Patru persoane au murit până acum în Norvegia în ultimele două săptămâni, după vaccinarea cu AstraZeneca. Acestea au prezentat coagularea vaselor sangvine şi hemoragii, similar cu cazurile detectate în mai multe ţări.
Alţi doi pacienţi continuă să fie internaţi în Spitalul Universitar din Oslo (OAS) cu simptome similare, au precizat autorităţile, care au confirmat informaţia potrivit căreia mai mulţi dintre cei decedaţi aveau sub 50 de ani şi făceau parte din personalul medical.
„Agenţia Medicamentului nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul”, a transmis instituţia într-un comunicat, care subliniază că aceste simptome nu au fost înregistrate la pacienţi care au primit alte vaccinuri anticoronavirus folosite în Norvegia, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna.
Atât agenţia, cât şi Institutul de Sănătate Publică şi OAS colaborează în anchetarea acestor cazuri în Norvegia, care, împreună cu Danemarca şi Suedia, menţine suspendarea vaccinării cu AstraZeneca decisă în urmă cu mai bine de o săptămână până la o decizie finală, ce va fi anunţată în următoarele zile.
Unitatea de medici ai OAS care anchetează cazurile semnalate a notificat încă de acum patru zile că reacţia imunologică la vaccinul AstraZeneca este cea care a provocat trombozele pe care le-au suferit cele trei cadre medicale internate în acest centru, dintre care unul a decedat acum o săptămână.
„Am făcut câteva descoperiri care pot explica evoluţia clinică a pacienţilor. Aceste descoperiri sprijină ipoteza conform căreia au avut o reacţie imunologică puternică ce a provocat formarea de anticorpi, care au putut activa, la rândul lor, plachetele şi au provocat tromboze”, a declarat Pal Andre Holme, şeful echipei medicale, care a dat asigurări că, în afară de vaccin, nu vede „altă explicaţie posibilă” pentru apariţia acestei reacţii.
Sâmbătă, 20 aprilie, Danemarca a raportat că două persoane au fost descoperite cu cheaguri de sânge și hemoragie cerebrală după ce au fost vaccinate cu serul AstraZeneca. Pe de altă parte, un nou studiu din SUA confirmă eficacitatea vaccinului AstraZeneca, într-un moment în care încrederea europenilor în acest ser se prăbușește.
Italia, Spania sau Germania au reluat sau intenţionează să reia vaccinarea cu AstraZeneca după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat asigurări joi că nu există dovezi ale unei legături directe între cazuri, cu toate că nici nu a exclus total o astfel de legătură.