Mergi direct la conținut »
Şeful Radioului public va fi audiat în Parlament, după dezvăluirile Libertatea
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

UPDATE. Președintele-director general al Radiolului Public, audiat în Parlament, după ce a fost acuzat de angajați că stă numai în deplasări externe

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Miercuri, 23 mai 2018, 14:26

Președintele-director general al Radiolului Public a fost audiat, miercuri, în Parlament. Georgică Severin  a dat explicații în legătură cu cererea formulată de către Colectivul Jurnaliştilor din SRR, prin care i se solicită demisia și în care arată că acesta a stat numai prin deplasări externe de la preluarea mandatului. Acesta le-a răspuns parlamentarilor că toate deplasările au fost justificate, având legătură cu reprezentarea instituției în fața altor organisme internaționale.

Ad placeholder

UPDATE ora 14.20 Georgică Severin a declarat în cadrul audierilor din comisia de cultură că deplasările efectuate sunt în conformitate cu 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune actualizată.

El a precizat că este singurul care are drept de reprezentare in raport cu instituţiile internaţionale.

„Toate deplasările care sunt reale s-au făcut la organisme internaţionale unde noi suntem membri şi este normal să participăm. Aceste reuniuni erau programate dinainte, a existat mandatul consiliului de administraţie cum spune la legea 41. Am încercat tot timpul ca aceste deplasări să fie cât mai scurte şi mai operative. Anul trecut la Singapore a durat 4 zile din care două zile jumate am stat pe avion. Acolo a avut loc o pregătire a unei conferinţe care a avut loc la Sinaia. (…) Toate călătoriile mele în Europa s-au făcut din iniţiativă la clasa economic . Am toate facturile”, a mai precizat Severin.

Preşedintele SRR a calificat acuzaţia conform căreia ar fi dat un ordin să ascundă cheltuielile ca fiind una gravă.

„Biletele de avion pentru PDG din 1998 sunt achiziţionate de departamentul relaţii internaţionale În 2016 s-a luat decizia ca cu excepţia biletele pentru preşedinte-director general toate biletele de avion să fie achiziţionate de serviciu achiziţii. Între timp schimbându-se legea achiziţiilor publice, iar volumul de activitate devenind uriaş, am dat un ordin prin care biletele de avion să revină la DRI deconturile, pentru că aceste lucruri le face serviciul economic”, a explicat Severin.

Ad placeholder
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
Recomandări
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
 

Întrebat de deputatul PNL  Bogdan Gheorghiu referitor la „situaţia conflictuală” care ar exista în interiorul colectivului, aşa cum s-a susţinut în scrisoarea „colectovului de jurnalişti”, Georgică Severin a spus că nu se amestecă deloc în politica editorială şi nu a marginalizat vreodată vedete ale Radioului.

„Nu sunt implicat de niciun fel în activitatea editorială. (…) Dincolo de faptul că statutul de vedetă legală a fost creat printr-o negociere cu comisia paritară şi avem vedete oficial din ianuarie, nu am putut să marginalizez pe nimeni. Nu am făcut-o că nu m-a interesat. Există însă o tendinţă a multor jurnalişti să considere că emisiunile sunt ale lor.  Dacă au avut loc schimbării în grilă, decise de mangeri ale posturilor, ei au simţit într-un fel sau altul că li s-a luat o emisiune care e proprietate personală. (…) Cam la 2-3 luni apare o scrisoare anonimă”, a spus Severin.

Ad placeholder
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
Recomandări
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
 

De altfel, și parlamentarii au criticat faptul că scrisoarea deschisă nu este asumată.

Întrebat de deputatul PNL  Bogdan Gheorghiu referitor la „situaţia conflictuală” care ar exista în interiorul colectivului, aşa cum s-a susţinut în scrisoarea „colectivului de jurnalişti”, Georgică Severin a susţinut că nu se amestecă deloc în politica editorială, şi nu a marginalizat vreodată vedete ale Radioului.

