MENIU CAUTĂ
13 Oct. 2018 16:42

Dispariția misterioasă a unui jurnalist care a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Și-ar fi înregistrat moartea cu un ceas Apple

Distribuie

Un jurnalist care a dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din orașul turc Istanbul și-ar fi înregistrat propria moarte.

Jurnalistul Jamal Khashoggi ar fi pornit funcția de înregistrare de la ceasul său inteligent Apple, cu doar câteva momente înainte de a intra în instituția gestionată de Arabia Saudită, pe 2 octombrie 2018, arată presa din Turcia, citată de CNN. Mai mulți oficiali din cadrul guvernului turc au spus că pe înregistrări se aud momentele în care Khashoggi a fost „interogat”, apoi „torturat și ucis”. Documentele cu înregistrările au fost memorate pe telefonul său și pe contul său de iCloud.

Înregistrările au fost descoperite în telefonul pe care jurnalistul i l-a lăsat iubitei sale. Aceasta îl aștepta în fața consulatului.

Asasinii presupuși și-ar fi dat seama că sunt înregistrați și au încercat să spargă parola de mai multe ori, fără succes însă. Ceasul ar fi fost deblocat până la urmă folosind amprenta jurnalistului, dar ei n-au șters toate fișierele, susțin forțele de securitate din Turcia.

Totuși, turcii sunt contraziși de un reprezentant al Apple, care arată că ceasurile produse de compania americană nu pot fi deblocate cu amprenta.

Arabia Saudită neagă orice implicare în dispariția jurnalistului, adăugând că el a plecat din consulat în aceeași zi.

Logodnica omului arată că l-a așteptat ore în șir, însă acesta nu a mai ieșit din clădire. De aceea Turcia solicită Arabiei Saudite dovezi cum că el ar fi plecat din consulat, însă saudiții nu au răspuns cererii.

Ankara a mai transmis către Washington că deține înregistrări video, cât și audio care dovedesc că jurnalistul a fost ucis în consulat, iar trupul său a fost apoi dezmembrat.

Miercuri, TRT World a publicat imagini prelucrate de la camere de supraveghere instalate în consulat, în care jurnalistul poate fi văzut cu intră în clădire. Imaginile pot fi văzute aici

În imagini mai poate fi observată și o dubă neagră, care este căutată de autoritățile turce.

În același caz, sâmbătă, președintele SUA, Donald Trump, a amienințat că Arabia Saudită ”va suporta o pedeapsă drastică”, dacă are vreo legătură cu dispariția jurnalistului.


CITEȘTE ȘI: REPORTAJ/ Mai există și români cinstiți! Au salariul minim pe economie, dar când au găsit o pungă plină de bani pe o bancă, nu au stat pe gânduri: „Așa am fost învățați. Să nu ne bucurăm de bani nemunciți”


FOTO: CAPTURĂ VIDEO CNN

Citește mai multe despre Jamal Khashoggi și Arabia Saudită pe Libertatea.

Comentarii