De Flavius Toader,

Numirea lui Mihail Mişustin, care a fost remisă spre aprobare legislativului, a survenit la scurt timp după anunţul-surpriză venit de la Moscova privind demisia premierului Dmitri Medvedev și imediat după discursul preşedintelui rus în care au fost anunţate o serie de importante reforme constituţionale.

Principala măsură anunţată de Putin în acest sens vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească.

În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Între numele vehiculate anterior pentru succesiunea lui Medvedev se numărau Serghei Sobianin, primarul Moscovei, Maksim Oreşkin, ministrul economiei, sau Aleksandr Novak, ministrul energiei.

Demisia neașteptată a lui Dmitri Medvedev, un vechi aliat al lui Vladimir Putin, a venit pe fondul unei scăderi în popularitate pentru liderul de la Kremlin, din cauza situației economice din țară și în special din cauza reformei pensiilor, care îi împinge pe cetățeni să muncească mai mult.

„Ați fost cu toții martorii mesajului președintelui Rusiei, Vladimir Vladimirovici, în calitatea lui de președinte, a desemnat nu doar prioritățile activității în țara noastră în următorul an, însă și un șir de schimbări fundamentale în Constituția Rusiei. Aceste rectificări, când vor fi adoptate, cel mai probabil, vor fi efectuate după discuții, așa cum s-a menționat, vor presupune schimbări semnificative nu doar într-un șir de articole ale Constituției, dar și în întregul raport între puteri”, a spus Medvedev la o întrevedere cu Putin, potrivit Sputnik News.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

În acest context este evidentă că în noi, guvernul Rusiei, trebuie să oferim președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare. Ar fi corect ca în conformitate cu articolul 117 al Constituției Federației Ruse, guvernul rus să demisioneze în corpore

Premierul demisionar al Rusiei, Dmitri Medvedev

Putin, cu gândul la un nou mandat, în ciuda Constituției

Vladimir Putin a anunțat miercuri o serie de schimbări ale Constituției Rusiei, pentru întărirea rolului parlamentului.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului.

Preşedintele îşi va păstra însă dreptul de a demite orice membru al guvernului, atribuţia de numi şefii tuturor structurilor de securitate şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat însă că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ”la două mandate succesive”.

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă
HOROSCOP

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă