Cam de două ori pe lună, Președintele-Director General al Societății Române de Radiodifuziune pleacă din țară. Interesul este unul de serviciu și este aproape obligatoriu, susține el, pentru că trebuie să reprezinte instituția la conferințele din străinătate.
Așa se face că, doar în 2018, a făcut deja 12 deplasări. A început chiar din ianuarie, când a plecat, pentru trei zile, la Paris, la un eveniment URTI (Uniunea Internațională de Radio și Televiziune) și la Salonul Internațional de Radio, și l-a costat 6.590 de lei.
În februarie, Georgică Severin a plecat în Bratislava, pentru a semna un acord de colaborare cu radioul public din Slovacia. Încă 3.396 de lei.
Sursă: Solicitare Libertatea
Luna martie l-a prins pe șeful radioului public în Roma, o deplasare la un forum despre cultură și inovație, pentru care SRR a plătit 6.188 de lei.
Aprilie și mai au fost, însă, lunile de glorie. Două zile în Bruxelles, la Adunarea Radio a EBU, patru zile la Seoul, în Coreea de Sud, la lucrările Comitetului Director al Public Broadcasters International (PBI) – aceasta fiind și cea mai scumpă deplasare (25.158 de lei) – alte trei zile la Mallorca, în Spania, la o conferință a operatorilor de audiovizual din zona Mediteranei, și încă două zile în Bulgaria, la o conferință a postului public de radio de acolo. A mai stat Georgică Severin, în luna mai, alte trei zile și în Barcelona, la un curs EBU.
Albania și Marea Britanie au fost destinațiile șefului SRR în luna iunie, iar Kazakhstan – în iulie. Ultima deplasare efectuată de Georgică Severin a fost în Los Angeles, la cel de-al doilea modul al cursului EBU.
Acuzații vechi, explicații puține
În luna mai, Georgică Severin a fost chemat chiar în Parlament să dea explicații privind numărul mare de vizite în străinătate efectuate. Nu a dat răspunsuri concrete, dar câteva zile mai târziu, a plecat iar.
A trebuit să bifeze primul modul dintr-un curs de management în media, prin EBU, în Barcelona.
Georgică Severin a declarat, în fașa deputaților din comisia de cultură, că deplasările sunt efectuate în baza legii de funcționare a SRR și SRTV, precizând că este singurul care are dreptul să reprezinte instituția în străinătate.
„Toate deplasările care sunt reale s-au făcut la organisme internaţionale unde noi suntem membri şi este normal să participăm. Aceste reuniuni erau programate dinainte, a existat mandatul consiliului de administraţie cum spune la legea 41. Am încercat tot timpul ca aceste deplasări să fie cât mai scurte şi mai operative. Anul trecut la Singapore a durat 4 zile din care două zile jumate am stat pe avion. Acolo a avut loc o pregătire a unei conferinţe care a avut loc la Sinaia. (…) Toate călătoriile mele în Europa s-au făcut din iniţiativă la clasa economic . Am toate facturile”, a explicat Președintele-Director General SRR, în luna mai, la comisia de cultură a Camerei Deputaților.