„Dincolo de faptul că statutul de vedetă legală a fost creat printr-o negociere cu comisia paritară şi avem vedete oficial din ianuarie, nu am putut să marginalizez pe nimeni. Nu am făcut-o că nu m-a interesat. Există însă o tendinţă a multor jurnalişti să considere că emisiunile sunt ale lor.  Dacă au avut loc schimbării în grilă, decise de mangeri ale posturilor, ei au simţit într-un fel sau altul că li s-a luat o emisiune care e proprietate personală. (…) Cam la 2-3 luni apare o scrisoare anonimă”, a spus Severin.

Ad placeholder
Linșaj public între procurorii din dosarul 10 august: “Sunt slujitori ai unor structuri externe. A executat niște ordine”
Recomandări
Linșaj public între procurorii din dosarul 10 august: “Sunt slujitori ai unor structuri externe. A executat niște ordine”
 

Jurnaliștii din Radioul Public au întocmit o scrisoare deschisă adresată președintelui României, principalelor instituții ale statului, presei și opiniei publice. Președintele SRR are un salariu mult mai mare decât președintele Iohannis, adică aproape 25.000 de lei pe lună, acuză jurnaliștii de radio, iar emisiunile se fac pe baza preferințelor politice.

Colectivul Jurnaliştilor din SRR a transmis în urmă cu două săptămâni un mesaj prin care cere demiterea lui Georgică Severin din funcţia de preşedinte-director general (PDG) al Societăţii Române de Radiodifuziune, acuzându-l pe acesta de „incompetenţă” şi de emiterea unui ordin cu scopul de a-şi ascunde costurile mari ale deplasărilor lunare în străinătate.

Ad placeholder

„Colectivul Jurnaliştilor din SRR cere demiterea de urgenţă a actualului preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi înlocuirea acestuia cu o persoană competentă, nu tot cu un incompetent!”, se arată un mesajul jurnaliştilor trimis în atenţia Preşedinţiei, Guvernului, Senatului, Camerei Deputaţilor, Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, partidelor politice, Curţii de Conturi şi ISU Bucureşti.

„Prin acest mesaj de interes public dorim să aducem în atenţia forurilor de decizie din România problemele cu care se confruntă Societatea Română de Radiodifuziune la un an de la instalarea noului preşedinte director general. Numeroasele deplasări ale actualului preşedinte îi fac până şi pe foştii preşedinţi să fie invidioşi, pentru că nu există lună în care Georgică Severin să nu fie plecat din ţară, având mandat din partea Consiliului de Administraţie (Adrian Moise şi Gabriel Basarabescu tac şi îi aprobă deplasările lui Severin, cu toate că în trecut ofereau presei informaţii despre evenimentele la care participau reprezentaţii instituţiei), iar sumele vehiculate sunt foarte mari, într-un an de la instalare”, se mai arată în mesaj.

Ad placeholder

”Ultima vizita a fost in Coreea de Sud, unde transportul a fost la business class, iar cazarea la un hotel de 4 stele +.

Pentru a-și ascunde costurile deplasărilor, Georgică Severin a emis un Ordin (OPDG 413/2018) prin care achizițiile pentru deplasările în străinătate sunt mutate de la Serviciul Achiziții la Direcția Relații Internaționale. Nu a reușit însă să își ascundă casa de peste 100 mp primita de la RAAPPS și plătită de radio, din bani publici se arată în scrisoarea deschisă a jurnaliștilor SRR.”


Mândria aromânilor de ziua lor: ”Noi nu avem nici un asistat social!”

„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
PARTENERI - GSP.RO
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
Victor Ponta a fost DAT AFARĂ din casă! Decizia șocantă luată de Daciana Sârbu
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Victor Ponta a fost DAT AFARĂ din casă! Decizia șocantă luată de Daciana Sârbu
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close