews, care a publicat și planul „pe hârtie” al primăriei. Nu s-a mai auzit nimic de acest proiect de-atunci.

Apoi, în 2017, Negoiță promitea „revitalizarea zonei Republica” și venea cu altă idee: o sală mare de spectacole de 2.000 de locuri, plus alte opt săli mai mici, câteva spații comerciale și cel mai mare centru acvatic din România.

Proiectul a rămas doar la stadiul de declarație, nu a trecut nimic prin dezbaterile din Consiliul Local.

„România stă cel mai prost, la nivel european, în privința numărului de locuri în sălile de teatru, raportat la numărul de locuitori. Sectorul 3 poate deveni un punct de reper pentru activitățile culturale din București, dar și din țară, în special pentru spectacolele de teatru și concerte. Și acesta este unul dintre obiectivele pe care mi le propun să le realizăm la hala Laminor”, a scris primarul pe Facebook.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Spitalul care nu a mai fost

Dar ideea nu a stat mult în picioare, iar primăria și-a schimbat din nou planurile. Chiar în debutul pandemiei de COVID-19, Robert Negoiță promitea comunității un spital, întâi unul provizoriu, de campanie, pentru cei infectați cu coronavirus, apoi unul „de lungă durată”.

„Este o clădire la care muncim de mai bine de trei ani să o reabilităm. Am făcut deja adresă către Ministerul Sănătății, către Ministerul Apărării, către Guvern, sperăm să găsim o variantă să o amenajăm (ca spital, n.r.) pentru că poate fi foarte utilă. E un loc care se pretează foarte bine acestei funcții de spital, putem face unul de campanie sau putem face unul care chiar să rămână spital în continuare acolo”, anunța Negoiță într-o declarație tot pe Facebook.

Ministerele n-au comunicat ulterior nimic despre propunerea lui Negoiță. Astfel că, anul trecut, spitalul din hala Laminor devenea „hub social”, cum l-a numit primarul. El le-a propus consilierilor locali, care au și votat în majoritate, să aprobe un studiu de fundamentare pentru concesionarea halei pe 65 de ani unor firme private.

Motivul, spunea primăria în hotărârea adoptată de Consiliul Local, este că, pentru a finaliza hala, mai sunt necesare investiții considerabile, bani pe care instituția nu îi are.

Algorithm Construcții S3 a publicat un anunț cu titlul „Căutăm investitor pentru hala Laminor” înainte ca proiectul să treacă efectiv prin dezbaterea consilierilor locali. Grupul USR a criticat atunci decizia de concesionare, spunând că bugetul local va recupera doar vreo 15 milioane de euro din redevențe și taxe de proprietate, pe când investitorul care va lua hala în concesiune va obține profituri uriașe, de până la 11 milioane de euro pe an.

Negoiță și Ciolacu făceau declarații, în timp ce lângă ei erau descărcate gunoaie

Negoiță vrea să facă mall din hala Laminor. Înainte a promis spital, parc acvatic și „hub social”. Familia sa va ridica două blocuri lângă
Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, și Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, la finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a halei istorice Laminor, pe 9 noiembrie 2022. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Într-o conferință de presă din mijlocul halei Laminor din noiembrie anul trecut, Negoiță estima că spațiul ar putea deveni funcțional peste cinci ani și că în acest „hub social” se va muta inclusiv Primăria Sectorului 3. 

„La această înălţime se pretează, specialiştii sunt foarte optimişti că putem să facem aici o chestie extraordinară”, spunea atunci Negoiță, potrivit Agerpres. Lângă el a stat și președintele PSD, Marcel Ciolacu, care l-a lăudat pe primar pentru că „foarte puţini primari încearcă proiecte ambiţioase”, așa cum este amenajarea halei Laminor.

Chiar în spatele halei Laminor, într-o altă hală deținută de Smart City Invest S3, societate a primăriei, mai multe mașini colantate cu însemnele Primăriei Sectorului 3 au depozitat tone de deșeuri. Garda de Mediu a amendat firma cu 60.000 de lei, iar procurorii au deschis dosar penal, după cum a scris Libertatea.

La sfârșitul lunii trecute, hala Laminor a găzduit Salonul Nautic Internațional.

Negoiță vrea să facă mall din hala Laminor. Înainte a promis spital, parc acvatic și „hub social”. Familia sa va ridica două blocuri lângă
Hala a găzduit Salonul Nautic Internațional. Foto: contul oficial de Facebook al lui Robert Negoiță

Familia Negoiță, blocuri lângă

Mai mult, în 2021 și 2022, Profit.ro a arătat că pe terenul vecin halei Laminor, în locul fostei fabrici Tubinox, familia Negoiță plănuiește ridicarea unor blocuri cu 300 de apartamente.

Tranzacția a fost anunțată acum doi ani, când sursa citată nota că o firmă controlată de părinții și surorile lui Ionuț și Robert Negoiță prin alte firme a cumpărat terenul.

Libertatea a întâlnit o situație identică și în 2021. O companie a sectorului 3 achita unei firme deținute, prin alte firme, de Ilie și Lidia Negoiță, părinții edilului Robert Negoiță, 250.000 de euro. Banii reprezintă chiria pe 10 ani pentru un drum privat care să permită accesul la stația publică de sortare de deșeuri de la Cățelu.

Apoi, în 2022, Profit.ro vorbea cu Bogdan Bălașa, director de dezvoltare al ansamblului rezidențial Hils, realizat tot de familia Negoiță. El confirma că în zonă se vor face două blocuri ce cumulează 300 de apartamente.

„La momentul de față așteptăm ca zona să fie mai pregătită pentru o dezvoltare rezidențială”, spunea el.

Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (5)

seaman651   •   17.05.2023, 15:25

Luati urma banilor, aici se invart sume imense si mi ales daca este implicat si Ciolanu. Trebuie verificat verificata si "achizitia" terenurilor unde "primarul" construieste blocuri.

Vp344Jm   •   22.04.2023, 22:40

SMENARUL TOT SMENAR. LA ADAPOSTUL LEGILOR FACUTE PENTRU SMENARI FIECARE FACER CE VREA PENTRU PARTI SI PENTRU EL!!!

corcoran   •   20.04.2023, 17:08

Sindromul Stockholm altfel nu pot intelege cum este votat coruptul asta în continuare. Romanii sunt *** rau

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Observatornews.ro
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI